Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Na Medarda bude slnečno, s teplotami do 25 °C

Známe pranostika na Medarda vraví: Medardova kvapka štyridsať dní kvapká. Slnečno. Teploty 20 až 25 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Na Medarda bude slnečno, s teplotami do 25 °C
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 22 až 25 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Meniny má Medard

Mužské meno Medard má germánsky pôvod a jeho význam je „mocný“, „udatný“. Aj keď sa s Medardom na území Slovenska stretávame ojedinele, k menu sa viaže známa pranostika o počasí.

Títo muži, ktorí oslavujú meniny 8. júna, vedia, čo chcú. Medard je muž odriekania, často obdarený nevšednými danosťami. Rastlinným totemom Medardov je pagaštan. Ten ukazuje, že tajomný plod sa ukrýva v tŕnistej šupke a objaví sa po náraze. Ľudia nosiaci meno Medard sú ťažko poznateľní a málo ovplyvniteľní. Ide o vzácnych ľudí, ktorí sa prejavujú najmä ako taktní, silní, múdri a pozoruhodne všestranní.

Ich zdravie je zvyčajne pevné, lebo sa rozhodli, že ak majú niečo dokončiť a dokázať, niet času na choroby. Ich obľúbené farby sú fialová a žltá. Ochranné rastliny žihľava, skalica a slez, ochranné kamene ametyst a smaragd.

Stalo sa doma

1593 – Narodil sa v Szerencsi (Maďarsko) vodca protihabsburského stavovského povstania a sedmohradské knieža JURAJ I. RÁKOCI, najbohatší uhorský protestantský magnát. Zomrel 11.10.1648.

1800 – Narodil sa v Okoličnom (dnes časť Liptovského Mikuláša) maliar, reštaurátor a rezbár IGNÁC KLIMKOVIČ. Zomrel 20.6.1853.

1904 – Narodil sa v Moravskom Lieskovom herec, režisér a prekladateľ MARTIN HOLLÝ, priekopník inscenovania slovenskej klasickej komediálnej tvorby ako napríklad Geľo Sebechlebský, Kubo či Ženský zákon. Zomrel 1.10.1965.

2004 – Zomrel v Bratislave divadelný a filmový herec PETER DEBNÁR, člen divadla Astorka v Bratislave. Ako herec sa predstavil aj v divácky obľúbených filmoch ako napríklad Pacho, hybský zbojník alebo Sladké hry minulého leta. Narodil sa 8.10.1941.

Stalo sa vo svete

632 – Zomrel zakladateľ islamu prorok MOHAMED. Narodil sa asi roku 570.

1810 – Narodil sa nemecký hudobný skladateľ, predstaviteľ romantizmu ROBERT SCHUMANN. Jeho 1. symfónia B dur Jarná sa považuje za jednu z najkrajších romantických symfonických diel. Svetoznáma je aj jeho 3. symfónia Es dur Rýnska. Skladateľ však trpel ťažkými depresiami, ktoré vyústili do pokusu o samovraždu. Zachránili ho, ale posledné dva roky svojho života strávil v ústave pre duševne chorých v Endenichu. Zomrel 29.7.1856.

1916 – Narodil sa britský biológ FRANCIS HARRY COMPTON CRICK, laureát Nobelovej ceny (1962) za objav molekulovej štruktúry nukleových kyselín. Zomrel 28.7.2004.

1960 – Narodil sa anglický spevák a skladateľ MICK HUCKNALL, v hudobnom svete známy ako líder skupiny Simply Red.

1983 – Narodila sa belgická tenistka KIM CLIJSTERSOVÁ.

Skladba dňa

1940 – narodila sa Nancy Sandra Sinatra, Jersey City, New Jersey, USA, dcéra slávneho speváka a herca Franka Sinatru. So spievaním začínala v roku 1961, najprv sa však stala dostala pred kameru, v roku 1964 hrala vo filme For Those Who Think Young. V roku 1966 sa dostala na čelo amerického rebríčka s piesňou These Boots Are Made For Walkin, prvá bola aj v Anglicku, Kanade a Austrálii. V singlovej TOP 40 mala desať piesní, hitmi boli Summer Wine, Somethin' Stupid, Jackson a Sugar Town. Vydala deväť štúdiových albumov, zahrala si v ôsmich filmoch, medzi nimi aj v snímke Speedway po boku Elvisa Presleyho či Wild Angels po boku Petra Fondu.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM