Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme Svetový deň slobody tlače, meniny má Galina

Dnešná pranostika hovorí: "Roj, ktorý sa v máji rojí, za plný voz sena stojí, v júni rojenie nestojí za zvonenie". Meniny má Galina. Prevažne oblačno a prehánky alebo búrky. Teploty 17 až 22 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme Svetový deň slobody tlače, meniny má Galina
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Galina

Pôvod ženského mena Galina je buď grécky, potom v preklade znamená „bezvetrie“, alebo latinský, a vtedy znamená „sliepka“. Nositeľky tohto na slovenskom území málo rozšíreného mena oslovujeme Galinka, Galka.

Galiny, ktoré oslavujú meniny 3. mája, nemajú jednoduchú povahu. Raz-dva sa rozkohútia, veď nie nadarmo je kohút ich zvieracím totemom. Sú plné intuície a pôvabu, ale aj panovačné a neprístupné.

Galiny chcú byť vždy a všade prvé. Dokážu si získať ľudí okolo seba a veľmi dobre sa cítia v spoločnosti výstredných osobností. Neraz vedú neusporiadaný, priam bláznivý život. Majú pevnú vôľu a neuveriteľné šťastie. Dlho odolávajú únave. Ich obľúbené farby sú svetlomodrá, ružová a žltá, ochranné rastliny prvosienka a rebarbora, ochranné kamene opál a citrín.

Stalo sa doma

1843 – V Maduniciach vypukol požiar, pri ktorom utrpel Ján Hollý ťažké popáleniny, v dôsledku ktorých stratil zrak.

1919 – V Bratislave bol založený 1. československý športový klub, ktorý vznikol zásluhou policajného kapitána Richarda Brunnera.

2008 – Eva Tulejová-Medveďová vyhrala na 43. ME v karate v Talline Open kategóriu a pre SR získala zlatú medailu. Peter Macko vybojoval bronz v kumite do 65 kg.

2008 – Šachista Sergej Movsesian obsadil na ME v bulharskom Plovdive 2. miesto a pre SR získal striebornú medailu.

2008 – Slováka Ľubomíra Kotlebu vyhlásili v španielskom Madride medzi piatimi najlepšími basketbalovými rozhodcami päťdesiatročia na starom kontinente. Rozhodcom FIBA bol v rokoch 1975–1989.

Stalo sa vo svete

1494 – Taliansky moreplavec v službách Španielska – Krištof Kolumbus objavil Jamajku.

1979 – Líderka v parlamentných voľbách víťaznej konzervatívnej strany Margaret Thatcherová sa stala prvou ženou, ktorá zasadla na post predsedu vlády vo Veľkej Británii.

1986 – Na letisku v srílanskej Kolambe vybuchla bomba v lietadle tamojšej leteckej spoločnosti Air Lanka so 128 cestujúcimi na palube, zahynulo 20 osôb.

2001 – Juhoslovanský súd doručil Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) obžalobu Slobodana Miloševiča z vojnových zločinov, ktorý sa v tom čase nachádzal vo väzbe v Belehrade a obvinenie neakceptoval. Neskôr ho previezli do väzby v sídle ICTY v Haagu. Pred ICTY predstúpil v júni 2001. Od roku 2002 viedol tribunál proti Miloševičovi doslova maratónsky proces, usvedčiť ho však žalobcovia už nestihli, zomrel 11.3.2006 na zlyhanie srdca.

2008 – Mjanmarsko zasiahol cyklón Nargis, ktorý si v konečnom dôsledku vyžiadal vyše 130 000 obetí na ľudských životoch a vysídlenie miliónov ďalších osôb. Išlo o najhoršiu prírodnú katastrofu v krajine od ničivých vĺn cunami v decembri 2004.

Skladba dňa

1933 – James Brown (rodený James Joseph Brown, jr.), Barnwell, South Carolina, USA, americký soulový spevák. Jeho spevácky prejav bol originálny, bol však aj výborným gitaristom, bubeníkom, klaviristom, tanečníkom a hlavne šoumenom. V roku 1954 založil vokálnu skupinu The Famous Flames. Prvú LP platňu Please, Please, Please vydal v roku 1959. V máji 1960 mal v hitparáde prvú skladbu Think. Do americkej hitparády sa dostalo 44 skladieb tohto rockového muzikanta. Najväčším hitom bola I Got You (I Feel Good). V januári 1986 ho uviedli do Rock and rollovej siene slávy. Jeho tvorbu dokumentuje viac ako stovka vydaných albumov a kompilácií. Zomrel 25. decembra 2006 v americkej Atlante vo veku 73.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM