Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si výročie Deklarácie o zvrchovanosti SR

Pranostika na dnes hovorí: "Slnko pečie, dážď potečie". Meniny má Bohuslav. Slnečno, na západe miestami búrky. Teploty 24 až 29 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si výročie Deklarácie o zvrchovanosti SR
Zdroj: TASR

Západ: slnečno a možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Meniny má Bohuslav

Bohuslavovia potrebujú byť obklopení láskou. Mužské meno Bohuslav je na Slovensku zriedkavé, má slovanský pôvod a jeho význam je „Bohu sláva“, „Boha oslavuj“. Mužov s týmto menom oslovujeme Bohuš, Bohun. Meniny majú 17. júla.

Nositelia tohto krstného mena majú radi pohodu. Zvyčajne sú ľudia v ich spoločnosti uvoľnení, lebo Bohuslavovia sú dobre vychovaní. Snívajú o rodinnom živote plnom nežnosti a pochopenia. Bohuslavovia potrebujú byť obklopení láskou. Podľa nich má láska kľúčovú úlohu.

Stalo sa doma

1931 – Známu podtatranskú obec Važec zničil rozsiahly požiar. Z 581 domov zhorelo 540. Zomreli dvaja ľudia.

1992 – Slovenská národná rada (SNR) prijala Deklaráciu o zvrchovanosti Slovenskej republiky.

  • Československý prezident Václav Havel oznámil svoju abdikáciu k 20. júlu 1992.

2009 – Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o štátnom jazyku, ktorá okrem iného opätovne zaviedla sankcie za nedodržiavanie spisovnej slovenčiny.

  • V Zbierke zákonov vyšiel nález Ústavného súdu SR, ktorý vyhlásil existenciu Špeciálneho súdu SR za protiústavnú. V Pezinku tak začal svoju činnosť Špecializovaný trestný súd (ŠTS).

2010 – Slovenskí horolezci Tomáš Rigoci a Ján Doležal vystúpili na vrchol dvanástej najvyššej hory sveta Broad Peaku (8047 m).

2013 – Prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval Jaromíra Čižnára za nového generálneho prokurátora.

Stalo sa vo svete

1854 – V Rakúsku otvorili prvú európsku horskú železnicu – Semmeringbahn (41 kilometrov).

1918 – Boľševické stráže zastrelili v Jekaterinburgu na príkaz ľudového komisára obrany Leva Davidoviča Trockého posledného ruského cára MIKULÁŠA II. aj s celou rodinou.

1936 – V španielskom Maroku (Melilla) sa začala vojenská vzbura fašisticky orientovaných vojakov na čele s generálom Franciscom Francom, ktorá neskôr viedla k občianskej vojne v Španielsku.

1945 – Začala sa v Postupime (Nemecko) konferencia víťazných mocností protihitlerovskej koalície. USA zastupoval prezident Harry Truman, Veľkú Britániu ministerský predseda Winston Churchill, neskôr Clement Attlee a ZSSR zastupoval Josif Vissarionovič Stalin. V Postupime sa rozhodlo o povojnovom usporiadaní Nemecka a jeho denacifikácii, určili sa nové nemecko-poľské hranice a rozhodlo sa aj o odsune Nemcov z ČSR, Maďarska a Poľska.

1968 – Konala sa v Londýne premiéra beatlesovského filmu Yellow Submarine (Žltá ponorka), na ktorej sa zúčastnili všetci členovia skupiny Beatles.

1973 – V Afganistane sa uskutočnil štátny prevrat na čele s generálom Sardarom Muhammadom Dáudom. Vzbúrenci zvrhli monarchiu a vyhlásili republiku, čím sa skončila 40-ročná vláda šacha Muhammada Záhira.

1979 – Nikaragujského prezidenta Anastasia Somozu zbavili moci. Somoza následne odišiel do exilu v USA.

1996 – Krátko po štarte z Kennedyho medzinárodného letiska v New Yorku explodovalo dopravné lietadlo typu Boeing 747 americkej leteckej spoločnosti TWA s 212 cestujúcimi a 37 členmi posádky na palube. Všetky osoby na palube lietadla smerujúceho do Paríža zahynuli.

1998 – V petrohradskom Petropavlovskom chráme pochovali pozostatky posledného ruského cára Mikuláša II.

2000 – Nový sýrsky prezident Bašar Asad zložil prísahu. Do úradu nastúpil po svojom zosnulom otcovi Háfizovi Asadovi, ktorý bol hlavou štátu počas predchádzajúcich troch desaťročí.

2006 – Indonézsky ostrov Jáva postihla ničivá vlna cunami. Obrovská vlna vyvolaná zemetrasením na dne mora zabila okolo 700 ľudí.

2007 – Líbyjská Najvyššia súdna rada zmiernila trest smrti pre päť bulharských zdravotných sestier a palestínskeho lekára na doživotné väzenie.

2009 – Český ústavný súd zamietol sťažnosť bývalej komunistickej prokurátorky Ludmily Brožovej-Polednovej proti rozhodnutiu súdu, ktorý ju kvôli podielu na justičnej vražde političky Milady Horákovej z roku 1950 poslal na šesť rokov do väzenia.

Skladba dňa

1952 – Narodil sa David Hasselhoff (rodený David Michael Hasselhoff), Baltimore, Maryland, USA, herec a spevák. Hereckú dráhu začínal v roku 1975 v seriáli The Young and the Restless. Úspech a popularitu mu priniesla postava Michaela Knighta v seriáli Knight Rider (1982 – 1986) a hlavne úloha Mitcha Buchannona v seriáli Baywatch (1989 – 2000). Populárny bol hlavne v Európe, tu sa presadil v roku 1989 hitom Looking For Freedom.

V švajčiarskej, nemeckej a rakúskej hitparáde mal osem skladieb. Vo februári 2006 sa dostal na 3. miesto anglickej hitparády so skladbou Jump In My Car. V roku 1985 vydal prvý album Night Rocker. Na svojom konte má pätnásť albumov, ten najnovší A Real Good Feeling vydal v roku 2011. V roku 1998 nahral v duete s Helenou Vondráčkovou pieseň More Than Words Can Say.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM