Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Deň Európy, teploty do 26 °C

Pranostika na dnes hovorí: "Chladný máj s mokrým júnom plnia stodolu zbožím a stohy senom." Meniny oslavuje Roland. Prevažne polooblačno a na väčšine územia možnosť búrok. Teploty 21 až 26 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Deň Európy, teploty do 26 °C
Zdroj: Pixabay.com

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 23 až 26 stupňov C.

Stred: slnečno a možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Východ: slnečno a možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Meniny má Roland

Mužské meno Roland má nemecký pôvod a jeho význam je „slávny hrdina“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame zriedkavo. Ak predsa, oslovujeme ich Rolandko, Rolo, Rolino.

Rolandovia oslavujú meniny 9. mája. Sú aktívni, predvídaví a priemerne emotívni. Vedia vyvinúť úsilie, ak si to vyžaduje situácia. Majú výraznú fantáziu.

V citovom živote sa prejavujú ako nezávislí, aj keď túžia po zázemí. Ak rodičia nezlyhajú vo výchove Rolanda, patrí k zodpovedným ľuďom a rozumne posudzuje činy ľudí.

Stalo sa doma

1948 – Národné zhromaždenie ČSR prijalo novú Ústavu, ktorá v krajine zaviedla komunistickú diktatúru.

1960 – V Bratislave slávnostne otvorili zoologickú záhradu, ktorej zriaďovateľom bol Národný výbor hlavného mesta Bratislavy.

1994 – SR sa stala pridruženým partnerom EÚ.

2006 – Kaviareň Café Roland na Hlavnom námestí v Bratislave sa stala centrom stretnutia politikov a osobností kultúrneho života v rámci podujatia Café d'Europe, ktoré sa konalo pri príležitosti Dňa Európy. Na podujatí sa zúčastnilo 27 kaviarní v 27 európskych metropolách. Cieľom projektu bolo vyzdvihnúť literárnu a kulinársku rôznorodosť a rozmanitosť Európy.

2007 – Na leteckej základni Sliač sa začalo medzinárodné vojenské cvičenie Slovak Hawk, na ktorom sa zúčastnilo aj 29 príslušníkov britských Kráľovských leteckých síl (RAF).

2010 – Športový gymnasta Samuel Piasecký zvíťazil na bradlách na Svetovom pohári v Maribore. Piaseckému sa darilo aj na hrazde, keď v nej obsadil tretie miesto.

Stalo sa v zahraničí

1386 – Anglicko a Portugalsko podpísali windsorskú dohodu, v ktorej sa zaviazali k večnej aliancii a priateľstvu.

1502 – Krištof Kolumbus začal v prístave Cádiz svoju štvrtú a poslednú plavbu do Nového sveta (Ameriky).

1671 – Z londýnskej pevnosti Tower ulúpil írsky dobrodruh Thomas Blood (známy ako kapitán Blood) korunovačné klenoty.

1846 – Americký generál Zachary Taylor porazil s 1700 mužmi 5700 mexických vojakov v bitke pri Resaca de la Palma.

1945 – Minútu po polnoci nadobudla účinnosť dohoda o bezpodmienečnej kapitulácii nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne, čím sa skončila vojna v Európe.

  • Sovietske tankové jednotky 1. ukrajinského frontu maršala Koneva dokončili oslobodenie českej Prahy.

1946 – Taliansky kráľ Viktor Emanuel III. sa vzdal trónu v prospech svojho syna Umberta II. Ten po nástupe na trón potvrdil vládny kabinet Alcide de Gasperiho.

1955 – Nemecká spolková republika (NSR) sa stala členom NATO.

1960 – V USA ako v prvej krajine na svete legalizovali antikoncepčné tabletky.

1997 – Do vietnamskej metropoly Hanoj pricestoval Douglas Peterson ako prvý veľvyslanec USA vo Vietname od roku 1975. Približne v rovnakom čase pricestoval do Washingtonu veľvyslanec Vietnamu v USA, Le Van Bang.

2002 – Pri teroristickom útoku na účastníkov slávnostného sprievodu pri príležitosti Dňa víťazstva v dagestanskom meste Kaspijsk na juhu Ruska zahynulo 42 ľudí.

2006 – V 27 kaviarňach 27 európskych metropol sa stretli politici, veľvyslanci i osobnosti kultúrneho života počas podujatia Café d’Europe, ktoré sa konalo pri príležitosti Dňa Európy. Cieľom projektu bolo vyzdvihnúť literárnu a kulinársku rôznorodosť a rozmanitosť Európy.

  • Pred bosnianskym súdom pre vojnové zločiny sa začal proces s 11 bosnianskymi Srbmi obžalovanými v súvislosti so srebrenickou masakrou z júla 1995. Išlo o prvý proces za genocídu od vytvorenia súdu.

2011 – Dallas Wiens z mesta Fort Worth v americkom štáte Texas, ktorý podstúpil vôbec prvú transplantáciu celej tváre v USA, predstúpil po prvý raz od zákroku pred verejnosť. Po zásahu elektrickým prúdom pri maľovaní kostola v novembri 2008 muž oslepol, prišiel o nos, pery aj obočie. V Bostone mu transplantovali novú tvár vrátane nosa, perí, kože, svalov a nervov, ktoré dostal od neznámej mŕtvej osoby. Na zákroku sa zúčastnil 30-členný zdravotnícky tím pod vedením českého chirurga Bohdana Pomahača, ostravského rodáka, ktorý v Bostone pracuje už dlhé roky. Muža operovali 15 hodín. Operáciu zaplatilo americké ministerstvo obrany.

2012 – Uväznená a chorá ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková prestala držať hladovku. Hladovku držala od 20. apríla.

Skladba dňa

1962 – Narodil sa Dave Gahan (rodený David Gahan), North Weald, Essex, UK, spevák skupiny Depeche Mode

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM