Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nový týždeň bude pokračovať v znamení zimy, meniny má Dobroslav

S dnešným dňom je spojená pranostika: Teplý január poľutuj Bože! Meniny má Dobroslav. Polooblačno až oblačno a ojedinele hmla. Teploty -3 až 2 stupne C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nový týždeň bude pokračovať v znamení zimy, meniny má Dobroslav
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –2 až –5 a najvyššie denné –1 až 2 stupne C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –3 až –8 a najvyššie denné –3 až 1 stupeň C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –3 až –7 a najvyššie denné –3 až 1 stupeň C.

Meniny má Dobroslav

Mužské meno Dobroslav má slovanský pôvod s významom „dobrý, dobrotivý“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame už len výnimočne. Meno sa vyskytovalo viac v dávnejšej minulosti. Meniny majú 15. januára.

Dobroslavovia majú nepokojnú a nestálu povahu. Ich totemovým zvieraťom je antilopa, ktorá je neustále napätá, obozretná, pripravená ujsť, a to platí aj o Dobroslavoch.

Títo muži si pamätajú viac situácie než fakty. Dobroslavovia sú zvedaví, niekedy až priveľmi. Ich sebavedomie je pomerne nízke, ľahko sa u nich môže prejaviť obávaná plachosť. Disponujú však výraznou predstavivosťou, dobrým postrehom a oslňujúcim šarmom.

V podstate majú skvelé zdravie, ale mali by sa vyhýbať intelektuálnej preťaženosti a chrániť si pokožku, žalúdok a nervový systém.

Ich obľúbená farba je žltá a rastlinný totem mak.

Stalo sa doma

1848 – Ľudovít Štúr prehovoril na historicky významnom zasadnutí Uhorského snemu v Bratislave o jazykových právach Slovákov. Požadoval zavedenie materinského jazyka ako vyučovacieho na obecných školách a tiež ako jazyka bohoslužieb.

1927 – HSĽS vstúpila do vlády tzv. panskej koalície.

1989 – Poriadkové sily zasiahli proti nepovolenej demonštrácii na Václavskom námestí v Prahe pri 20. výročí smrti študenta Jana Palacha, pričom zadržali 91 osôb.

1990 – Začali sa prvé trojdňové čs.-sovietske rokovania o odchode sovietskych vojenských jednotiek rozmiestených v ČSSR.

2003 – Trnava a jej región vyhral medzinárodnú súťaž o umiestnenie a výstavbu nového závodu francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën.

2008 – Slovenská republika začala vydávať cestovné pasy s biometrickými údajmi.

2012 – Motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil na prestížnych pretekoch Rely Dakar celkové piate miesto. Stal sa tak historicky najúspešnejším slovenským jazdcom na Rely Dakar, keď prekonal maximum Jaroslava Katriňáka z roku 2007 (9. miesto).

Stalo sa vo svete

1922 – Vznikol Írsky slobodný štát. Najväčšiu zásluhu na tom mal Michael Collins, ktorý sa stal prvým premiérom.

1943 – V americkom Washingtone dokončili výstavbu novej budovy ministerstva obrany (Pentagon), v tom čase najväčšej administratívnej budovy na svete.

1976 – Saru Jane Moorovú odsúdili na doživotný trest za pokus o atentát na prezidenta USA Geralda Forda v San Franciscu v septembri roku 1975.

1993 – Talianska polícia zatkla v Palerme po 23-ročnom pátraní najvyššieho šéfa sicílskej mafie, Salvatora (Toto) Riinu. Riinovo zatknutie znamenalo historický obrat v boji proti mafii.

1997 – Americký raketoplán Atlantis pristál na ruskej orbitálnej stanici Mir a spojil sa s ňou.

2010 – Svet pozoroval unikátny prírodný jav: doposiaľ najdlhšie trvajúce prstencové zatmenie Slnka v treťom tisícročí.

Skladba dňa

1949 – Ronnie Van Zant (rodený Ronald Wayne Van Zandt), Jacksonville, Florida, USA, spevák a skladateľ skupiny Lynyrd Skynyrd. Táto formácia štýlu južanského rocku vznikla v lete roku 1964 v Jackson­ville, jej spoluzakladateľom bol práve Ronnie Van Zant. Ich prvý názov bol My Backyard, potom One Percent. Tak si ho podľa mena ich učiteľa telocviku zmenili na Leonard Skinnerd, z ktorého vzišiel potom definitívny názov. V auguste 1973 vydali debutovú LP platňu. Ronnie zomrel pri leteckom nešťastí 20. októbra 1977 vo veku 29 rokov pri meste Gillsburg v štáte Mississippi. Okrem neho zahynuli aj ďalší traja členovia formácie, keď si skupina najala lietadlo na presun na koncert do Louisiany v rámci ich amerického turné. Ďalší štyria členovia skupiny haváriu prežili. Na svojom konte majú jedenásť štúdiových albumov, jedenásty s názvom God & Guns vyšiel v septembri 2009. K diskografii patrí aj pätnástka live a kompilačných albumov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM