Rastislav Búgel Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 157 rokmi vyštartoval prvý Pony Express, meniny má Richard

Pranostika na dnes hovorí: "Ak príde Richard s vetrom a búrkou, vtedy Sibyla /29.4/ sa bude smiať." Meniny oslavuje Richard. Počasie nás čaká s premenlivou oblačnosťou a občasnými prehánkami. Teploty 15 až 20 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 157 rokmi vyštartoval prvý Pony Express, meniny má Richard
Foto: Katarína Oravská

Západ: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 17 až 20 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Meniny má Richard

Mužské meno Richard má germánsky pôvod a v preklade znamená „silný vládca“. Nositeľov tohto vznešeného a na Slovensku zaužívaného mena oslovujeme väčšinou Rišo, Riško, Riki, Riko.

Richardovia, ktorí oslavujú meniny 3. apríla, sú prevažne individualisti. Len málokedy sa pokúšajú vžiť do postavenia iných. Sú silnými osobnosťami, ich zvieracím totemom je tiger.

Richardovia bývajú diskrétni, citliví aj zdržanliví. Ak sa niekomu podarí Richarda upútať, jeho náklonnosť je dlhodobá. Vyplýva to aj z dlhovekosti rozložitého a nádherného stromu brestu, ich rastlinného totemu.

Ich zdravie je zvyčajne pevné, mali by dbať na dostatok vitamínov. Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Šťastné farby týchto mužov sú lesné farby. Ochranné rastliny palina, saturejka, ochranné kamene zafír a sardonyx, odroda achátu.

Stalo sa doma

1764 – Vo Frankfurte nad Mohanom (Nemecko) korunovali za rímskonemeckého cisára Jozefa II., syna Márie Terézie.

1770 – Vyššia banská škola v Banskej Štiavnici sa premenovala na Banícku akadémiu.

2006 – Ministerstvo spravodlivosti SR začalo vo všetkých krajských a okresných súdoch inštalovať zariadenie na nahrávanie súdneho pojednávania. Túto možnosť zaviedol nový Trestný poriadok.

Stalo sa vo svete

1559 – Podpísaním mieru v Cateau-Cambrésis sa skončilo súperenie medzi Francúzskom (Henrich II.) a Španielskom (Filip II.) o Taliansko, pričom Španielsko si upevnilo svoj vplyv na Apeninskom polostrove s výnimkou Benátska, pápežského štátu a Savojska.

1860 – vyštartoval prvý úspešný Pony Express zo Saint Joseph v Missouri do Sacramenta v Kalifornii

1922 – Josif V. Stalin sa stal generálnym tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Ruska.

1933 – Britskí letci uskutočnili prvý let ponad Mount Everest.

1941 – maďarské a nemecké vojská obsadili Juhosláviu

1948 – Demokrat, 33. americký prezident (1945–1953) Harry Spencer Truman podpísal po predchádzajúcom schválení v Kongrese zákon o Marshallovom pláne (o zahraničnej pomoci USA), ktorý bol zameraný na odstránenie vojnových škôd v Európe a nastolenie všeobecného mieru a blahobytu.

1949 – Izrael a Zajordánsko podpísalo na ostrove Rodos dohodu o jednoročnom prímerí.

1975 – Medzinárodný šachový zväz vyhlásil za majstra sveta Anatolija Karpova (ZSSR), keďže dovtedajší majster Bobby Fischer (USA) na Karpovovo vyzvanie nereagoval.

1991 – Rada bezpečnosti OSN prijala rezolúciu o podmienkach trvalého prímeria v Iraku, ktorá žiadala zničenie irackých zbraní hromadného ničenia a autorizovala vyslanie mierových jednotiek do oblasti.

2007 – Deklaráciu o výstavbe ropovodu spájajúceho čiernomorský región s Talianskom, podpísalo päť krajín juhovýchodnej Európy: Rumunsko, Srbsko, Chorvátsko, Slovinsko a Taliansko.

2007 – Francúzsky vlak TGV utvoril nový svetový rýchlostný rekord, keď dosiahol rýchlosť 574,8 kilometra za hodinu.

2009 – Začal (trval do 4.4.) 21. summit NATO, konaný 60 rokov po vzniku tejto organizácie. Za nového generálneho tajomníka aliancie bol nominovaný bývalý dánsky premiér Anders Fogh Rasmussen.

2012 – Útočník z prípadu streľby (2.4.) na kresťanskej univerzite Oikos v kalifornskom Oaklande sa vzdal americkej polícii. Zabil sedem osôb a troch ľudí zranil. Podľa polície ním bol 43-ročný Američan juhokórejského pôvodu, ktorý mal občianstvo oboch krajín. Strelec prišiel najprv do vstupných priestorov na škole a začal strieľať, potom vošiel do dvoch tried a pokropil ich guľkami. Išlo údajne o bývalého študenta ošetrovateľstva, ktorý sa na fakulte objavil prvý raz po štyroch mesiacoch.

Skladba dňa

3. apríla 1944 sa narodil Barry Pritchard (rodený Barry Arthur Pritchard), Birmingham, UK, gitarista a vokalista skupiny Fortunes. Táto formácia vznikla v marci 1963 v Birminghame. V roku 1965 pod názvom The Fortunes vydali prvú LP platňu. V júli 1965 mali v hitparáde prvý singel so skladbou You've Got Your Troubles. Fortunes boli úspešní hlavne v rokoch 1965 až 1972. V hitparáde mali šesť piesní, dve z nich sa stali hitmi, Here It Comes Again v októbri 1965 a Freedom Come, Freedom Go v septembri 1971. Barry Pritchard zomrel 11. januára 1999 vo veku 54 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM