Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Mínusové teploty spôsobia poľadovicu, meniny má Vanda

Dnešná pranostika znie: Keď vo februári škovránok spieva, bude aj v apríli zima. Meniny má Vanda. Postupne zamračené, na západe prehánky. Teploty 1 až 6 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Mínusové teploty spôsobia poľadovicu, meniny má Vanda
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty –1 až –4 a najvyššie denné 3 až 6 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty –2 až –7 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty –2 až –6 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Meniny má Vanda

Ženské meno Vanda má poľský pôvod, jeho význam je nejasný. Je možné, že vzniklo z domácej podoby slovanského mena Václav, ktoré znamená „viac slávny“. S nositeľkami tohto mena sa na Slovensku stretávame len výnimočne. Meniny oslavujú 7. februára.

Vandy sú veľmi inteligentné. Ich pamäti analytického typu nič neujde. Rady kritizujú iných a často sa pretvarujú. Dá sa povedať, že Vandy majú ťažkú povahu. V podstate žijú veľmi rýchlym a egoistickým životom. Nedôverujú iným. Sú ako labuť, ich totemové zviera, môžu sa zdať namyslené, kým v skutočnosti sú úzkostlivé.

Tieto ženy dobre znášajú neúspech, lebo vinu zvaľujú na iných. Rady pripisujú „vyššej moci“ zodpovednosť za každé svoje nešťastie.

Bývajú pomerne životaschopné, ale ich zdravie je nestále, lebo ho priveľmi ovplyvňujú ich nálady. Potrebujú uvoľnenie a dostatočný odpočinok. Nemali by si preťažovať chrbticu.

Obľúbená farba týchto žien je oranžová, ochranné rastliny rasca a begónia, ochranné kamene topás a olivín.

Stalo sa doma

1386 – V Budíne spáchali atentát na uhorského kráľa Karola II. Malého. Sprisahanie bolo dielom odvolaného palatína Mikuláša Gorjanského a atentát vykonal kráľovský pohárnik Blažej Forgáč. Karol II. Malý podľahol po dvoch týždňoch zraneniam.

1918 – Tomáš Garrigue Masaryk vyhlásil Čs. armádny zbor v Rusku za súčasť čs. vojska vo Francúzsku a vydal mu príkaz, aby sa pripravil na odchod do Francúzska cez Sibír a Vladivostok.

1945 – Anglo-americké lietadlá bombardovali bratislavský Zimný štadión a prímestskú časť Prievoz.

1993 – Mimoriadna schôdza NR SR schválila Platobnú zmluvu medzi ČR a SR, zmluvu o používaní peňažných prostriedkov v národných menách v oblasti vzájomného cestovného ruchu.

2002 – NR SR schválila vyhlásenie k maďarskému zákonu o zahraničných Maďaroch.

2005 – Židovská náboženská obec protestovala listom adresovaným ministrovi spravodlivosti Danielovi Lipšicovi (KDH) voči novele Trestného zákona, v ktorej rezort spravodlivosti navrhoval vypustiť trestné činy popierania pravdy o holokauste – tzv. Osvienčimskej lži.

Stalo sa vo svete

1863 – Pri pobreží Nového Zélandu stroskotala britská kráľovská loď Orpheus, pri katastrofe zahynulo 190 osôb.

1947 – Palestínski Židia a Arabi odmietli britský návrh na rozdelenie Palestíny na arabskú a židovskú zónu s vlastnou administratívou, ale pod britským poručníctvom.

1962 – Pri dovtedy najväčšom banskom nešťastí v Nemeckej spolkovej republike (NSR) zahynulo v bani Luisenthal (Völklingen) 299 baníkov.

1964 – Tisícky fanúšikov legendárnej britskej skupiny Beatles prichystali v New Yorku počas ich prvého amerického turné veľké privítanie a ochromili prevádzku Medzinárodného letiska Johna F. Kennedyho na takmer päť hodín.

1971 – Vo Švajčiarsku sa uskutočnilo referendum, na základe ktorého mohli priznať volebné právo aj ženám.

1974 – Grenada získala a vyhlásila nezávislosť od Veľkej Británie.

1984 – Americký astronaut Bruce McCandless vystúpil ako prvý voľne, bez pripútania ku kozmickej lodi do voľného vesmíru.

Skladba dňa

1942 – Ivan Mládek, Praha, skladateľ, textár, humorista, spevák, hráč na bendžo a líder skupiny Banjo Band. V detstve sa učil na violu, neskôr na gitaru. Už počas štúdia si obľúbil dixieland a hral vo viacerých amatérskych skupinách. Po ukončení vysokej školy ekonomickej hral v kaviarni Vltava a občas sa uplatnil aj ako štúdiový hudobník. Na 2.folk a country festivale v roku 1970 vystúpil v triu s hráčmi na bendžo J. Augustom a J. Přibylom prvýkrát pod názvom Banjo Band. Postupne formoval skupinu a v roku 1972 začal aj spievať. V závere roku 1974 sa v rozhlase začala hrať jeho prvá skladba Rožnovské hodiny. Od decembra 1975 existuje Banjo Band Ivana Mládka už v známej podobe swingového pesničkárenia, ktorému bolo dané označenie ako džezová ľudovka. V roku 1976 vychádza prvá LP platňa s názvom Dobrý den!, rok nato LP s názvom Na shledanou!. V roku 1992 vychádza prvá kompilácia Best Of Banjo Band Ivana Mládka. Súbežne sa venoval Mládek aj literárnej činnosti, písal poviedky a scénky. Jeho prvá poviedka Úterý bola bola publikovaná v roku 1980 v týždenníku Mladý svět, scénky interpretovali Luděk Sobota a Josef Dvořák. V septembri 2002 vydal album Proč mě ženy nemaj' rády. Od roku 1970 zložil Ivan Mládek viac ako 400 piesní. Jeho tvorbu mapuje kompilačný dvojalbum Ivan Mládek: Banjo Band Story (50 hitů), vydaný v októbri 2006 a pokračovanie kompilácie Ivan Mládek: Banjo Band Story 2, vydaný v novembri 2007. V súčasnosti sa Banjo Band aj herecká skupina Ivana Mládka venuje produkcii zábavných programov, medzi nimi Naše slavné přídavky či Panoptikum Ivana Mládka.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM