Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Počasie nepoteší, poriadne zafúka aj spŕchne, meniny má Ľudomil

Pranostika na dnes hovorí: "Keď sa urodí veľa lieskovcov bude drahota". Meniny má Ľudomil. Oblačno, prehánky. Teploty 19 až 24 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Počasie nepoteší, poriadne zafúka aj spŕchne, meniny má Ľudomil
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 21 až 24 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Meniny má Ľudomil

Mužské meno Ľudomil má slovanský pôvod a voľný preklad mena je „ľudu milý“. Ak sa stretneme s oslávencom tohto na Slovensku menej rozšíreného mena, oslovujeme ho Ľudo, Ľudko, Ľudomilko.

Ľudomilovia, ktorí majú meniny 14. septembra, sú chvíľami nervózni ľudia s veľkou emotívnosťou a mierne zníženou aktívnosťou. Nie vždy je ľahké s nimi vychádzať. Pri realizácii svojich plánov a predstáv majú sklon spoliehať sa na iných.

Nositelia mena Ľudomil majú úžasnú intuíciu. Tento šiesty zmysel im umožňuje podávať niekedy neobyčajné výkony. Majú dobré zdravie, ale na dosiahnutie úplnej vyváženosti by potrebovali pokojnejší život.

Ovplyvňuje ich planéta Mesiac. Šťastnými farbami Ľudomilov sú biela a svetlozelená. Ochranné rastliny rumanček, jazmín a medovka, kamene nefrit, perla a rubín.

Stalo sa doma

1763 – Uhorská kráľovná založila v Senci hospodársku školu Collegium oeconomicum. Bola to prvá škola svojho druhu v Uhorsku.

1870 – V Trnave sa konalo zakladajúce valné zhromaždenie Spolku sv. Vojtecha (SSV).

1947 – Povereníctvo vnútra vydalo správu o odhalení protištátneho sprisahania na Slovensku. Ilegálne skupiny chceli údajne obnoviť slovenský štát a pripravovali atentát na Edvarda Beneša. Celé sprisahanie však zinscenovala komunistami ovládaná Štátna bezpečnosť s cieľom kompromitovať Demokratickú stranu.

1990 – Svoju prvú divadelnú sezónu otvorilo Divadlo Korzo 90 v Bratislave – divadlo vzniklo 1. apríla 1990. O tri roky neskôr sa premenovalo na Astorka Korzo'90 po bývalej kaviarni Astória v budove pôvodného sídla Divadla na Suchom mýte 17 v Bratislave. Od roku 2002 pôsobí na Námestí SNP 33 v Bratislave.

2003 – Pápež Ján Pavol II. ukončil návštevu SR. Vyvrcholením jeho cesty bolo blahoslavenie dvoch slovenských obetí komunistického režimu na bratislavskom sídlisku Petržalka.

2007 – V Detskej fakultnej nemocnici na Kramároch v Bratislave sa začala operácia siamských dvojičiek Mareka a Michala Müllerovcov, ktorí sa narodili v apríli 2007. Boli zrastení dolnou časťou hrudníka a v oblasti brucha. Operácia sa skončila dve hodiny po polnoci. Obe deti neskôr zomreli.

2013 – Na MS vo vodnom slalome získala hliadka 3×C1 v zložení Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš zlatú medailu. Strieborný kov vybojoval v súťaži singlistov Alexander Slafkovský.

Stalo sa vo svete

1905 – Na britskom ostrove Man sa konali najstaršie automobilové preteky na svete. Boli nimi R.A.C. Tourist Trophy, ktoré sa organizujú dodnes.

1911 – V kyjevskom divadle spáchali atentát na ruského premiéra Petra A. Stolypina, ktorý zraneniam o štyri dni podľahol. Atentátnikom bol Dmitrij Bogrov.

1930 – Vo voľbách do nemeckého ríšskeho snemu skončila na druhom mieste s počtom mandátov 107 strana Adolfa Hitlera – NSDAP.

1938 – Na svoj prvý let odštartovala najväčšia riaditeľná vzducholoď s pevnou konštrukciou Graf Zeppelin II.

1960 – Krajiny vyvážajúce ropu – Irak, Irán, Kuvajt, Saudská Arábia a Venezuela – založili v Bagdade záujmové spoločenstvo OPEC.

1975 – V amsterdamskom múzeu Rijksmuseum v Holandsku bol poškodený psychicky chorým mužom Rembrandtov obraz Nočná hliadka.

2003 – Vo Švédsku sa konalo referendum o prijatí spoločnej európskej meny. Švédi v ňom euro odmietli.

2008 – Havária lietadla ruskej spoločnosti Aeroflot pri uralskom meste Perm si vyžiadala 88 obetí.

Skladba dňa

1983 – Amy Jade Winehouse bola anglická jazzová, soulová a R&B speváčka. Jej debutový album Frank, ktorý vyšiel v roku 2003 sa stal veľmi populárnym. Celosvetového úspechu sa ale dočkala až s druhým albumom Back to Black, ktorý vyšiel v roku 2006 a pochádza z neho úspešná pieseň „Rehab“. Zomrela v roku 2011.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM