Rastislav Búgel Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nastala jarná rovnodennosť, noci už budú kratšie

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Keď chceš mať zemiaky skoro v hrnci, zasaď ich v marci. Meniny oslavuje Víťazoslav a Klaudius. V pondelok bude oblačno, na severe prehánky. Teploty 8 až 13 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nastala jarná rovnodennosť, noci už budú kratšie
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 10 až 13 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 8 až 12 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 8 až 12 stupňov C.

Meniny má Víťazoslav a Klaudius

Víťazoslavovia si potrebujú neustále dodávať sebadôveru. Aj keď sú optimistickí, na čin sa odhodlajú len vtedy, ak sa situácia ustáli.

Klaudiov priťahuje všetko, čo sa dotýka tvorivosti. Predstavivosť ich často privedie k módnemu návrhárstvu, či do divadla, kde aj vynikajú.

Stalo sa doma

1488 -V Brne vyšlo prvé tlačené vydanie kroniky Jána z Turca (Turóciho kronika), ktorá je jedným z najvýznamnejších prameňov pre dejiny Slovenska a Uhorska.

1849 – Slovenská deputácia vedená katolíckym kňazom Jozefom Kozáčkom odovzdala v Olomouci cisárovi Františkovi Jozefovi prosbopis, ktorý schválili členovia SNR a národní aktivisti v Martine 10.3.1849.

1858 – Narodil sa v Partizánskej Ľupči podnikateľ, nakladateľ, kultúrny činiteľ a funkcionár Slovenskej národnej strany JOZEF FÁBRY, spolutvorca hospodárskeho centra buržoázneho slovenského národného hnutia v Martine a spoluzakladateľ Tatra banky. Zomrel 7.8.1928.

1923 – Narodil sa v Svätom Jure pri Bratislave režisér, výtvarník, karikaturista a animátor VIKTOR KUBAL, člen Slovenskej únie karikaturistov, ktorý bol zakladajúcou osobnosťou slovenského animovaného filmu. Zomrel 24.4.1997.

1924 – Narodil sa v Staškove divadelný a filmový herec JOZEF KRONER, ktorý v polovici 60. rokov 20. storočia získal aj medzinárodné uznanie za stvárnenie postavy Tóna Brtka vo filme Jána Kádára a Elmara Klosa Obchod na korze. Zomrel 12.3.1998.

Stalo sa vo svete

1934 – Nemecký vynálezca Rudolph Künhold uskutočnil v kielskom prístave prvé pokusy s radarovým prístrojom.

1995 – Útok smrtiacim nervovým plynom sarín, ktorý prenikol do 16 staníc dvoch trás tokijského metra, si vyžiadal 12 ľudských životov a viac ako 5500 cestujúcim spôsobil zdravotné ťažkosti. Za masakru bola zodpovedná budhistická eschatologická sekta Najvyššej pravdy (Óm Šinrikjó).

1999 – Švajčiarsky vzduchoplavec Bertrand Piccard a jeho britský kolega Brian Jones úspešne ukončili 20 dní trvajúcu cestu teplovzdušným balónom okolo sveta bez medzipristátia.

2003 – Vtedajší americký prezident George W. Bush v príhovore k národu oznámil začiatok vojenských operácií amerických a britských jednotiek v Iraku. USA začali o 03.33 h SEČ cieleným raketovým útokom na iracké vedenie v Bagdade operáciu Iracká sloboda.

Skladba dňa

Dňa 20. marca roku 1976 sa narodil Chester Bennington. Líder skupiny Linkin Park sa narodil vo Phoenice v Arizone. Jeho prvým hudobným nástrojom bol klavír. Aktuálne je od konca 90. rokov minulého storočia spevákom Linkin Park. Kapela má za sebou množstvo prestížnych ocenení, ktoré zbierala po celom svete. Nahrala štúdiové albumy: Hybrid Theory, Reanimation, Meteora, Minutes to Midnight, A Thousand Suns, Living Things a zatiaľ posledný z roku 2014 The Hunting Party. Dnes sme si pre vás vybrali jednu z najpopulárnejších skladieb tohoto zoskupenia – In the End. Pesnička pochádza z roku 2000. Jednalo sa o štvrtý singel v poradí z ich debutového albumu Hybrid Theory.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM