Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme Medzinárodný deň žien, meniny má Alan a Alana

Dnešná pranostika znie: "Suchý marec, mokrý máj, bude žitko ako háj." Meniny má Alan a Alana. Polooblačno až oblačno. Teploty 3 až 8 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme Medzinárodný deň žien, meniny má Alan a Alana
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 2 až –1 a najvyššie denné 5 až 8 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 1 až –4 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 1 až –3 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov C.

Meniny má Alan a Alana

Krstné mená Alan, Alana majú keltský pôvod a v preklade znamenajú „súlad, svornosť“. Nositeľov týchto na Slovensku ojedinelých mien oslovujeme aj Ali, Alanko, Ala, Alka. Meniny oslavujú v rovnaký deň – 8. marca.

Od najútlejšieho veku sú Alan aj Alana v správaní rezervovaní. Nositelia týchto mien sú dôvtipní a nepokojní. Rovnako ako ich zvierací totem lastovička zbožňujú slnko a nezľaknú sa žiadnej dlhšej cesty.

Nemožno o nich povedať, že štúdium ich priťahuje. Sú veľmi vitálni a zároveň aj odolní. Potrebujú to na realizáciu rušného života. Vždy u nich prevláda schopnosť s prehľadom vyriešiť problém.

Alanov ovplyvňujú planéty Saturn a Urán. Ich obľúbená farba je tmavomodrá, ochranné rastliny náprstník, rozmarín, ochranné kamene perla a rubín.

Alany ovplyvňuje planéta Venuša. Ich obľúbená farba je zelená, ochranné rastliny myší chvost a šafran, ochranný kameň opál.

Stalo sa doma

1435 – Na uhorskom sneme v Bratislave kráľ Žigmund vydal tzv. Veľký dekrét, ktorým reformoval súdnictvo.

1861 – V Budíne vyšlo prvé číslo humoristického časopisu Černokňažník. Jeho vydavateľom bol Viliam Pauliny-Tóth.

1868 – Bratislavskí mešťania založili Okrášľovací spolok, prvé dobrovoľné združenie v Uhorsku so zameraním na životné prostredie.

1948 – Vznikla Strana slovenskej obrody, ktorú tvorila bývalá časť Demokratickej strany (DS). Prvým predsedom sa stal Ján Ševčík.

1982 – Dekrétom Quidam episcopi vatikánska Kongregácia pre klérus zakázala kňazom členstvo v štátom kontrolovanej organizácii Pacem in terris, ktorá združovala väčšinu katolíckych kňazov vo vtedajšom Československu.

Stalo sa vo svete

1618 – Nemecký astronóm Johannes Kepler sformuloval tretí zákon pohybu nebeských telies.

1702 – Po smrti kráľa WILLIAMA III. ORANŽSKÉHO (narodil sa roku 1650) nastúpila na anglický trón kráľovná Anna ako posledná z dynastie Stuartovcov.

1917 – V Petrohrade (Rusko) sa začal na výzvu boľševikov politický štrajk s účasťou asi 130 000 osôb. Masové zhromaždenia prerástli do demonštrácie proti hladu, vojne a cárizmu a na niektorých miestach sa demonštranti stretli s políciou.

1950 – Sovietsky maršal Kliment Jefremovič Vorošilov oznámil, že ZSSR vlastní atómovú bombu.

1963 – V Sýrii uskutočnila skupina dôstojníkov zo Socialistickej strany arabskej obrody (Baas) na čele s generálom Zijádom al-Harírím už ôsmy štátny prevrat od roku 1945. Po nekrvavom puči prevzala moc v krajine armáda.

1974 – Vo Francúzsku otvorili medzinárodné letisko Charlesa de Gaullea v Roissy pri Paríži.

1983 – Republikán, 40. americký prezident (1981–1989) Ronald Reagan označil vo svojom prejave Sovietsky zväz za ríšu zla.

Skladba dňa

1980 – Lucie Vondráčková, Praha, speváčka, divadelná a filmová herečka, dcéra známeho hudobníka Jiřího Vondráčka a prekladateľky Hany Sorrosovej, neter speváčky Heleny Vondráčkovej. Vyštudovala hudobno-dramatický odbor na pražskom konzervatóriu a kulturológiu na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity. Už ako 10 ročná hrala v televíznom seriáli Území bílých králů. O dva roky neskôr hrala v prvom filme Sněhurka. V roku 1992 dostala aj prvú úlohu v Národnom divadle v inscenácii Saténový střevíček. Z ďalších filmov to boli Jakubiskove Nejasná správa o konci sveta (1995), Post koitum (2004) a Bathory (2008), komédia Snowborďáci (2004), zatiaľ posledný, Labyrint je z roku 2008. V roku 2003 účinkovala v muzikáli Excalibur v pražskom divadle Ta Fantastika v postave Morgany. Jej najnovším muzikálom je Touha, ktorý mal premiéru v septembri 2008. V roku 1993 vydala prvý album Marmeláda s detskými pesničkami. Rok nato vydala album Rok 2060, v roku 1995 tretí album Atlantída s s hitmi Džíny a Kdo tě má rád. V roku 2005 vyšiel Boomerang, v roku 2007 vydala dvojkompiláciu Pelmel 1993 – 2007. Z júla 2008 je album Fénix a z novembra 2010 najnovší s názvom Dárek. V Českom slávikovi štyrikrát po sebe za roky 2008, 2009, 2010 a 2011 skončila zhodne na druhom mieste. V júli 2011 sa vydala za hokejistu Tomáša Plekanca a v decembri 2011 sa im narodil syn Matyáš. V deň jej narodenín vychádza aj nový štúdiový album Oheň.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM