Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Piatok bude zamračený a ochladí sa na 8 °C, meniny má Boleslav

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Breznový sneh žerie chlieb. Meniny má Boleslav. Zamračené a občasný dážď. Teploty 3 až 8 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Piatok bude zamračený a ochladí sa na 8 °C, meniny má Boleslav
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné 5 až 8 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov C.

Meniny má Boleslav

Mužské meno Boleslav má slovanský pôvod a význam mena je „viac slávy“, „slávny“. Nositeľov tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Bolek, Slávko. Meniny majú 16. marca.

Boleslav je typ muža, ktorý sa opiera o svoju nesmiernu aktívnosť a dobré reakcie. Títo muži si zachovávajú dôstojnosť ako ich zvierací totem jeleň. Ak si Boleslavovia niečo vezmú do hlavy, je ťažké presvedčiť ich, aby zmenili názor. Neúspechy ich vôbec nepoložia, naopak, zdvojnásobia ich zdatnosť. Nepatria medzi poddajných žiakov a študentov. Často sú samoukmi a je ťažké presne uviesť povolania, na ktoré sa hodia.

Opatrnosť nepatrí k ich silným stránkam, preto by si mali dávať pozor na úrazy. Prospieva im pokojný spánok.

Boleslavov ovplyvňuje planéta Mesiac. Ich šťastná farba je červená, ochranné rastliny buxus, červený klinček, ochranný kameň rubín.

Stalo sa doma

1457 – V Budíne sťali Ladislava Huňadyho, syna vojvodcu a uhorského gubernátora Jána Huňadyho a brata budúceho uhorského kráľa panovníka Mateja Korvína.

1495 – Banskí podnikatelia pôvodom zo Spiša Ján Turzo a jeho syn Juraj založili s augsburskou bankársko-finančníckou rodinou Fuggerovcov spoločnosť Ungarisches Handel (Uhorský obchod), ktorá sa postupne stala najväčším producentom medi na svete.

1939 – Nacistický vodca Adolf Hitler a Emil Hácha podpísali v Prahe výnos o utvorení Protektorátu Čechy a Morava.

1963 – V Bratislave mal premiéru dvojdielny farebný film režiséra Paľa Bielika Jánošík.

1994 – Prezident SR Michal Kováč vymenoval novú koaličnú vládu na čele s Jozefom Moravčíkom.

Stalo sa vo svete

1521 – Portugalský moreplavec pôsobiaci v španielskych službách Fernao de Magalhaes (Magellan) dosiahol brehy Filipín.

1802 – Republikán, 3. americký prezident (1801–1809) Thomas Jefferson podpísal zákon zakladajúci vojenskú akadémiu vo West Pointe v štáte New York.

1926 – Americký fyzik Robert Goddard vypustil ako prvý na svete raketu na kvapalné palivo. Raketa vyletela do výšky 12 metrov a let trval dve a pol sekundy, pričom raketa preletela dráhu 56 metrov rýchlosťou 90 kilometrov za hodinu.

1968 – V juhovietnamskej dedine My Lai spáchala americká vojenská jednotka pod velením Williama L. Calleyho masaker, keď zastrelila viac ako 500 civilných obyvateľov dediny.

1978 – V talianskom Ríme uniesli príslušníci teroristickej organizácie Červené brigády bývalého predsedu vlády Alda Mora, pričom zabili štyroch osobných strážcov a piateho ťažko zranili.

1985 – V libanonskom hlavnom meste Bejrúte uniesli novinára americkej tlačovej agentúry Associated Press (AP) Terryho Andersona a zo zajatia ho prepustili až 4.12.1991.

Skladba dňa

1954 – Nancy Wilson (rodená Nancy Lamoureux Wilson), San Francisco, California, USA, speváčka, skladateľka a gitaristka americkej skupiny Heart. Okrem Nancy v nej účinkovala aj jej staršia sestra Ann. Táto formácia vznikla v roku 1973 v americkom Seattle. Stačili im dva roky nato, aby sa presadili na americkej hudobnej scéne. Úspešný bol hneď ich prvý album Dreamboat Annie, ktorý vydali vo februári 1976. V máji 1976 mali v hitparáde prvú skladbu Crazy On You. Skupina bola úspešná hlavne v 80. Rokoch. Výsledkom ich muzikantskej dráhy je štrnásť vydaných štúdiových albumov, najnovší s názvom Fanatic vyšiel v októbri 2012, predchádzajúci Red Velvet Car vydali v auguste 2010. Najúspeš­nejším z nich bol v poradí ôsmy s názvom Heart, vydaný v júli 1985, ktorý sa dostal na prvé miesto v rebríčku. V singlovej hitparáde mali dvadsať skladieb, dve z nich sa dostali na prvé miesto, These Dreams v marci 1986 a Alone v júli 1987. K diskografii patrí aj viac ako desiatka live a kompilačných albumov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM