Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme Svetový deň lesov, poézie a zdravého spánku

Koľko je v marci rosy, toľko v máji mrazu. To hovorí dnešná pranostika. Meniny má Blahoslav. Očakávame oblačné počasie, na juhozápade prehánky. Teploty 12 až 17 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme Svetový deň lesov, poézie a zdravého spánku
Zdroj: internet

Západ: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Meniny má Blahoslav

Mužské meno Blahoslav má slovanský pôvod a význam mena je „blahoslavený“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame zriedkavo. Meniny oslavujú 21. marca.

Z hľadiska povahy sú Blahoslavovia dosť podobní svojmu zvieraciemu totemu pytónovi. Aj oni sa pokúšajú zoradiť ľudí a udalosti. Opierajú sa pritom o vecnosť. Nedajú sa ľahko ovplyvniť, ani presvedčiť.

Práca pre nich často predstavuje vhodnú zámienku, aby sa nemuseli zúčastňovať na niektorých stretnutiach. Radšej sami vyhľadajú svojich známych, ktorí im rozumejú a ocenia ich.

Blahoslavovia sú aj veľmi aktívni a na ľuďoch v ich okolí im záleží. Zdravie mávajú priemerné.

Ovplyvňujú ich planéty Saturn a Urán. Šťastné farby Blahoslavov sú tmavomodrá a čierna. Ochranné rastliny medovka a baza, kamene achát a sokolie oko.

Stalo sa doma

1935 – V bratislavskom rozhlase sa konala premiéra rozhlasovej opery Alexandra Moyzesa Svätopluk.

1953 – Antonín Zápotocký bol parlamentom zvolený za prezidenta ČSR.

1969 – Zápas československých hokejistov na MS v hokeji v Štokholme s mužstvom Sovietskeho zväzu sledovali všetci s veľkými emóciami. Československí hokejisti zvíťazili 2:0, čo obyvatelia Československa okupovaného Sovietskou armádou pociťovali ako zadosťučinenie. O týždeň (28.3.) na tých istých majstrovstvách svoj úspech zopakovali, keď zvíťazili 4:3, čo vyvolalo ešte väčšiu vlnu občianskej eufórie.

1796 – Narodil sa vo Vidinej statkár, prírodovedec, geológ, paleontológ, mineralóg, člen Uhorskej akadémie vied FRANTIŠEK KUBÍNI, spoluzakladateľ Uhorskej prírodovedeckej spoločnosti a Uhorskej geologickej spoločnosti. Zomrel 28.3.1874.

1910 – Narodil sa v Prievidzi filozof, literárny historik a ideológ autonomistického hnutia za medzivojnovej ČSR STANISLAV MEČIAR. Zomrel 23.11.1971 v Buenos Aires (Argentína).

Stalo sa vo svete

1804 – Napoleon Bonaparte vydal zbierku Code Civil. Išlo o novú ústavu, ktorá mu zaručovala rozsiahle právomoci.

1919 – Bola vyhlásená Maďarská republika rád.

1960 – V juhoafrickom meste Sharpeville sa konala hromadná demonštrácia za odstránenie rasovej diskriminácie. Polícia zastrelila 69 demonštrantov a 185 bolo zranených (vrátane žien a detí).

1940 – Narodil sa americký soulový spevák a skladateľ SOLOMON BURKE, autor známej piesne Everybody Needs Somebody To Love či hitu Cry To Me použitého vo filme Hriešny tanec. Zomrel 10.10.2010.

Skladba dňa

1685 – Narodil sa barokový nemecký hudobný skladateľ a organista JOHANN SEBASTIAN BACH. Zložil mnoho hudobných diel, od organových skladieb, cez rôzne druhy koncertov (napríklad známe Brandenburské koncerty), skladieb pre klavír alebo čembalo. Vytvoril aj veľkolepé hudobno-vokálne diela ako napríklad Vianočné oratórium, omša h mol, Jánove pašie alebo Matúšove pašie. Zomrel 28.7.1750.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM