Rastislav Búgel Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie

Pranostika na dnes hovorí: "Teplý október, studený november." Meniny oslavuje Natália. Premenlivá oblačnosť, prehánky. Teploty 10 až 15 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 12 až 15 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 10 až 14 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 10 až 14 stupňov C.

Meniny má Natália

Ženské meno Natália má latinský pôvod a jeho voľný preklad je „dieťa Vianoc“. Nositeľky oslovujeme Natálka, Naťa, Natka. Na Slovensku patrí v súčasnosti toto meno medzi populárne. Viac ako na Slovensku je rozšírené na ruskom území.

Natálie, ktoré oslavujú meniny 6. októbra, sú prevažne materialisticky založené. Sú úskočné a iba ťažko prijímajú názory iných. Potrebujú ocenenie a porozumenie.

Zvyčajne svedomito študujú. Keďže sú ctižiadostivé, neváhajú použiť všetky dostupné prostriedky na dosiahnutie svojho cieľa. V citovej oblasti je Natália zdržanlivá a ťažko čitateľná.

Natálie sú väčšinou odolné a obdarené vitalitou. Vedia sa psychicky i fyzicky chrániť. Môžu sa u nich prejaviť zdravotné problémy spojené s dýchaním. Stravou by si mali dopĺňať najmä vitamíny A a E.

Stalo sa doma

1938 – Hlinkova slovenská ľudová strana (HSĽS) v Žiline schválila tzv. Žilinský manifest, v ktorom vyhlásila autonómiu Slovenska. Na čelo vytvorenej autonómnej slovenskej vlády sa postavil Jozef Tiso.

1944 – Druhá svetová vojna: Československí vojaci (jednotky 1. čs. armádneho zboru), ktorí sa formovali v Sovietskom zväze spolu s oddielmi sovietskej armády, prekročili hranicu Slovenska v Duklianskom priesmyku. Duklianska operácia prebehla začiatkom oslobodzovania územia Slovenska.

1992 – Predstavitelia oboch dominantných strán HZDS a ODS sa stretli na rokovaniach v Jihlave, kde Václav Klaus žiadal od HZDS podpísanie záväzku, že nebude presadzovať úniu, ale bude súhlasiť s úplným rozdelením federácie. Zároveň sa politické kluby ODA, ODS, KDS zhodli, že ak by HZDS nebolo schopné spolupracovať na pokojnom rozdelení štátu, presadia zvolanie schôdze českého parlamentu, na ktorej ČNR vyhlási úplnú samostatnosť Českej republiky. Nakoniec HZDS s podpisom záväzku súhlasilo.

2008 – Kulturistka Jana Purdjaková získala v španielskej Santa Suzanne titul majsterky sveta v kategórii do 55 kg. Bol to jej šiesty triumf na MS žien vo fitnes, body fitnes a kulturistike.

Stalo sa v zahraničí

1889 – Na bulvári Clichy v Paríži otvorili bratia Ollerovci legendárny tanečný lokál Moulin Rouge.

1908 – Na základe Londýnskej dohody sa ku Grécku pripojila Kréta, ktorá bola od roku 1898 v rámci Osmanskej ríše autonómnym ostrovom.

1927 – Americkou premiérou filmu Jazz Singer v hlavnej úlohe s Alom Jolsonom sa začala éra zvukového filmu.

1928 – Prezidentom Číny sa stal generál Čanjkajšek.

1939 – V ríšskom sneme predniesol Adolf Hitler prejav, v ktorom ponúkol obnovenie mieru v Európe na základe zachovania status quo, čo znamenalo, že Veľká Británia a Francúzsko majú akceptovať okupáciu Poľska. Tie Hitlerov návrh odmietli.

1943 – Neďaleko ostrova Vella Lavella pri Novej Guinei sa začala dvojdňová námorná bitka medzi USA a Japonskom.

1973 – Začala sa štvrtá izraelsko-arabská vojna – tzv. Jomkippurská vojna, kedy Izrael napadli Arabi v najposvätnejší deň židovského kalendára – Jom Kipur (Deň zmierenia). Skončila sa prímerím.

1981 – Počas vojenskej prehliadky bol zastrelený egyptský prezident Anwar Sadat a štyria ďalší diváci. Za útokom stáli islamskí extrémisti.

1987 – Plukovník Sitiveni Rabuka vyhlásil ostrov Fidži za republiku.

2000 – Juhoslovanský ústavný súd uznal jednoznačné víťazstvo opozičného kandidáta Vojislava Koštunicu v prezidentských voľbách z 24. septembra toho roku. Dovtedajší prezident Slobodan Miloševič bol prinútený odísť z funkcie.

2007 – V Pakistane sa uskutočnili prezidentské voľby, ktorých víťazom sa stal vojenský vodca Parvíz Mušarráf.

2007 – Do Veľkej Británie sa vrátil cestovateľ Jason Lewis, ktorý prekonal cestu okolo sveta len pomocou prostriedkov poháňaných ľudskou silou (bicykel, kolieskové korčule).

2008 – Americká kozmická loď Messeneger zaslala na Zem fotografie z preletu okolo planéty Merkúr. Od roku 1975 bol Messenger prvou vesmírnou loďou, ktorá sa dostala do tesnej blízkosti Merkúru.

2008 – Zemetrasenie s magnitúdou 6,6 zasiahlo Kirgizsko, zahynulo 65 ľudí.

2011 – Nobelovu cenu za literatúru získal švédsky básnik Tomas Tranströmer.

2012 – Vatikánsky súdny tribunál odsúdil bývalého pápežského komorníka na jeden a pol roka väzenia. Paolo Gabriele si 18-mesačný trest za krádež a zverejnenie citlivých dokumentov hlavy katolíckej cirkvi odpyká v domácom väzení vo svojom vatikánskom byte.

Skladba dňa

2010 – Zomrel švajčiarsky rockový spevák STEVE LEE, spevák jednej z najpopulárnejších švajčiarskych rockových formácií Gotthard. Narodil sa 5.8.1963.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM