Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme Medzinárodný deň detí, meniny má Žaneta

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Netreba v júni o dážď prosiť, príde, keď /až/ začneme kosiť. Meniny má Žaneta. Prevažne polooblačno. Teploty 20 až 25 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme Medzinárodný deň detí, meniny má Žaneta
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné 22 až 25 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné teploty 20 až 24 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Meniny má Žaneta

Ženské meno Žaneta má hebrejský pôvod a znamená „Boh je milostivý“. Nositeľky tohto na Slovensku menej rozšíreného mena oslovujeme aj Žanetka, Žanet.

Žanetky, ktoré oslavujú meniny 1. júna, sú ťažko usmerniteľné a rodičom dajú od útleho detstva poriadne zabrať. Keď podrastú, potrebujú viesť iných. Žanetky sa nevzdávajú, po neúspechu neváhajú a začínajú znova. Charakterizuje ich výrazná aktivita.

Aby sme pochopili ich mentalitu, mali by sme porozumieť analógii, ktorá ich spája s ich totemovým zvieraťom termitom. Nikto nezabráni týmto šarmantným a búrlivým „termitkám“ v budovaní ich obydlia, rodiny či kariéry.

Opatrné by mali byť na chrbticu a srdce. Prospeje im, ak obmedzia sladké jedlá.

Obľúbené farby Žanety sú hnedá a oranžová. Ochranné rastliny ľubovník, nechtík, ochranné kamene topás a ónyx.

Stalo sa doma

1822 – Narodil sa v Hnúšti štúrovský spisovateľ, zberateľ slovenských ľudových rozprávok a povestí, redaktor novín Pešťbudínske vedomosti, prekladateľ, doživotný čestný podpredseda Matice slovenskej a národný buditeľ, JÁN FRANCISCI RIMAVSKÝ, popredná osobnosť národného hnutia v druhej polovici 19. storočia. Zomrel 7.3.1905.

1904 – Na trati Poprad – Veľká – Veľký Slavkov – Starý Smokovec začal premávať trolejbus. Po roku bol však odstavený. Do prevádzky ho uviedol podnikateľ Daniel Krieger.

1953 – V Československu sa uskutočnila menová reforma.

1956 – Narodil sa v Považskej Bystrici divadelný a filmový herec JÁN KRONER.

1868 – V Martine založili prvý slovenský úverový ústav Turčiansko-svätomartinskú sporiteľňu.

Stalo sa vo svete

1926 – Narodila sa svetoznáma americká filmová herečka a sexsymbol 50. rokov 20. storočia MARILYN MONROE (vlastným menom Norma Jean Bakerová). Zomrela 5.8.1962.

1937 – Narodil sa americký oscarový herec MORGAN FREEMAN, známy z filmov ako napríklad Šofér slečny Daisy, Vykúpenie z väznice Shawshank, Sedem či Smrtiaca epidémia.

1945 – Narodil sa český spevák, textár, humorista a moderátor KAREL ŠÍP.

1961 – Zomrel francúzsky spisovateľ LOUIS FERDINAND CÉLINE. Už jeho prvý román Cesta do hlbín noci zaznamenal pre svoj originálny (novátorský) štýl a jazyk úspech. Druhý román Smrť na úver sa vyznačoval ešte väčšou otvorenosťou, opísal kruté zážitky z detstva. Ďalšími románmi sú napríklad Od zámku k zámku, alebo Sever. Známym sa stal aj svojimi kontroverznými názormi, ktoré boli plné tvrdého antisemitizmu. Narodil sa 27.5.1894.

1968 – Narodil sa austrálsky herec a spevák JASON DONOVAN, známy svojim veľkým hitom Especially for you, ktorý naspieval s austrálskou svetoznámou speváčkou Kylie Minogue.

1968 – Narodil sa český muzikálový spevák a herec DANIEL HŮLKA.

1974 – Narodila sa kanadská speváčka a autorka väčšiny svojich piesní ALANIS MORISSETTEOVÁ.

2008 – Zomrel francúzsky módny návrhár YVES SAINT LAURENT (občianskym menom Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent), ktorý začínal ako návrhár u slávneho Christiana Diora. Preslávil sa svojou vášňou pre kostýmy, najmä ako autor nohavicových kostýmov a dámskych smokingov. Kostýmy zbavil vypchávok a výstuh v páse, na hrudi a pleciach, zachoval však bohatosť typickú pre značku Dior. Narodil sa 1.8.1936.

Skladba dňa

1974 – Narodila sa kanadská speváčka a autorka väčšiny svojich piesní ALANIS MORISSETTEOVÁ.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM