Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Medzinárodný deň mieru

Pranostika na dnes hovorí: " Keď na Matúša dobre vínny klč dozrel, úfaj na rok dobré víno." Meniny oslavuje Matúš. Zamračené, občasný dážď. Teploty 11 až 16 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Medzinárodný deň mieru
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 13 až 16 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Meniny má Matúš

Mužské meno Matúš je novozákonné, má hebrejský pôvod a v preklade znamená „dar Boha“. Na Slovensku je toto krstné meno obľúbené a nositeľov oslovujeme Matúško, Maťo, Maťko.

Matúšovia, ktorí oslavujú meniny 21. septembra, sú precitlivení a trochu záhadní. Majú rýchle reakcie a široký rozhľad. Radi vstupujú do záležitostí iných z úprimnej túžby pomôcť. Aj keď sú premýšľaví, bývajú z nich prevažne majstri v nejakom remesle. Avšak sú aj schopní pedagógovia. Matúšovia sa ľahko prispôsobujú mnohým situáciám. Keďže sú mimoriadne vitálni a živelní, mali by si dávať pozor na úrazy. Ich slabými stránkami sú dýchací systém a krvný obeh.

Stalo sa doma

1837 – Vo Vindšachte (dnes Štiavnické Bane) otvorili prvú dielňu na svete na pletenie oceľových lán, ktoré sa začali používať v baniach namiesto konopných.

1944 – Partizáni povraždili 187 nemeckých obyvateľov Skleného.

1944– Červená armáda oslobodila slovenskú obec Kalinov, prvú na území Československa.

1999 – Parlamentné zhromaždenie Rady Európy schválilo rezolúciu, ktorá znamenala pre Slovensko ukončenie monitoringu pomerov v krajine a začiatok dialógu.

2011 – Na pozvanie televízie TA3 pricestoval na Slovensko legendárny americký moderátor Larry King, ktorý sa najviac preslávil svojou prácou pre globálnu spravodajskú televíziu CNN. Talkshow so svojím vlastným menom začal moderovať v roku 1985 a na tomto poste zotrval až do roku 2010. Popularitu americký novinár získal vďaka neštandardnému prístupu pri rozhovoroch s hosťami, množstvom svetoznámych osobností, ktoré v priebehu štvrťstoročia vyspovedal a nemenným imidžom, ku ktorému neodmysliteľne patrili traky. Jeho návšteva SR trvala do 22. septembra.

2012 – Mimoparlamentná Strana maďarskej koalície (SMK) po sneme vo Fiľakove zmenila svoj názov na Stranu maďarskej komunity (SMK).

Stalo sa vo svete

1792 – Francúzsky Národný konvent (ústavodarné zhromaždenie) jednomyseľne rozhodol odstrániť monarchiu a zosadil kráľa Ľudovíta XVI.

1847 – Na ostrove Maurícius vydali prvé dve známky (v hodnote jednej penny oranžovočervená a dvoch pencí tmavomodrá) s nápisom Post Office. Tak sa zrodil Modrý Maurícius, klenot filatelistické­ho sveta.

1894 – Súrodenci Baťovci (Antonín, Tomáš a Anna) založili v českom Zlíne firmu na výrobu obuvi.

1920 – Vyšlo prvé číslo českého denníka Rudé Právo ako orgánu prokomunistickej ľavice.

1964 – Malta sa stala nezávislou krajinou v rámci Britského spoločenstva národov. Od roku 1814 bola britskou korunnou kolóniou.

2003 – Sonda Galileo zostupom do atmosféry Jupitera ukončila svoju misiu.

2013 – Islamistickí militanti z organizácie aš-Šabáb napadli nákupné centrum Westgate v kenskom hlavnom meste Nairobi, zabili najmenej 62 civilistov a zranili ďalších vyše 70.

Skladba dňa

1921 – Narodil sa americký hudobník a pesničkár Leonard Norman Cohen. Zomrel vo veku 82 rokov v roku 2016.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM