Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Prvý školský deň bude upršaný. Na náladu zahrá legendárny Queen

Freddie Mecury by práve dnes mal okrúhlych sedemdesiat rokov. V pondelok 5. septembra štartuje školský rok i oslavujú Reginy.

Počasie sa pokazí

Na Slovensko postúpi z Poľska, Českej republiky a Nemecka zvlnený studený front, v pondelok teda na väčšine územia počítajme s dažďom, ojedinele sa vyskytnú aj búrky.

Teploty vystúpia maximálne na 19 až 24 stupňov, podľa informácií Slovenského meteorologického ústavu bude na severe 17°C, na horách vo výške 1500 m len 6 stupňov. Fúkať bude slabý južný, v západnej polovici územia postupne prevažne severozápadný vietor o rýchlosti 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), v nárazoch miestami okolo 15 m/s (55 km/h).

Meniny má Regina

Meno Regina pochádza z latinčiny a znamená „kráľovná“. Jeho nositeľky sú aktívne, dalo by sa povedať, že vlastne vždy robia dve veci naraz, sú ale aj náladové a ich zásadnou vlastnosťou je aj to, že sú dominantné.

Reginy si dokážu zatriediť čas, svojím energickým prístupom idú príkladom okoliu, prácu neskončia, pokiaľ ju nemajú hotovú. V našich končinách toto meno nie je príliš rozšírené.

V súvislosti s oslávenkyňou je tu aj pranostika – svätá Regina ruky rozpína.

PREČÍTAJTE SI: Septembrové kinotipy: Chcete sa baviť, alebo mať strach? A čo takto skvelá hudba?

Ohliadnutie sa do minulosti

V roku 1729 vyhorela Skalica, v 1939 rozšírila vtedajšia slovenský vláda právomoci Hlinkovej gardy. Rok 1949 je počiatkom Slovenského ľudového umeleckého kolektívu – SĽUK.

Smutnou spomienkou je tá na olympiádu 1972 v Mníchove, kde palestínski teroristi z extrémistickej organizácie Čierny september prepadli ubytovňu izraelskej výpravy. Počas prepadu zabili dvoch športovcov a zadržali deväť rukojemníkov. Ako výmenu za ich prepustenie žiadali oslobodenie palestínskych zajatcov v Izraeli. Pokus o oslobodenie rukojemníkov sa skončil tragicky, na letisku vo Fürstenfeldbrucku totiž zahynuli všetci rukojemníci, päť teroristov, policajt a pilot vrtuľníka.

V 2000 sa belgická vláda rozhodla udeliť Slovensku dočasnú vízovú povinnosť. Dôvodom bolo neúmerné množstvo žiadostí o azyl zo strany občanov rómskeho pôvodu.

Tento deň v roku 1946 je prvým v živote legendárneho speváka a lídra skupiny Queen FREDDIEHO MERCURYHO, ktorý 24.11.1991 zomrel na AIDS.

Queen – Under Pressure

Farrokh Bulsara. Pod týmto menom mnohí už spomenutého Freddieho Mercuryho nepoznajú. Extravagantný rodák z ostrova Zanzibar urobil s formáciou Queen veľkú dieru do hudobného sveta. Pri spomienke na jeho nedožité sedemdesiate narodeniny si hráme jeden najväčších hitov, ktorý vznikol v spolupráci s Davidom Bowiem. Nesie názov Under Pressure.

Queen - Under Pressure
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM