Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Deň výskumu rakoviny, oslávencom je Tomáš

Pranostika na dnes hovorí: "Na svätého Tomáša, sneh je ako kaša." Meniny oslavuje Tomáš. Prevažne zamračené, na severozápade snehové prehánky. Teploty 1 až 6 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Deň výskumu rakoviny, oslávencom je Tomáš
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné 3 až 6 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 2 až –3 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 2 až –2 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Meniny má Tomáš

Mužské meno Tomáš má hebrejský pôvod a v preklade znamená „dvojča“. Nositeľov tohto na Slovensku bežne zaužívaného mena oslovujeme Tom, Tomi, Tomino, Tomáško. Meniny oslavujú 7. marca.

Osobnosť Tomášov sa neustále rozvíja. Charakteristické sú pre nich úprimnosť a dobré úmysly. Z hľadiska povahy sú dosť podobní svojmu zvieraciemu totemu pytónovi.

Od detstva sú pekní a milí. V citovom živote sú nekompromisní. Ak už nemilujú, zo vzťahu radšej odchádzajú, ako by sa mali pretvarovať.

Tomášov ovplyvňujú planéty Saturn a Urán. Ich šťastná farba je modrá, ochranné rastliny medovka a ružový klinček, ochranný kameň jaspis.

Sú naklonení vodným športom.

Stalo sa doma

1376 – Ľudovít I. povýšil medzi slobodné kráľovské mestá Bardejov s rovnakými právami a povinnosťami, ako mali mešťania Košíc a Budína.

1849 – Bola vyhlásená tzv. oktrojovaná ústava, prvá ústava, ktorá sa vzťahovala na celú Rakúsko-Uhorskú monarchiu. Ústava však upevňovala moc panovníka, aj keď zakotvila viaceré liberálne slobody.

1990 – Ministerstvo vnútra SR zaregistrovalo Slovenskú národnú stranu (SNS). Jej prvým predsedom sa stal Víťazoslav Moric.

1992 – Nastal rozkol v KDH. Národne orientované krídlo pod vedením Jána Klepáča sa osamostatnilo a neskôr vytvorilo Slovenské kresťanskodemo­kratické hnutie – SKDH.

2007 – Slovensko sa stalo 27. plnoprávnym členom Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA).

2012 – V muničnom sklade Vojenského útvaru 5728 v Novákoch vybuchol ručný granát, pričom zahynul jeden civilný pracovník a dvaja sa zranili.

Stalo sa vo svete

1906 – Fínsky senát schválil zavedenie volebného práva pre ženy.

1926 – Uskutočnil sa prvý úspešný transoceánsky rádio-telefónny pokus o spojenie medzi New Yorkom (USA) a Londýnom (Veľká Británia).

1936 – Nacistické nemecké jednotky obsadili demilitarizované pásmo v Porýnsku, keď vodca Adolf Hitler vyhlásil Locarnský pakt uzavretý po I. svetovej vojne za neplatný.

1948 – Ostrov Rhodos sa stal súčasťou Grécka.

1973 – Uskutočnili sa prvé bangladéšske parlamentné voľby od vyhlásenia nezávislosti, pričom 291 z 300 pos­laneckých kresiel získala Ľudová liga premiéra Mudžíbura Rahmána.

1989 – Irán oznámil prerušenie diplomatických stykov s Veľkou Britániou pre jej postoj k afére okolo knihy Salmana Rushdieho Satanské verše.

1998 – Na doživotný trest odňatia slobody odsúdil taliansky vojenský súd bývalého nacistického dôstojníka Ericha Priebkeho za účasť na zastrelení 335 civilistov v marci 1944 v Ardeatín­skych jaskyniach pri Ríme. Aj druhý obvinený niekdajší major SS Karl Hass dostal doživotie.

2003 – Prvým prezidentom Srbska a Čiernej Hory (SČH), nástupníckeho štátu Juhoslovanskej zväzovej republiky (JZR), sa stal Svetozar Marovič z Demokratickej strany socialistov (DPS). Prezidentom bol do 3.6.2006.

2010 – V Iraku sa konali parlamentné voľby. Vlna útokov sunnitských militantov počas kľúčových volieb si vyžiadala najmenej 26 obetí a vyše 65 zranených. Účasť na voľbách dosiahla 62 percent. Bola nižšia oproti predchádzajúcim parlamentným voľbám z decembra 2005. Voľby boli iba druhými voľbami celého parlamentu od spojeneckej invázie do Iraku v roku 2003.

Skladba dňa

1999 – Vo veku 68 rokov zomrel Ladislav Vodička, český country spevák a textár.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM