Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Európsky deň národných parkov, meniny má Ela

Pranostika hovorí: "Suchý máj, skúpy rok". Meniny má Ela. Premenlivá oblačnosť, na severe a východe prehánky alebo búrky. Teploty 17 až 22 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Európsky deň národných parkov, meniny má Ela
Zdroj: TASR

Západ: premenlivá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Ela

Ženské meno Ela je odvodené od mena Helena, ktoré má grécky pôvod a jeho význam je „svetlo“. Nositeľky tohto u nás málo rozšíreného mena oslovujeme aj Elka, Eli, Elinka. Meniny oslavujú 24. mája.

Ich povaha nie je práve prispôsobivá. Keď sa záležitosti nevyvíjajú tak, ako by chceli, uzavrú sa do seba, zvinú sa do klbka, alebo sa naježia ako ich zvierací totem ježko. Ely chcú vládnuť iným. Sú veľmi zmyselné a strhujúce. Ide o ženy, ktoré sú odolné, vedia sa psychicky i fyzicky chrániť a vytvoriť si životnú rovnováhu. Ely by mali pravidelne jesť, podľa možnosti v rovnakom čase a bez náhlenia.

Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Ich šťastné farby sú žltá, biela. Ochranné rastliny prvosienka, rebarbora, ochranný kameň citrín.

Stalo sa doma

1881 – Narodil sa v Trnave významný hudobný skladateľ, pedagóg a regenschori MIKULÁŠ SCHNEIDER-TRNAVSKÝ, z jeho diel vynikajú hlavne: Slovenská omša a Omša ku cti Najsvätejšieho Srdca Ježišovho. Zomrel 28.5.1958.

1912 – Narodil sa v Banskej Štiavnici fotograf a kameraman, ktorý fotil aj skupinu Beatles DEŽO HOFFMANN. Zomrel 26.3.1986 v Londýne (Veľká Británia).

1918 – Na Benátskom námestí v Ríme odovzdal generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi zástavu československých légií premiér talianskej vlády Vittorio Orlando.

1934 – Národné zhromaždenie 327 hlasmi štvrtý raz zvolilo Tomáša G. Masaryka za prezidenta ČSR. Jeho protikandidát Klement Gottwald získal 38 hlasov.

1930 – Narodil sa v Opatovciach nad Žitavou (v dnešných Zlatých Moravciach) teatrológ, folklorista, literárny a kultúrny historik, múzejník, dramatik a scenárista MICHAL KOVÁČ-ADAMOV.

1940 – Narodil sa v Žiline herec, konferencier, spevák a režisér IVAN KRAJÍČEK. Zomrel 5.6.1997.

1960 – Narodil sa v Skalici literárny vedec, publicista a pedagóg RENÉ BILÍK.

1996 – Zomrela v Banskej Bystrici operná speváčka (soprán) JARMILA VAŠICOVÁ, sólistka opery Divadla Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici. Narodila sa 31.8.1935.

2008 – Zomrela v Košiciach bývalá prvá dáma Slovenska IRENA SCHUSTEROVÁ, manželka bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera. Narodila sa 12.11.1937.

Stalo sa vo svete

1856 – V Pottawatomie v americkom štáte Kansas sa odohral masaker, keď zaútočili protiotrokárske skupiny na čele s Johnom Brownom na otrokárske usadlosti v okrese Franklin.

1921 – V rozdelenom Írsku sa konali prvé priame parlamentné voľby, v Severnom Írsku získali ulsterskí unionisti 40 z 52 kresiel a na juhu zvíťazila strana Sinn Féin.

1930 – Angličanka Amy Johnsonová ako prvá žena absolvovala sólový let z Anglicka do Austrálie.

1941 – Nemecká bojová loď Bismarck potopila v severnej časti Atlantického oceánu pri Grónsku symbol britského námorníctva krížnik Hood.

1943 – Nemecký veľkoadmirál Karl Dönitz prerušil pre veľké straty ponorkovú vojnu v Atlantickom oceáne.

1964 – Na futbalovom zápase v Lime vypukli medzi Peru a Argentínou nepokoje, pri ktorých zahynulo 328 divákov.

1996 – Známy nepálsky horolezec tridsaťosemročný šerpa Ang Rita prekonal svoj vlastný historický rekord, keď vystúpil po desiaty raz na najvyššiu horu sveta Mount Everest (8848 m). Po prvý raz pokoril Mount Everest v roku 1983 a pri žiadnom zo svojich výstupov nepoužil kyslíkový prístroj.

2002 – Prezidenti Ruska a Spojených štátov amerických Vladimír Putin a George W. Bush podpísali Zmluvu o redukcii strategickej ofenzívy, ktorá je známejšia ako Moskovská zmluva.

Skladba dňa

1941 – Bob Dylan (vlastným menom Robert Allen Zimmerman), Duluth, Minnesota, US, spevák, skladateľ a gitarista. Na gitare hral od trinástich a tej dal nakoniec prednosť pred štúdiom. Začínal v miestnych skupinách, v roku 1960 sa vybral do New Yorku, aby navštívil Woody Guthrieho, ktorý bol už v tej dobe folkovou hviezdou. Zarábal si ako štúdiový muzikant, v marci 1962 vydal debutový album Bob Dylan. Do hitparád sa nedostal, ale spôsobil rozruch na folkovej scéne. Rok nato zložil slávny hit Blowin In The Wind. Jeho koncerty boli v 60. aj 70. rokoch vždy vypredané, 7. mája 1978 koncertoval v Londýne na Wembley, záujem bol enormný, 90 tisíc vstupeniek sa vypredalo za 8 hodín. Bol to rekord 70. rokov. Jeho úspešnú, skoro polstoročnú muzikantskú dráhu dokumentuje 34 štúdiových albumov, ten najnovší Together Through Life vyšiel v apríli 2009 a dostal sa na prvé miesta rebríčkov v Spojených štátoch aj Anglicku. Rovnako prvý bol aj predchádzajúci Modern Times, ktorý vyšiel v auguste 2006. V októbri 2009 vydal album s vianočnými piesňami Christmas In The Heart. K diskografi patrí aj 14 kompilačných a 13 live albumov. V singlovej TOP 40 mal dvanásť piesní, najväčším hitom bola Like a Rolling Stone z augusta 1965. Je držiteľom jedenástich cien Grammy a niekoľkých čestných doktorátov hudby. V bratislavskej Incheba Aréne koncertoval 9. júna 2010.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM