Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nový pracovný týždeň začne hmlou i miernym snežením

Pranostika na dnes hovorí: Keď si sedliak hľadá v októbri kabanicu, neuvidí potom na jar húsenicu. Teplo sa obliecť rozhodne treba, niekde aj nasneží.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nový pracovný týždeň začne hmlou i miernym snežením
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne polooblačno. Ráno a dopoludnia miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Večer od juhu pribúdanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 13 až 15 st. Slabý vietor.

Stred: Prevažne polooblačno. Ráno a dopoludnia v nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Ojedinele slabé zrážky, od výšky 1300 m snehové. Večer na juhu pribúdanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 11 až 14 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 1 st. Slabý vietor.

Východ: Prevažne polooblačno. Ráno a dopoludnia v nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Ojedinele slabé zrážky. Večer na juhu kraja pribúdanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 11 až 15 st. Slabý vietor.

Meniny má Slavomíra

Ženské meno Slavomíra má slovanský pôvod a znamená „sláva mieru“. Slavomíry sú dynamické ženy s bleskovými reakciami. Potrebujú mať pocit istoty, preto stále niečo zháňajú, vybavujú, až dosiahnu svoj cieľ a usadia sa. Najlepšie sa cítia vo svojom „bytíku“, kde nachádzajú pohodlie.

Majú pozoruhodné profesionálne uvedomenie. Keď sa pevne rozhodnú, vytrvalo sa pustia do štúdia. Priťahujú ich „adrenalínové“ profesie. Môžu sa stať napríklad letuškami alebo záchranárkami.

Stalo sa doma

1919 – V Bratislave otvorili Univerzitnú knižnicu, najstaršiu, najväčšiu a najnavštevovanejšiu knižnicu v SR. Vznikla z knižnice bývalej Alžbetínskej univerzity a bola v čase svojho vzniku jedinou vedeckou knižnicou na Slovensku.

1938 – Jednotky nemeckej armády obsadili Petržalku.

Stalo sa vo svete

1813 – Narodil sa taliansky hudobný skladateľ GIUSEPPE VERDI, autor známych opier Nabucco, Aida, Rigoletto, La traviata, Othello a mnohých ďalších. Zomrel 27.1.1901.

2013 – Európsky parlament (EP) udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia pakistanskej školáčke Malále Júsufzajovej, ktorá pred rokom prežila útok Talibanu.

Skladba dňa

Hudobným a narodeninovým oslávencom (1954) je Vašo Patejdl. V roku 1960 sa rodina Patejdlových presťahovala do Bratislavy a Vašo vyštudoval kompozíciu na Vysokej škole múzických umení.

Od roku 1969 pôsobil ako jedna z vedúcich osobností v skupine Elán. S ňou nahral prvé štyri albumy, Ôsmy svetadiel, Nie sme zlí, Elán 3 a Hodina slovenčiny. Na konci roku 1984 z Elánu odišiel. V roku 1985 získal striebornú Bratislavskú lýru za pesničku Chlapčenský úsmev, zložil hudbu k filmu Fontána pre Zuzanu.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM