Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Deň boja za slobodu a demokraciu, meniny má Klaudia

Podľa dnešnej pranostika, ak prvý sneh padne na blato, bude celá zima blatnavá, ak ale na mráz, očakávajme bohatý rok.Meniny má Klaudia. Oblačno, ojedinele prehánky. Teploty 5 až 10 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Deň boja za slobodu a demokraciu, meniny má Klaudia
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 7 až 10 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 4 až –1 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C.

Meniny má Klaudia

Ženské meno Klaudia má latinský pôvod a v preklade znamená „chromá“, „krivá“. S nositeľkami tohto krstného mena sa na Slovensku stretávame zriedkavejšie a oslovujeme ich Klaudika, Klaudina, Klody. Meniny majú 17. novembra.

Klaudie sú extrovertky, ktoré pozorne sledujú život okolo seba. Sú objektívne a schopné úplne sa odovzdať. Majú ozajstný zmysel pre priateľstvo, sú plaché a pokorné. Klaudie sú prevažne svedomitými študentkami a budúce povolanie vykonávajú zodpovedne. Majú radosť, ak sa ľudia v ich prítomnosti cítia šťastní.

Bývajú pozoruhodne životaschopné. Mali by si však dávať pozor na obličky, jesť každý deň teplé jedlo a stravou si dopĺňať najmä vitamíny C a E.

Ovplyvňujú ich planéty Saturn a Urán. Šťastné farby týchto žien sú čierna a zelená. Ochranné rastliny medovka a baza, kamene ametyst a jaspis.

Stalo sa doma

1328 – Uhorský kráľ Karol I. Róbert udelil Kremnici mestské výsady podľa vzoru Kutnej Hory a zároveň jej pridelil privilégiá na prevádzkovanie mincovne, ktorá je najstaršou dodnes fungujúcou mincovňou v Európe.

1967 – Alžbeta Štrkulová sa ako prvá Slovenka zúčastnila na súťaži o najkrajšiu ženu sveta – Miss World, kde obsadila šieste miesto, keď sa predtým stala víťazkou súťaže krásy v Československu – Dievča 67.

1989 – Začiatok Nežnej revolúcie: Na Václavskom námestí v Prahe (ČR) sa konala študentská demonštrácia. Proti pokojnému sprievodu mestom na Národnej triede brutálne zasiahli komunistické bezpečnostné sily. Asi 500 ľudí utrpelo zranenia.

2008 – Pre Slovákov cestujúcich do Spojených štátov amerických prestala platiť povinnosť žiadať od USA vstupné víza.

Stalo sa vo svete

1939 – Nacisti zatvorili české vysoké školy, deväť študentov popravili a niekoľko tisíc poslali do koncentračných táborov.

1970 – Sovietska vesmírna stanica Luna 17 bez ľudskej posádky pristála na Mesiaci, kde na jeho povrch vysadila aj prieskumné mesačné vozidlo Lunochod 1.

1970 – Pred vojenským súdom vo Fort Benningu v štáte Georgia (USA) sa začal proces s nadporučíkom Williamom Calleym, ktorý bol obvinený z masovej vraždy civilného obyvateľstva v juhovietnamskej dedine My Lai.

1972 – Argentínsky exprezident Juan Peron sa po 17 rokoch pobytu v exile vrátil do Argentíny.

1980 – Vyšiel posledný album britského hudobníka a speváka Johna Lennona pred jeho smrťou – Double Fantasy, ktorý nahral spolu s manželkou Yoko Ono.

1993 – V holandskom Haagu bol oficiálne ustanovený Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) na potrestanie vojnových zločincov bývalej Juhoslávie.

1997 – Teroristi spáchali bombový útok pri vchode do chrámu kráľovnej Hatšepsovet v egyptskom Luxore. Zahynulo pri ňom 62 ľudí, predovšetkým zahraničných turistov.

Skladba dňa

1980 – Narodil sa Isaac Hanson (rodený Clarke Isaac Hanson), Tulsa, Oklahoma, USA, gitarista a spevák rodinnej skupiny Hanson. Spolu s bratmi Zacom a Taylorom vytvorili v roku 1992 skupinu Hanson Brother, od roku 1994 potom používali už názov Hanson. V máji 1995 vydali prvý album Boomerang. Na svojom konte majú do dnešných dní deväť štúdiových albumov. Ten najnovší Anthem vydali v júni 2013, predchádzajúci ôsmy Shout It Out vyšiel v júni 2010. Najúspeš­nejším z nich bol v poradí tretí Middle Of Nowhere, vydaný v máji 1997. V singlovej hitparáde mali osem skladieb. Najúspešnejšou z nich bola MMM Bop v máji 1997, na prvom mieste rebríčkov v Spojených štátoch aj Anglicku.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM