Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: O svätej Juliáne priprav voz a schovaj sane

Táto dnešná pranostika je predzvesťou blížiacej sa jari. Vo štvrtok bude slnečno a miestami hmla. Teploty 3 až 12 stupňov C. Meniny má Ida a Liana.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: O svätej Juliáne priprav voz a schovaj sane
Zdroj: TASR

Západ: Slnečno, zrána ojedinele hmla. Teplo. Najvyššia denná teplota 9 až 12 st. Prevažne slabý vietor.

Stred: Slnečno, v nižších polohách miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou, najmä v Juhoslovenskej kotline. Teplo. Najvyššia denná teplota 7 až 12, pri hmle a nízkej oblačnosti 1 až 6 st., ojedinele aj chladnejšie. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 st. Bezvetrie alebo slabý vietor.

Východ: Slnečno, v nižších polohách miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Najvyššia denná teplota –1 až 4, pri slnečnom počasí a na horách 5 až 10 st. Slabý vietor.

Meniny majú Ida a Liana

Ženské meno Ida má nemecký pôvod a v preklade jeho význam možno vyjadriť ako „žena činu“. Ida spolu s Lianou oslavujú meniny spoločne v jeden deň – 16. februára.

Idy ostro pozorujú okolie ako ich totemové zviera rys ostrovid. Prejavujú sa väčšinou ako láskavé. Ich štúdium môže byť mierne chaotické. Snom Idy je byť slávnou umelkyňou. V citovom živote je Ida vlastnícka.

Ženské meno Liana je skrátená podoba latinského mena Juliána a jeho význam znamená „patriaca Júliovcom“ (rímskemu rodu). S nositeľkami tohto mena sa stretávame výnimočne a oslovujeme ich Liany sú vnímavé extrovertky. Boli by nešťastné, keby premárnili príležitosť pomôcť.

Stalo sa doma

1936 – Narodil sa v Bratislave herec Leopold Haverl, člen Činohry SND.

1852 – V Banskej Štiavnici vypukla vzbura baníkov.

Stalo sa vo svete

1941 – Narodil sa severokórejský vodca KIM ČONG-IL. Diktátor zomrel 17.12.2011 na zlyhanie srdca, prezývali ho v zahraničí „šialenec s bombou“, „zombia“ či „doktor podivný“.

1937 – Americká firma Du Pont dala patentovať syntetické vlákno nylon, ktoré objavil Wallace Hume Carothers.

Skladba dňa

1960 – Narodil sa Pete Willis (rodený Peter Andrew Willis), Sheffield, Anglicko, exgitarista skupiny Def Leppard. Táto hard-rocková formácia vznikla v roku 1977 v Sheffielde a Pete Willis bol jeden zo zakladateľov. V marci 1980 vydali debutový album On Through The Night.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM