Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Počasie nás na úvod týždňa neodrovná

Teploty pod tridsať stupňov nám nechajú v úvode nového týždňa vyfúknuť, 4. júl je aj v znamení Prokopov či narodenín známeho slovenského hudobníka a aktivistu.

Tridsiatky nečakajme

Po víkendovom ochladení sa odštartuje nový týždeň v duchu teplôt, ktoré sa dostanú najviac na 23 až 27 stupňov, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši bude okolo 21 stupňov, na horách vo výške 1500 m zasa 12. Zafúka slabý do 5 m/s (20 km/h). Cez deň bude jasno až polooblačno, popoludní je pri zväčšenej oblačnosti možnosť výskytu prehánok.

Oslavuje Prokop

Meno pochádza z gréčtiny a znamená „pripravený na boj“. U nás veľa Prokopov nenájdeme, ak áno, ide o dôverčivých ľudí, ktorí sú navyše dôkladní, dokážu si určiť priority. Nositelia tohto mena sú aj príkladne vitálni, veľmi dobre si uvedomujú realitu.

Zo známych Prokopov je tu husitský kňaz Prkop Holý, ktorý žil v 14. a 15. storočí. Rovnako kňazom bol aj Prokop Diviš, ktorý žil v 18. storočí.

Niečo z histórie

V USA oslavujú Deň nezávislosti. Tento deň v 1934 je posledným v živote francúzskej fyzičky a chemičky poľského pôvodu MARIE CURIE-SKLODOWSKEJ, laureátke dvoch Nobelových cien.

1927 – Narodila sa talianska herečka a fotografka GINA LOLLOBRIGIDA. V 1946 získali Filipíny nezávislosť a to po 47 rokoch nadvlády USA. Rok 1950 a prvé vysielanie rádia Slobodná Európa.

O štyri roky neskôr sa narodil filmový a divadelný herec BORIS FARKAŠ. Rok 2006 je pre zmenu z pohľadu našej politickej scénu významný v tom, že sa menila vláda – vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda podal demisiu, ktorú vtedajší prezident republiky Gašparovič prijal a zároveň vymenoval 15 členov vlády Roberta Fica.

Parné valce

Líder legendárnej slovenskej kapely Bez ladu a skladu Michal Kaščák a zároveň organizátor letného hudobného festivalu Pohoda oslavuje 4. júla 44. narodeniny. Z repertoáru Bez ladu a skladu si hráme známu pieseň Parné valce.

Bez ladu a skladu
1
Galéria
Ranná 4 4.7.
1
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM