Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Od smrti legendárneho brankára Vladimíra Dzurillu ubehlo 22 rokov

Pranostika na dnes hovorí: "Ak je pred Annou pekne, je po Anne mrzko." Meniny oslavuje Božena. Polooblačno až oblačno, miestami prehánky. Teploty 19 až 24 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Od smrti legendárneho brankára Vladimíra Dzurillu ubehlo 22 rokov
Zdroj: TASR

Západ: polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 21 až 24 stupňov C.

Stred: polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Východ: polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Meniny má Božena

Ženské meno Božena má český pôvod a jeho význam je „Bohom obdarená, blahoslavená“. Nositeľky tohto mena oslovujeme Božka, Boženka, Bobina, Boža.

Boženy, ktoré majú meniny 27. júla, sú ženy s pomerne komplikovanou povahou. Majú však príjemné vystupovanie a riadiace schopnosti. Aj keď sa usilujú byť dobrými priateľkami, ich zahľadenosť do seba sa nedá prehliadnuť.

Boženy sú vášnivé ženy, zahalené tajomstvami. V spoločnosti sa ukazujú ako obratné hostiteľky s vyberaným spoločenským správaním.

Ak sa im darí, ich zdravie je skvelé. Vedia, čo majú robiť, aby si zachovali telesnú i duševnú rovnováhu.

Stalo sa doma

1995 – Zomrel v Düsseldorfe (Nemecko) hokejový brankár a tréner VLADIMÍR DZURILLA, ktorého počas aktívnej kariéry považovali za jedného z najlepších svetových hokejových brankárov. Získal tri tituly majstra sveta. Narodil sa 2.8.1942.

2007 – Výnimočnú operáciu uskutočnili v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. Tím kardiochirurgov pod vedením primára Michala Hulmana transplantoval srdce mladej žene, ktorá rok predtým žila iba vďaka mechanickému čerpadlu podporujúcemu činnosť jej chorého srdca.

2011 – Šéfa nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia Vladimíra Fruniho prepustili podmienečne na slobodu. Rozhodol o tom Krajský súd v Trenčíne. Fruni si odpykával 11,5-ročný trest v Nemocnici pre obvinených a odsúdených a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Trenčíne.

2011 – Zomrel v Banskej Bystrici banskobystrický diecézny biskup RUDOLF BALÁŽ. Narodil sa 20.11.1940.

Stalo sa vo svete

1694 – Bola založená Bank of England v Londýne.

1921 – Kanadskému lekárovi Frederickovi Bantingovi a jeho asistentovi Charlesovi Bestovi sa po prvý raz podarilo izolovať použiteľný pankreasový hormón inzulín.

1949 – Svoj prvý let absolvovalo – De Havilland D.H. 106 Comet – prvé lietadlo s prúdovým pohonom určené na civilnú dopravu.

1953 – Prímerím v Pchanmundžome sa skončila kórejská vojna.

1976 – Zemetrasenie v sile 8,3 stupňa Richterovej stupnice pochovalo poldruhamiliónové čínske mesto Tchang-šan juhovýchodne od Pekingu. Tragédia si vyžiadala 650.000 mŕtvych, zranených bolo 779.000 osôb a milióny ľudí zostali bez prístrešia.

1986 – Uskutočnil sa dovtedy najväčší rockový koncert vo východnej Európe, keď legendárna skupina Queen vystúpila pred 80.000 fanúšikmi v Budapešti.

1989 – Christera Petterssona uznali vinným a na doživotie uväznili za vraždu švédskeho premiéra Olafa Palmeho. Po odvolacom konaní ho 12. októbra 1989 oslobodili a prípad zostal nevyriešený.

1996 – V dejisku XXVI. olympijských hier v Atlante vybuchla bomba. Zahynuli dve osoby a 110 bolo zranených.

2008 – Pri dvoch explóziách výbušnín v tureckom Istanbule zahynulo 17 ľudí a viac než 150 ďalších utrpelo zranenia.

2012 – Vo Veľkej Británii v Londýne sa otváracím ceremoniálom začali XXX. letné olympijské hry.

Skladba dňa

1962 – Janek Ledecký, Praha, spevák, skladateľ, gitarista. Hru na gitaru sa učil na Ľudovej škole umenia. Maturoval na gymnáziu, vyštudoval právnicku fakultu. Od roku 1982 bol členom skupiny Žentour, jej členom bol v rokoch 1985 až 1987 aj David Koller, neskôr člen Lucie.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM