Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pracovný týždeň zakončíme s teplotami do 21 °C, meniny má Vendelín

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Ak opadá lístie do polovice októbra, bude mokrá zima. Meniny má Vendelín. Prevažne polooblačno. Teploty 16 až 21 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pracovný týždeň zakončíme s teplotami do 21 °C, meniny má Vendelín
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 18 až 21 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Meniny má Vendelín

Mužské meno Vendelín je odvodené z nemeckého mena Wendelmar a znamená „polabský Slovan“. S nositeľmi tohto mena sa stretávame výnimočne a oslovujeme ich Vendo, Vendelínko.

Vendelínovia, ktorí majú meniny 20. októbra, sú obdarení veľkou emotívnosťou, aktivitou a rýchlymi reakciami. Musia sa neustále zúčastňovať na živote spoločnosti. Ak nemajú možnosť činiť sa, zaoberať sa množstvom vecí, radiť, vyberať, či meniť, cítia sa nešťastní.

Ich priateľstvo nie je trvalé, pretože sa neradi stretávajú pridlho s tými istými ľuďmi. Ich snom je venovať sa umeniu. Nemajú pevné zdravie, ale sú životaschopní. Do jedálneho lístka by si mali zaradiť dostatok zeleniny, ryby a výrobky zo sóje.

Ovplyvňujú ich planéty Saturn a Urán. Ich šťastné farby sú sivá, zelená a modrá. Ochranné rastliny divozel a zemedym lekársky, ochranné kamene sokolie oko a jaspis.

Slovenský archivár, historik, spoluzakladateľ Slovenskej historickej spoločnosti VENDELÍN JANKOVIČ je jedným z mužov s menom, ktoré pripadá v slovenskom kalendári na 20. októbra.

Stalo sa doma

1672 – Oravský hrad obsadili povstalci pod vedením Gašpara Piku.

1734 – Panovník Karol III. povolil uhorským evanjelikom a kalvínom vytvorenie štyroch superintendencií.

1848 – Zomrel (bol popravený v Hlohovci) popredný slovenský revolucionár a splnomocnenec Slovenskej národnej rady (SNR) VILIAM ŠULEK. Narodil sa 31.1.1825.

1884 – Zomrel v Budapešti lekár – zakladateľ pediatrie v Uhorsku JÁN BÓKAI. Narodil sa 27.5.1822 v Spiš­skej Novej Vsi.

1949 – Narodil sa v Bratislave akademický sochár ALEXANDER BENCE.

1953 – Zomrel v kanadskom meste Montreal politik a diplomat KAROL SIDOR, člen HSĽS, šéfredaktor Slováka, v rokoch 1935–1939 poslanec Národného zhromaždenia. V roku 1939 nakrátko aj predseda slovenskej autonómnej vlády. Po vzniku tzv. Slovenského štátu bol ministrom vnútra, ale na pokyn Nemecka bol odstránený z politického života. Po roku 1945 veľvyslanec vo Vatikáne a od roku 1947 žil v emigrácii. V roku 1947 bol v neprítomnosti odsúdený na 20 rokov väzenia. Narodil sa 16.7.1901.

Stalo sa vo svete

1860 – Rakúsky cisár František Jozef I. vydal tzv. októbrový diplom, ktorým sa zriekol absolutistickej vlády v ríši a prisľúbil úpravu vnútropolitických pomerov v monarchii.

1935 – Komunistický vodca Mao Ce-tung ukončil jeden rok trvajúci legendárny „Veľký pochod“ (12.000 km) so svojím komunistickým vojskom. Pochod dosiahol vojenský úspech a výrazne pomohol propagácii komunizmu.

1944 – Juhoslovanské a sovietske jednotky oslobodili Belehrad.

1962 – Rozpútal sa pohraničný konflikt medzi Čínou a Indiou. Čínske jednotky zaútočili na indické jednotky v Himalájach.

1995 – Z funkcie generálneho tajomníka NATO odstúpil Willy Cleas, keď ho belgický parlament zbavil imunity po zverejnení faktov o korupčnej afére nazývanej Augusta.

2002 – Iracký prezident Saddám Husajn omilostil všetkých politických väzňov. Urobil tak pri príležitosti svojho potvrdenia v úrade na ďalších sedem rokov referendom.

Skladba dňa

1950 – Narodil sa rockový americký spevák, gitarista a skladateľ TOM PETTY, líder skupiny The Heartbreakers. Zomrel 2. októbra 2017.

Pre všetky najnovšie informácie nás začnite sledovať na našom Instagram profile a už vám nič dôležité neunikne!

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM