Rastislav Búgel Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 94 rokmi v ČSR zahájili prvé vysielanie štátneho rozhlasu

Dnešná pranostika hovorí: "Májové blato, pre hospodára zlato." Meniny oslavuje Viola. Čaká nás slnečné počasie, teploty 20 až 25 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 94 rokmi v ČSR zahájili prvé vysielanie štátneho rozhlasu
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 22 až 25 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Meniny má Viola

Ženské meno Viola má latinský pôvod a v preklade znamená „fialka“. Nositeľky tohto zriedkavého mena oslovujeme Violka a meniny oslavujú 18. mája.

Violky sú duchaplné, nie sú konfliktné a ľahko sa prispôsobujú všetkým situáciám. Majú v sebe čosi mladistvé a istý nepokoj. Potrebujú okolo seba veľa ľudí. Aj tá najmenšia kritika či poznámka ich privádza do rozpakov. Vôľa týchto žien nie je pevná, mení sa podľa okolností a závisí od ľudí, s ktorými sú v kontakte. Violy majú skvelé šance na úspech. Mali by sa držať svojich rozhodnutí a opierať sa o spoľahlivých priateľov. Ich citlivým miestom sú pľúca. Stravou by si mali dopĺňať hlavne vitamíny A a E.

Stalo sa doma

1923 – Začalo sa prvé vysielanie čs. štátneho rozhlasu z Prahy (Kbely), pričom ČSR sa stalo po Veľkej Británii druhou európskou krajinou s pravidelným vysielaním.

1971 – Začalo vysielanie televíznej súťažno-zábavnej hry Vtipnejší vyhráva.

2006 – V lotyšskej metropole Riga sa na kongrese Medzinárodnej federácie ľadového hokeja (IIHF) konala prezentácia kandidatúry SR na MS v ľadovom hokeji 2011, na ktorej sa zúčastnil aj prezident SR Ivan Gašparovič. Išlo o vôbec prvýkrát, keď na takomto fóre vystúpila nejaká hlava štátu. Špeciálne to ocenil prezident IIHF Rene Fasel.

2008 – Michal Hlinka v kategórii do 65 kg a Marián Čambal v kategórii do 85 kg si vybojovali strieborné medaily na ME v kulturistike mužov v španielskom Playa de Aro.

Stalo sa vo svete

1291 – Vojsko egyptského sultána Chalíla dobylo posledný významný operačný bod križiakov v Palestíne – Akkon, moslimovia sa bez ťažkostí zmocnili i zostávajúcich pobrežných miest, ktoré ešte stále zostávali v rukách križiakov (Sidón, Týros, Bejrút), v moci križiakov potom zostal iba Cyprus.

1804 – Prvý konzul generál Napoleon I. Bonaparte sa vyhlásil za francúzskeho cisára.

1891 – Verejnosti slávnostne sprístupnili novú budovu Národného múzea v Prahe (ČR).

  • Začala svoju činnosť Česká akadémia cisára Františka Jozefa I. pre vedy, slovesnosť a umenie (od roku 1918 Česká akadémia vied a umení).

1935 – V ruskej Moskve havarovalo unikátne a v tom čase najväčšie lietadlo na svete lietadlo-gigant Maxim Gorkij (ANT-21) konštruktéra Andreja Nikolajeviča Tupoleva.

1977 – USA a ZSSR pod patronátom OSN a za spoluúčasti ďalších 29 krajín uzatvorili zmluvu o nepoužití biologických a chemických zbraní vo vojnových konfliktoch.

1979 – Robotníčka z americkej atómovej elektrárne Karen Silkwoodová dostala 10,5 milióna dolárov za škody spôsobené kontamináciou. Jej životný príbeh neskôr sfilmovali v hlavnej úlohe s herečkou Meryl Streepovou.

1990 – Ministri financií Nemeckej demokratickej republiky (NDR) a Spolkovej republiky Nemecko (SRN) podpísali štátnu zmluvu o vytvorení menovej, hospodárskej a sociálnej únie medzi oboma nemeckými štátmi s platnosťou od 1.7.1990.

1993 – Talianska polícia zatkla jedného z najhľadanejších šéfov sicílskej mafie Benedetta Santapaolu.

  • V opakovanom referende o prijatí Maastrichtskej zmluvy dánski voliči odsúhlasili vstup Dánska do EÚ.

1999 – Veľká Británia a Irán skončili roky trvajúce diskusie o zrušení trestu smrti (Fatwe) pre spisovateľa Salmana Rushdieho za jeho Satanské verše. Iránsky duchovný vodca ajatolláh Chomejní označil v roku 1989 uverejnené dielo za rúhanie a islamským dekrétom vyzval na jeho zavraždenie. V roku 1998 iránska vláda oznámila, že už nebude Fatwu podporovať.

Skladba dňa

V roku 2004 vydal americký spevák a hudobný skladateľ Lenny Kravitz svoj v poradí už 7. album. Niesol názov Baptism a obsahoval 13 skladieb.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM