Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc

Pranostika na dnes hovorí: "Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc". Meniny má Lucia. Polooblačno až oblačno. Teploty 0 až 5 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 2 až –1 a najvyššie denné 2 až 5 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 1 až –4 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 1 až –3 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Meniny má Lucia

Ženské krstné meno Lucia má latinský pôvod a znamená „svetlá, žiariaca“. Na Slovensku patrí toto meno k bežne zaužívaným a jeho nositeľky oslovujeme Lucka, Luci, Lucinka.

Lucie, ktoré oslavujú meniny 13. decembra, naozaj celý život „žiaria“ a nikdy nestrácajú z tváre sympatický úsmev. Boli by veľmi nešťastné, keby premárnili príležitosť pomôcť. Sú málo ovplyvniteľné, čestné a majú v sebe akúsi pokoru.

Lucie intelektuálne dozrievajú dosť skoro. Sú veľmi šarmantné a lákajú ich večierky. Ich citový život je neraz komplikovaný. Lucie majú silný zmysel pre zodpovednosť a svoje budúce povolanie pokladajú za celoživotné učenie, preto si rady vyberajú profesiu, ktorá je náročnejšia.

Zdravie majú pomerne pevné. Ovplyvňujú ich planéty Saturn a Urán. Ich šťastné farby sú čierna a modrá. Ochranné rastliny medovka a baza, ochranné kamene ametyst a jaspis.

Stalo sa doma

1422 – Uhorský šľachtic poľského pôvodu Stibor zo Stiboríc mladší vydal v Skalici dlžobný úpis na 600 zlatých. Listina je zaujímavá tým, že je napísaná v českom jazyku. Je to najstaršia česká listina z územia Slovenska. Dovtedy sa listiny písali po latinsky, alebo v mestách aj po nemecky.

1762 – Mária Terézia vydala rozhodnutie o zriadení Baníckej akadémie v Banskej Štiavnici.

1992 – Začalo sa z Prešova vysielanie Slovenského rozhlasu pre Rómov.

1994 – Prezident SR Michal Kováč vymenoval novú koaličnú vládu zloženú z HZDS, SNS a ZRS na čele s premiérom a predsedom HZDS Vladimírom Mečiarom.

1998 – Na plaveckých ME v britskom Scheffielde získala tri zlaté a jednu striebornú medailu plavkyňa Martina Moravcová.

Stalo sa vo svete

1916 – Pri dovtedy najrozsiahlejších lavínach v histórii talianskych Dolomitov zahynulo v priebehu 24 hodín približne 10 000 rakúsko-uhorských a talianskych vojakov.

1937 – Po páde čínskeho mesta Nan-ťing začalo niekoľko týždňov trvajúce vyčíňanie japonských vojakov, ktoré si vyžiadalo okolo 300 000 obetí.

1981 – Na podnet Sovietskeho zväzu bol v Poľsku vyhlásený výnimočný stav. Predstavitelia ZSSR mali totiž obavy zo silnejúceho tlaku hnutia Solidarita a preto moc v Poľsku prevzala do svojich rúk armáda.

1982 – Zemetrasenie v Jemene zabilo 3000 ľudí.

2002 – Európska únia (EÚ) v dánskej Kodani slávnostne ukončila prístupové rokovania s desiatimi kandidátskymi krajinami vrátane Slovenska, ktoré sa jej členmi stali 1. mája 2004.

Skladba dňa

1949 – Randy Owen, Fort Payne, Alabama, USA, spevák skupiny Alabama.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM