Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Svetový deň cestovného ruchu, meniny má Cyprián

Pranostika na dnešný deň znie: Na svätého Cypriána chladno býva často zrána. Meniny má Cyprián. Polooblačno až oblačno. Teploty 18 až 23 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Svetový deň cestovného ruchu, meniny má Cyprián
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 20 až 23 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Cyprián

Mužské meno Cyprián má latinský pôvod a v preklade znamená „muž z ostrova Cypru“. Na Slovensku stretávame Cypriánov ojedinele. Na toto meno sa vzťahuje pranostika o počasí. V nej sa uvádza: „Na svätého Cypriána chladno býva často zrána.“ Meniny majú 27. septembra.

Nositelia krstného mena Cyprián majú silný sklon uzavrieť sa do seba, pričom iných posudzujú s istou strohosťou. Sú veľmi subjektívni, dosť odmeraní a len zriedkavo sa pokúšajú vžiť do pozície iných, obetovať sa pre nejakú vec či bytosť.

Pri výmene názorov sú niekedy trochu pomalí. Títo muži si priateľov vyberajú uvážene a pomáhajú im, ako len môžu. Sú obdarení veľkým sebaovládaním.

Zvyčajne dobre odolávajú chorobám. Zvýšenú pozornosť by však mali venovať krvnému obehu a srdcu. Neprospievajú im mastné jedlá, vhodné sú pre nich jogurty s nízkym obsahom tuku.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú zelená a žltá. Ochranné rastliny valeriána a čakanka, ochranné kamene citrín a nefrit.

Stalo sa doma

1840 – Uviedli do prevádzky prvú konskú železnicu na území Slovenska na trase Bratislava – Svätý Jur v dĺžke 15,2 kilometra. Východisková stanica sa nachádzala pred hotelom Carlton a cesta trvala jednu hodinu. Projektantom železnice bol Oto František Hieronymi a jej prevádzku zastavili v roku 1872.

1864 – Narodil sa v Černovej (časť Ružomberku) politik, katolícky kňaz, náboženský spisovateľ, zakladateľ a predseda Slovenskej ľudovej strany (neskôr HSĽS) ANDREJ HLINKA, významná postava slovenského politického života v 1. polovici 20. storočia a hlavný predstaviteľ slovenského autonomistického hnutia. Zomrel 16.8.1938.

1902 – V Chicagu (USA) vznikol americko-slovenský robotnícky spolok Rovnosť.

2009 – Začali sa práce na výstavbe prvej kontrolnej brány mýtneho systému na Slovensku. Mýtny systém, ktorý je určený pre vozidlá nad 3,5 tony, bol uvedený do prevádzky 1. januára 2010.

Stalo sa vo svete

1973 – Sovietsky zväz vyslal do vesmíru kozmickú loď Sojuz 12.

1977 – Do prevádzky uviedli neslávne známu atómovú elektráreň v ukrajinskom Černobyle.

2002 – Východný Timor sa stal 191. členom OSN. Išlo o najmladší štát sveta, ktorý vznikol odtrhnutím od Indonézie po predchádzajúcom krvavom konflikte.

2008 – Kozmonaut Čaj Č'-kang sa stal prvým Číňanom, ktorý uskutočnil výstup do otvoreného vesmíru.

2009 – Na základe zatykača vydaného v USA zadržali vo Švajčiarsku poľsko-francúzskeho režiséra Romana Polanského.

2010 – Kosovský prezident Fatmir Sejdiu v súlade s ústavou odstúpil z funkcie. Jeho nástupcom sa stal Jakup Krasniqi.

2010 – Najväčší súdny proces v dejinách Španielska týkajúci sa korupcie sa začal v Malage. Až 95 ľudí bolo obžalovaných z rozsiahlych korupčných praktík v turistickom letovisku Marbella.

Skladba dňa

1947 – Narodil sa Meat Loaf (vlastným menom Marvin Lee Aday), Dallas, Texas, USA, spevák, skladateľ, hrá aj na gitare a klávesoch. Prezývku „fašírka“, teda Meat Loaf dostal od svojho učiteľa telocviku, ktorému pri cvičení stúpil párkrát na nohu. Prvú pieseň v hitparáde You Took The Words Right Out Of My Mouth mal v máji 1978. V singlovej hitparáde mal sedem skladieb. Najúspešnejšou z nich bola I'd Do Anything For Love v septembri 1993, ktorá sa dostala až na prvé miesto hitparády. V októbri 1977 vydal úspešný album Bat Out Of Hell, ktorého predaj prevýšil sumu 14 miliónov kópií. Jeho druhou časťou bol v septembri 1993 album Bat Out Of Hell 2 / Back Into Hell a v októbri 2006 vyšla aj tretia s názvom Bat Out Of Hell 3 / The Monster Is Loose. Na svojom konte má dnes dvanásť štúdiových albumov, najnovší Hell In A Handbasket vydal v septembri 2011, predchádzajúci Hang Cool Teddy Bear vyšiel v apríli 2010. K diskografii patrí sedem kompilačných a päť live albumov. Hral vo viacerých muzikáloch na Broadwayi a viac ako v dvoch desiatkach filmov, medzi nimi spolu so speváčkou Debby Harry v roku 1979 vo filme Roadie.

Foto: ilustračnné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM