Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nezabudnime na oslávencov Filipov, počasie sa zlepší

Po chladnom a upršanom pondelku bude druhý deň aktuálneho týždňa príjemnejší. O vylepšenie nálady sa posnaží legendárny hudobník.

Oteplí sa

V porovnaní s pondelkom ubudnú zrážky a na záver augusta sa aj o čosi oteplí. Denné maximá vystúpia na 22 až 26 stupňov, na Kysuciach, Orave, Liptove a na Spiši bude približne 20°C. Vo výške 1500 m počítajme so 6 stupňami. Podľa informácií Slovenskému meteorologického ústavu rátajme aj s prevažne severným vetrom, ktorý bude fúkať rýchlosťou 4 až 10 m/s (15 až 35 km/h), v nárazoch miestami okolo 15 m/s (55 km/h).

Meniny oslavuje Filip

Mužské meno Filip má grécky pôvod a znamená „milovník koní“. Na Slovensku je toto meno veľmi populárne. Ide o vyrovnaných ľudí, sú slušní zdvorilí, rozhodní, iniciatívni.

Zo známych nositeľov tohto mena vyberáme herca, moderátora a operného speváka Filipa Tůmu, českého režiséra Filipa Renča, ktorý sa preslávil filmami Rebelovia, Tmavomodrý svet či Román pre ženy. Zaujal aj Filip Lenard, nositeľ Nobelovej ceny za fyziku.

PREČÍTAJTE SI: STALO SA NA SLOVENSKU: Ako sa roztrhla Sieť, z ktorej odplávali politické ryby

Historický kalendár

V roku 1305 bol popravený škótsky národný hrdina, jedna z hlavných postáv vojen o nezávislosť WILLIAM WALLACE. V 1572 sa v Paríži udiala Bartolomejská noc, kedy na podnet Kataríny Medicejskej zavraždili vyše 3000 hugenotov zhromaždených pri príležitosti sobáša ich vodcu Henricha III. Navarrského (neskoršieho kráľa Henricha IV.) s Margarétou z Valois.

V 1851 sa narodil český spisovateľ ALOIS JIRÁSEK, autor historických divadelných hier (Jan Žižka alebo Jan Hus), či románov (Proti všem, Psohlavci, F.L. Věk alebo Filosofská historie). Rok 1990 a Ľudová snemovňa rozhodla o pripojení Nemeckej demokratickej republiky (NDR) k Nemeckej spolkovej republike (NSR).

Rakúšanke Nataschi Kampuschovej sa v 2006 podarilo po ôsmich rokoch ujsť od šialenca Wolfganga Priklopila, ktorý ju uniesol a následne vo svojom dome uväznil 2. marca 1998, keď mala iba desať rokov.

PREČÍTAJTE SI: Strany idú do trojky: V horúcom kresle ministra by mal sedieť Árpád Érsek

Na náladu zahrá David Bowie

Práve v auguste minulého roka bolo zverejnené, že legendárny hudobník David Bowie napísal a zložil hudbu pre muzikál, ktorý odpremiéruje slávny newyorský Broadway, pričom jeho témou bola populárna séria o Spunge Bobovi.

My si od rodáka z londýnskeho Brixtonu, ktorý v januári 2016 vo veku 69 rokov skonal, ale hráme niečo iné. Konkrétne Ziggy Stardust.

David Bowie - Ziggy Stardust
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM