Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Deň obetí holokaustu a rasového násilia, meniny má Martina

S dnešným dňom je spojená pranostika: Na septembrovom daždi sedliakovi veľmi záleží. Meniny má Martina. Teploty 23 až 28 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Deň obetí holokaustu a rasového násilia, meniny má Martina
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 25 až 28 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Meniny má Martina

Martina je sympatická

Ženské meno Martina má latinský pôvod a v preklade znamená „zasvätená rímskemu bohu vojny Martovi“, „bojovná“. Nositeľky tohto mena oslovujeme Martinka, Maťa, Maťka, Tinka. Na Slovensku patrí medzi obľúbené.

Martiny, ktoré oslavujú meniny 9. septembra, vzbudzujú sympatie. Radšej sa vyjadrujú skutkami ako slovami. Neúspechy ich veľmi nerozrušia. Majú sklon potláčať city. Len málokedy sa dajú ovplyvniť.

Sú dobré študentky, aj keď sa s obľubou s vyučujúcimi škriepia. Výber povolania je pre Martiny jasný, priťahujú ich tie, pri ktorých možno zadávať úlohy, riadiť iných a kde sa skrýva aj isté riziko.

Zdravie majú priemerné, za predpokladu, že sa vyhnú prepracovanosti. Prospeje im vyvážená životospráva a dostatok spánku. Do svojho jedálneho lístka by si Martiny mali zaradiť najmä ryby, neúdené syry, uhorky a orechy.

Ovplyvňujú ich planéty Jupiter a Neptún.

Ich šťastné farby sú modrozelená a biela. Ochranné rastliny skorocel a ruža, kamene akvamarín, ametyst a smaragd.

Stalo sa doma

1941 – Vyšlo vládne nariadenie č. 198 o právnom postavení židovského obyvateľstva na Slovensku, tzv. Židovský kódex, ktorý bol z obsahovej stránky kópiou nemeckých protižidovských zákonov.

1969 – Sprístupnili v Tatranskej Lomnici Múzeum TANAP-u.

2004 – Na Krajinskom súde v nemeckom Mníchove sa pred prísažným súdom začal proces s bývalým veliteľom špeciálnej protipartizánskej jednotky Edelweiss vtedy 86-ročným Ladislavom Nižňanským, ktorý čelil obvineniu zo zodpovednosti za 164 vrážd, ktorých sa mal dopustiť počas masakrov civilného obyvateľstva v slovenských dedinách Ostrý Grúň a Kľak počas druhej svetovej vojny.

2008 – Európskym hlavným mestom kultúry (EHMK) na rok 2013 sa stali Košice. Na pôde Ministerstva kultúry SR rozhodla o tom 13 členná medzinárodná porota na čele s predsedom Bobom Scottom.

Stalo sa vo svete

1970 – V ruskom meste Togliatti v spolupráci s talianskou automobilkou Fiat vyrobili prvé vozidlo značky Žiguli.

1971 – John Lennon vydal album Imagine.

1975 – USA vypustili kozmickú sondu Viking 2. Spolu s Vikingom 1, vypusteným 20.8.1975, sa prvýkrát dôkladnejšie podarilo preskúmať planétu Mars.

1990 – Libérijského prezidenta Samuela Doea zabili vzbúrení vojaci.

1997 – Predstavitelia severoírskej strany Sinn Féin, podpísali v Belfaste deklaráciu o dodržiavaní zásad nenásilia. Podpis tzv. Mitchellových princípov mal umožniť Sinn Féin prvýkrát sa zúčastniť na rokovaniach všetkých zainteresovaných strán o budúcnosti Severného Írska.

1999 – V moskovskom obytnom dome na sídlisku Pečatniki pri výbuchu nálože zahynulo 94 ľudí a 200 bolo zranených.

2003 – Bostonská arcidiecéza v USA súhlasila, že zaplatí 85 miliónov dolárov viac než 500 osobám žalujúcim rímskokatolíckych kňazov za pohlavné zneužívanie.

Skladba dňa

1975 – Narodil sa Michael Bublé (rodený Michael Steven Bublé), Burnaby, Britská Kolumbia, kanadský spevák, skladateľ a herec. Vo februári 2003 vydal debutový album Michael Bublé, vo februári 2005 druhý s názvom It's Time. V máji 2007 vychádza tretí štúdiový album Call Me Irresponsible. Ten bol úspešný, dostal na prvé miesto rebríčka v USA aj Kanade a získal cenu Grammy. Na svojom konte má sedem albumov, najnovší To Be Loved vyšiel v apríli 2013. V októbri 2011 vydal album vianočných piesní Christmas.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM