Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Posledné januárové dni budú s mrazom, s hmlou aj so snežením

Pranostika na dnešný deň hovorí: V januári silný led, v máji hojný med. Mrazivo bude aj naďalej. Prevažne zamračené, ojedinele hmla. Meniny majú Emy.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Posledné januárové dni budú s mrazom, s hmlou aj so snežením
Zdroj: TASR

Západ: Zamračené nízkou oblačnosťou alebo hmla, v priebehu dňa miestami zmenšená oblačnosť. Ojedinele slabé sneženie, zrána aj mrznúce mrholenie. Najvyššia denná teplota –6 až –2, pri zmenšenej oblačnosti miestami okolo 0 st. Juhovýchodný vietor do 5 m/s (20 km/h), v priebehu dňa zosilnie na 4 až 8 m/s (15 až 30 km/h), v nárazoch miestami okolo 12 m/s (45 km/h).

Stred: Jasno až polojasno, v nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou alebo hmla. Ojedinele slabé sneženie. Najvyššia denná teplota –8 až –3, pri slnečnom počasí miestami okolo –1 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –1 st. Slabý vietor.

Východ: Jasno až polojasno, v nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou alebo hmla. Ojedinele slabé sneženie. Najvyššia denná teplota –8 až –3, pri slnečnom počasí miestami okolo –1 st. Bezvetrie alebo slabý, postupne južný vietor do 4 m/s (15 km/h).

Meniny má Ema

Ženské meno Ema má nemecký pôvod a v preklade znamená „veľká“, „silná“. Ema sa vyznačuje silnou empatiou a činorodosťou. Takmer nikdy sa neuchýli k nepríjemným sporom. Rozvetvenosť jej osobných dispozícií je široká. Emy sú aj pozorné a taktné. Rady pomáhajú iným, svojimi problémami sa pritom veľmi nezaoberajú.

Mali by si dávať pozor na nervový systém. Ich obľúbené farby sú zelená, biela a modrá, ochranné rastliny medovka a baza, ochranné kamene smaragd, tyrkys, rastlinným totemom je upokojujúca a utišujúca lipa.

Stalo sa doma

1944 – Narodil sa v Lehote pod Vtáčnikom politik (HZDS), ekonóm a bývalý minister hospodárstva JÁN DUCKÝ. Zomrel (bol zavraždený) 11.1.1999.

1997 – Zomrel v Prahe známy český pediater a profesor JOSEF ŠVEJCAR, ktorý v Bratislave, založil prvú školu pre detské zdravotné sestry. Zaslúžil sa o vybudovanie šiestich detských kliník, detských ozdravovní, Ústavu pre liečbu tuberkulózy detí a moderného pavilónu pre dojčatá v Bratislave. Narodil sa 20.5.1897.

Stalo sa vo svete

1933 – Adolf Hitler bol menovaný za ríšskeho kancelára.

1948 – Vo švajčiarskom stredisku zimných športov Sankt Moritz sa začali po prvý raz od roku 1936 Zimné olympijské hry (ZOH).

Skladba dňa

1951 – Narodil sa Philip David Charles „Phil“ Collins LVO, anglický hudobník, spevák-skladateľ, multiinštrumen­talista, herec a textár, známy ako bubeník a spevák anglickej rockovej skupiny Genesis ale aj ako sólový hudobník.

Collins spieval v tuctoch hitov medzi rokmi 1976 až 2010, buď ako sólový interpret alebo so skupinou Genesis. Jeho sólové single často obsahujúce jeho výnimočné synchronizované ozveny bicích ako atmosférický „In the Air Tonight“, dance-popový „Sussudio“ klavírom vedená power balada „Against All Odds (Take a Look at Me Now)“ až po singel s politickou tématikou „Another Day in Paradise“.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM