Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa bude aj so slabším snežením, noc bude veľmi mrazivá

Pranostika na dnes hovorí: Keď je v januári teplo, siaha bieda až na dno. Teploty -3 až 2 Celzia, v noci sa opäť ochladí niekde až na -20 °C. Meniny má Gašpar.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa bude aj so slabším snežením, noc bude veľmi mrazivá
Zdroj: TASR

Západ: Zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Ojedinele slabé sneženie. Najvyššia denná teplota –6 až –4 st. Prevažne slabý vietor.

Stred: Jasno až polojasno, v nižších polohách miestami, postupne ojedinele zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Ojedinele slabé sneženie. Najvyššia denná teplota –9 až –4, v stredných horských polohách a pri slnečnom počasí ojedinele aj inde –3 až +2 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +2 st. Bezvetrie alebo slabý vietor.

Východ: Jasno až polojasno, v nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Ojedinele slabé sneženie. Najvyššia denná teplota –9 až –3, v stredných horských polohách a pri slnečnom počasí ojedinele aj inde –3 až +2 st. Prevažne slabý vietor.

Meniny má Gašpar

Gašpar je novozákonné mužské meno z Orientu s pôvodným významom „nesúci poklad“. Gašparovia by nevedeli žiť bez pevného cieľa, v materiálnej alebo duchovnej oblasti. Niekedy sa správajú nevšímavo a neprístupne. Pôsobia dojmom ťarbavosti podobne ako ich totemové zviera slon.

Títo muži preferujú kariéru. V práci sú suverénni, nekompromisní, vedia poriadne „zabrať“ a dosahujú adekvátne výsledky. Odmietajú pritom slabosti iných a najavo dávajú iba tie city, ktoré chcú.

Stalo sa doma

1453 – Uhorský kráľ Ladislav V. Pohrobok sa na sneme v Bratislave ujal vlády. V tom čase ešte nemal ani 13 rokov.

1912 – Narodil sa v Bystrej učiteľ, popredný predstaviteľ prózy slovenského naturizmu FRANTIŠEK ŠVANTNER, jeden z umelcov, ktorí zavŕšili a dotvorili lyrizovaný prúd v slovenskej próze. Jeho román Nevesta hôľ patrí k vrcholom lyrizovanej prózy. Román Život bez konca, vydania ktorého sa nedočkal, bol úspešne sfilmovaný podobne ako aj Nevesta hôľ. Zomrel 13.10.1950.

Stalo sa vo svete

1800 – Narodil sa americký inžinier, chemik, vynálezca vulkanizácie a prvý výrobca tvrdej gumy CHARLES GOODYEAR. Zomrel 1.7.1860.

1886 – Nemecký technik Karl Friedrich Benz získal patent na svoje praktické trojkolesové motorové vozidlo s benzínovým motorom (prvý automobil).

Skladba dňa

1982c – Narodil sa Adam Mitchel Lambert, americký spevák, skladateľ a herec. a herec žijúci v San Diegu v Kalifornii. V máji 2009 skončil na 2. mieste v 8. sérii súťaže American Idol. Otvorene priznáva svoju homosexuálnu orientáciu.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM