Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Svetový deň srdca, meniny má Michal a Michaela

S dnešným dňom je spojená pranostika: "Ak sa do Michala hrozno nedovarí, nebudeš mať z neho vína súdok starý". Meniny má Michal a Michaela. Prevažne polooblačno. Teploty 15 až 20 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Svetový deň srdca, meniny má Michal a Michaela
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 17 až 20 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Meniny má Michal a Michaela

Mužské meno Michal má hebrejský pôvod a v preklade znamená „ako Boh“, Bohu podobný". Toto starozákonné biblické meno patrí na slovenskom území k obľúbeným a jeho nositeľov oslovujeme Mišo, Miško, Michalko. Ženská podoba mena je Michaela. Meniny oslavujú spolu 29. septembra.

Tí, čo súdia. Tak by sa dala v stručnosti charakterizovať osobnosť týchto ľudí. Ich výraznými vlastnosťami sú vôľa, aktívnosť a zmyselnosť. Sú dominantní a dokážu byť dosť tvrdí. Majú sklon k introvertnosti. Iba ojedinele sa pokúšajú vžiť do pozície iných. Pri práci väčšmi dôverujú cieľavedomému postupu ako intuícii. Ťažko sa prispôsobujú okolnostiam a sú málo ovplyvniteľní.

Michalovia a Michaely si priateľov vyberajú uvážene a išli by za nimi aj do ohňa. Michal aj Michaela sú životaschopní a zvyčajne od prírody aj silní. Nepodľahnú ľahko únave, ani chorobe.

Ovplyvňujú ich planéty Merkúr a Venuša. Ich šťastné farby sú sivá, biela a zelená. Ochranné rastliny palina, čakanka, nechtík, ochranné kamene smaragd, ruženín a zafír.

Stalo sa doma

1299 – Spišskí Sasi založili kartuziánsky kláštor v Slovenskom raji, na Skale útočišťa nad Letanovcami. Bol to prvý kláštor tohto rádu v Uhorsku.

1906 – V Skalici sa začal (trval do 30.9.) prvý slovenský roľnícky zjazd, ktorého hlavným organizátorom bol Pavol Blaho.

1938 – V nemeckom Mníchove sa zišli najvyšší predstavitelia Británie, Francúzska, Talianska, Nemecka a podpísali dohodu, že československé pohraničie bude odovzdané Nemecku.

1999 – Štátny tajomník MZV SR a hlavný vyjednávač s EÚ Ján Figeľ oficiálne oznámil Európskej komisii (EK) rozhodnutie slovenskej vlády o zatvorení blokov V1 a V2 jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach v rokoch 2006 a 2008. Ich odstavenie bolo jednou z podmienok pozvania SR na rozhovory o vstupe do únie.

2000 – Vtedajší premiér SR Mikuláš Dzurinda, prezident Východoslovenských železiarní (VSŽ) Gabriel Eichler, prezident U.S. Steel Paul J. Wilhelm a predseda Koordinačného výboru veriteľských bánk Michael Clarke podpísali základné dohody o vstupe americkej firmy U.S. Steel do VSŽ v Košiciach.

Stalo sa vo svete

1793 – V anglickom športovom časopise sa po prvý raz objavila zmienka o tenise.

1927 – Tornádo ťažko poškodilo americké mesto St. Louis. Zahynulo 80 ľudí a poškodených bolo 5000 domov.

1941 – V ukrajinskej rokline Babí Jar neďaleko Kyjeva zmasakrovali nemecké jednotky SS 35.000 židovských mužov, žien a detí, ktorých pochovali v masových hroboch.

1972 – V predposledný deň japonskej štátnej návštevy v Pekingu vydal ministerský predseda Kakuei Tanaka so svojím čínskym partnerom Čou En-lajom vyhlásenie, ktorým sa skončil vojnový stav medzi Čínskou ľudovou republikou a Japonskom.

2004 – Planétka 4179 Toutatis minula Zem vo vzdialenosti približne štyrikrát väčšej ako je Mesiac.

2009 – Po silnom zemetrasení s magnitúdou 8,3 zasiahli tichomorské ostrovy Americkej Samoy prílivové vlny cunami. Prírodná katastrofa si v konečnom dôsledku vyžiadala 189 obetí na ľudských životoch.

Skladba dňa

1935 – Jerry Lee Lewis známy tiež pod prezývkou The Killer (Zabijak), je americký rokenrolový a country spevák, skladateľ a klavirista. Ako jeden z priekopníkov rokenrolu bol uvedený do rokenrolovej siene slávy v 1986 a jeho priekopnícky príspevok ku žánru mu bol uznaný aj Rockabilly Hall Of Fame (Sieň slávy Rockabilly).

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM