Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Medzinárodný deň astronómie, meniny oslavuje Jozef

Pranostika na dnes hovorí: "Ak sa do Jozefa s vetrom sneh vyduje, peknú k Veľkej noci chvíľku prorokuje." Meniny oslavuje Jozef. Prevažne oblačno. Teploty -2 až 3 stupne Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Medzinárodný deň astronómie, meniny oslavuje Jozef
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty –4 až –7 a najvyššie denné 0 až 3 stupne C.

Stred: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty –5 až –10 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Východ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty –5 až –9 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Meniny má Jozef

Mužské meno Jozef má hebrejský pôvod a význam mena je „Boh pridá, rozhojní“. Nositeľov tohto na Slovensku skôr v minulosti zaužívaného mena, ktoré sa prevažne dedí, oslovujeme aj Jožko, Jožino, Jojo, Dodo.

Jozefovia, ktorí majú meniny 19. marca, odmalička vedia presne, čo chcú. Sú obdarení pozoruhodnými danosťami. Dokážu sa dobre ovládať, majú vyrovnanú povahu a podľa toho, čo hovoria a akým spôsobom žijú, máme dojem, že sú nositeľmi nejakého posolstva ako ich totemové zviera hrdlička. Ľuďom, ktorí sú im blízki, neustále prejavujú svoju náklonnosť a lásku.

Jozefovia by sa mali vyhýbať rizikovým situáciám a viac odpočívať.

Stalo sa doma

1845 – Vo Vrbovciach vznikol Gazdovský spolok, ktorý viedol kaplán Daniel Bôrik a učiteľ Dušan Kulíšek. Spolok neskoršie tvoril základ pre úverové a spotrebné družstvo.

1861 – V Budapešti vyšlo prvé číslo politických novín Slovákov Pešťbudínske vedomosti. Zodpovedným redaktorom a vydavateľom sa stal Ján Francisci. V roku 1870 ich presťahovali do Martina a premenovali na Národnie noviny.

1964 – Vo Fyzikálnom ústave SAV v Bratislave bol uvedený do prevádzky prvý generátor neutrónov na území Československa.

1995 – Vo francúzskom Paríži podpísal predseda slovenskej vlády Vladimír Mečiar so svojím maďarským partnerom Gyulom Hornom základnú zmluvu o dobrých susedských vzťahoch a priateľskej spolupráci medzi oboma krajinami.

Stalo sa v zahraničí

1474 – V Benátkach vydali najstarší patentový zákon v Európe.

1682 – Francúzsky kráľ Ľudovít XIV. zaznamenal v boji proti pápežskej moci rozhodujúce víťazstvo, pretože generálne zhromaždenie francúzskeho kléru vyhlásilo Galikánsku deklaráciu (Declaratio cleri Gallicani), ktorá sa stala štátnym zákonom a obmedzovala moc pápeža vo Francúzsku.

1920 – Senát USA odmietol ratifikovať Versaillskú mierovú zmluvu.

1944 – Vojaci nacistického Nemecka začali okupovať z dôvodu postupu Červenej armády Hitlerovi lojálne Maďarsko.

1964 – Bol otvorený tunel (The Great St Bernard Tunnel) cez Alpy, ktorý spojil Švajčiarsko a Taliansko.

1978 – Bezpečnostná rada OSN žiadala okamžitý a bezpodmienečný odchod izraelskej armády z južného Libanonu a rozhodla o vyslaní medzinárodných mierových síl do tejto oblasti.

1982 – Argentínsky obchodník so zberom kovov vstúpil na ostrov Južná Georgia a vyvesil na ňom argentínsku vlajku, situácia eskalovala a vyústila do britsko-argentínskej vojny o Falklandy.

1989 – Najmenej 67 osôb zahynulo pri nepokojoch na juhovýchode Srí Lanky vyvolaných organizáciou Čierne mačky.

1990 – V prvých slobodných voľbách po 50 rokoch v Litve zvíťazila antikomunistická a antisovietska opozícia.

1996 – V súlade s Daytonskou mierovou dohodou sa uskutočnilo formálne zjednotenie bosnianskej metropoly Sarajevo.

1999 – Líbya sa rozhodla vydať do Holandska dvoch predpokladaných líbyjských páchateľov útoku na lietadlo z aféry Lockerbie.

2004 – Taiwanského prezidenta Čchen Šuej-piena a viceprezidentku Annette Luovú počas kampane pred prezidentskými voľbami postrelili. Oboch najvyšších predstaviteľov museli hospitalizovať.

2007 – Explózia metánu v ruských sibírskych uhoľných baniach zabila 110 ľudí.

2009 – Za „monštrum z Amstettenu“ označovaného Rakúšana Josefa Fritzla odsúdili na Krajinskom súde v St. Pöltene na doživotný trest žalára a umiestnenie v zariadení pre duševne chorých zločincov. Na sklonku apríla 2008 vyšlo najavo neuveriteľné martýrium medzičasom 42-ročnej dcéry Elisabeth Fritzlovej, ktorú jej otec 24 rokov zadržiaval a sexuálne zneužíval v elektronicky zabezpečenom úkryte v ich dome. Splodil s ňou sedem detí, vrátane dvojičiek.

2010 – Iránsky odvolací súd potvrdil odsúdenie bývalého viceprezidenta Hosajna Marášího za šírenie propagandy proti vládnucemu klerikálnemu zriadeniu počas povolebných nepokojov. Súd pre Marášího potvrdil trest vo výške jedného roka vo väzení.

2011 – Občianska vojna v Líbyi: V súlade s rezolúciou OSN č. 1973 sa prieskumnými letmi začala vojenská intervencia spojencov proti vojenským jednotkám líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

Skladba dňa

1946 – Narodila sa americká speváčka Ruth Pointer, členka kalifornskej R&B skupiny The Pointer Sisters.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM