Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pekné počasie a krásny svet v podaní najznámejšieho trubkára

Pranostika hovorí, že horúčosť na sv. Dominika znamená veľmi tuhú zimu. V tomto prípade nám koncom roka prituhne, dnes bude slnečný deň s teplotami až 32 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pekné počasie a krásny svet v podaní najznámejšieho trubkára
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne polojasno. Najvyššia denná teplota 30 až 32 st.

Stred: Prevažne polojasno. Najvyššia denná teplota 28 až 32 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 18 st. Južný vietor do 20 km/h.

Východ: Prevažne polojasno. Najvyššia denná teplota 28 až 31 st.

Meniny má Dominik, Dominika

Pôvod tohto mena je z latinského Dominicus, čo znamená pán. Ak hľadáte „bútľavú“ vŕbu, tak ju nájdete v tejto žene. Dokáže vás vypočuť, poradiť, má schopnosť vyriešiť akékoľvek hlavolamy. Jej dokonalý cit pre medziľudské vzťahy z nej vyžaruje na diaľku.

Dynamizmus, dobrodružstvo a adrenalín, to sú tie správne charakteristiky, ktoré vystihujú tohto muža. Málokedy sa pred niečím zastaví. Stačí, ak to len trochu zaváňa zábavou a už sa stáva spoluúčastníkom akejkoľvek lumpárne.

Stalo sa doma

Deň Matice slovenskej je pamätný deň SR. V roku 1863 sa v tento deň konalo zakladajúce valné zhromaždenie Matice slovenskej v Martine – celonárodnej slovenskej kultúrnej organizácie, ktorá mala spájať milovníkov slovenského národa, v mene vzdelanosti povzbudzovať slovenskú literárnu tvorbu, umenie, vedu a rozvíjať slovenský jazyk.

Stalo sa vo svete

1944 – Pätnásťročné nemecké dievča židovského pôvodu – Annu Frankovú, jej sestru, rodičov a ďalších štyroch židov zatklo po dvojročnom ukrývaní v amsterdamskom byte v Holandsku gestapo. Annin denník z tohto obdobia sa našiel po vojne a bol publikovaný vo viac ako 30 svetových jazykoch. Podľa denníka bol nakrútený aj film.

Skladba dňa

V roku 1901 sa nadoril Louis Armstrong (rodený Louis Daniel Armstrong), hráč na trúbke a spevák. Hrať na trúbku a čítať noty sa naučil už ako dieťa v polepšovni. Mal osemnásť, keď nastúpil ako hráč na trúbku do orchestra trombonistu Kida Oryho.

Najväčším hitom bola skladba What A Wonderful World, ktorá v marci 1968 viedla anglický rebríček. Jeho diskografia je rozsiahla, počet albumov a kompilácií sa blíži k trom stovkám. Zomrel v New Yorku 6. júla 1971.

Ilustračné foto, TASR

armstrong
1
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM