Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Prvý júlový víkend nám dopraje vysoké teploty

Dnešná pranostika hovorí: Keď prší na Počatie Panny Márie, tak bude pršať štyridsať dní. Doobeda si môžete vychutnať horúci deň, popoludní nám naozaj hrozí dážď a niekde aj búrky z tepla. Meniny majú Berty, spomíname aj na hudobnú Terezu.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Prvý júlový víkend nám dopraje vysoké teploty
Zdroj: TASR

Západ: Jasno až polooblačno, v priebehu dňa zväčšená oblačnosť a popoludní a večer miestami prehánky alebo búrky. Veľmi teplo. Najvyššia denná teplota 31 až 34 °C.

Stred: Jasno až polooblačno, v priebehu dňa miestami zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky, najmä k večeru na západe kraja. Veľmi teplo. Najvyššia denná teplota 30 až 34 °C. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 20 °C. Slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.

Východ: Jasno až polooblačno. V priebehu dňa prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky či búrky. Najvyššia denná teplota 31 až 34 °C.

Meniny má Berta

Pôvod tohto mena je zo staronemeckého Beraht, čo znamená slávna, skvelá. Tieto ženy si idú vždy za svojím cieľom, ktorý sa snažia vždy dosiahnuť, i keď niekedy náročnejšou cestou. Svoje predsavzatia robí naplno a až dokonca.

Čítajte aj: TIPY NA VÍKEND: Púť na Mariánskej hore, medobranie i festivaly

Jej silnou stránkou je schopnosť ovládať druhých, pričom nie každému ukáže tú pravú tvár svojej osobnosti. Svojim pôvabom a zvodnosťou opantá nie jedno srdiečko. Býva výbušná, ale dokonale ovláda svoje reakcie.

Stalo sa doma

Deň športových novinárov – Vyhlásil ho výkonný výbor v roku 1994 pri príležitosti vzniku Medzinárodnej asociácie športovej tlače (1924).

1940 – Zomrel v Dolnom Kubíne lekár a spisovateľ Ladislav Nádaši-Jégé, ktorý vynikol najmä historickými prózami ako Wieniawského legenda alebo svojím najznámejším románom Adam Šangala. Narodil sa 12.2.1866.

Stalo sa vo svete

1566 – Zomrel francúzsky lekárnik, matematik a astrológ Nostradamus vlastným menom Michel de Nostredame, ktorého predpovede sa dotýkali historických udalostí ďalekej budúcnosti. Narodil sa 14.12.1503.

1961 – Zomrel americký spisovateľ Ernest Hemingway, laureát Nobelovej ceny (1954). Údajne zomrel na následky pokusu o samovraždu, ale rodina svetoznámeho spisovateľa túto verziu poprela. Podľa nej sa neúmyselne postrelil pri čistení zbrane. Preslávil sa dielami ako napríklad Starec a more, Zbohom zbraniam, Komu zvonia do hrobu alebo Fiesta. Narodil sa 21.7.1899.

Skladba dňa s Waldemarom

V hudobnom kalendári si zaspomíname na Waldemara Matušku. Narodil sa (1932) v Košiciach, bol to český spevák a filmový herec. Naspieval nezabudnuteľné hity, napríklad Tereza, Sbohem, lásko, Do věží, Slavíci z Madridu, A tak dál nosíš po kapsách sny mládí, Co všechno odnes čas, alebo duety Láska nebeská, To se nikdo nedoví.

Účinkoval vo filmoch Kdyby tisíc klarinetů, alebo Noc na Karlštejně. V roku 1986 spolu s manželkou Olgou Blechovou a synom Waldemarom emigroval do USA. Zomrel 30. mája 2009.

Ilustračné foto, TASR

Tereza
1
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM