Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Deň rodičov, meniny má Krištof

Dnešná pranostika hovorí: "Ak je človek ospanlivý, bárs je aj vyspatý a cíti únavu, signalizuje to, že v ten deň príde tichý dážď, ktorý nepotrvá dlho". Meniny má Krištof. Prevažne polooblačno, na severe miestami prehánky alebo búrky. Teploty 22 až 27 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Deň rodičov, meniny má Krištof
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné 24 až 27 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Východ: polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Meniny má Krištof

Mužské meno Krištof má grécky pôvod a v preklade znamená „nositeľ Krista“. Meniny oslavujú Krištofovia 28. júla. Krištofovia patria medzi ľudí, ktorí sa celý život pokúšajú prísť veciam na koreň. K iným sa správajú priamo, uvoľnene a usilujú sa byť najlepšími v tíme. Radi by prešli celý svet. Žijú naplno, sú vnímaví a vyžadujú si veľa porozumenia. Sami nie sú však ľahko prístupní.

Bývajú pozoruhodne životaschopní, náchylní sú na prechladnutie. Krištofov ovplyvňuje planéta Mars. Ich obľúbená farba je fialová. Ochranné rastliny prvosienka a rozmarín, kamene karneol a jaspis.

Stalo sa doma

1849 – Uhorský parlament v Segedíne prijal národnostný zákon, ktorý zaručoval jazykové práva nemaďarským národom v nižších úradoch, na súdoch a na školách. Prijal aj zákon o emancipácii Ži­dov.

1907 – Slovenskí vysťahovalci väčšinou z oravského regiónu položili vo Fort Williame (dnes Thunder Bay – Kanada) základný kameň katolíckeho kostola.

1920 – Najvyššia rada veľvyslancov na konferencii v belgickom meste Spa určila hranice medzi ČSR a Poľskom. Z územia republiky bolo odčlenených 25 obcí, 584 štvorcových kilometrov a 24.700 obyvateľov.

1976 – Do bratislavského jazera Zlaté piesky sa zrútilo československé dopravné lietadlo Iljušin IL-18. V lietadle zahynulo 70 pasažierov a šesť členov posádky. Jeden cestujúci zomrel na následky zranení po prevoze do nemocnice. Nažive zostali piati ľudia. Išlo o najväčšiu leteckú haváriu v histórii Slovenska a bývalého Československa.

2010 – Kladivár Libor Charfretag vybojoval na 20. Majstrovstvách Európy v Barcelone zlatú medailu. Vo finále triumfoval výkonom 80,02 metrov.

Stalo sa vo svete

1742 – Berlínskym mierom sa skončila prvá sliezska vojna, ktorá vypukla v roku 1740 a prerástla do vojny o rakúske dedičstvo medzi Rakúskom a Pruskom. Rakúsko sa muselo vzdať Horného a Dolného Sliezska a Kladska.

1914 – Rakúsko-Uhorsko vyhlásilo vojnu Srbsku, čím sa začala prvá svetová vojna. Vojna sa skončila 7.11.1918, keď bola nariadená všeobecná demobilizácia rakúsko-uhorských armád.

1928 – V holandskom Amsterdame otvorili IX. Letné olympijské hry. Prvýkrát sa olympijská fakľa zapálila od ohňa, ktorý priniesla štafeta bežcov z gréckej Olympie. Premiéru na olympijských hrách mal aj predaj amerického nápoja Coca-Cola.

1984 – V Los Angeles (USA) sa začali 23. Letné olympijské hry, ktoré bojkotovali mnohí športovci z krajín východného bloku.

2005 – Írska republikánska armáda (IRA) oficiálne oznámila ukončenie ozbrojenej kampane proti britskej nadvláde v Severnom Írsku.

Skladba dňa

1943 – Narodil sa britský hudobník, člen legendárnej skupiny Pink Floyd RICHARD WRIGHT. Zomrel 15.9.2008.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM