Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Prvý uznaný let lietadla v Európe sa konal pred 111 rokmi

Pranostika na dnes hovorí: "Ak hrmí v novembri mesiaci, nech sa tešia sedliaci." Meniny má Svätopluk. Počasie u nás ovplyvňuje teplý front. Zamračené, občasný dážď, na horách sneženie. Teploty 5 až 10 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Prvý uznaný let lietadla v Európe sa konal pred 111 rokmi
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné teploty 7 až 10 C.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď. najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné teploty 5 až 9 C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné teploty 5 až 9 C.

Meniny má Svätopluk

Mužské meno Svätopluk má slovanský pôvod a jeho význam je „silný v plukoch“, „veľký medzi bojovníkmi“. Nositeľov tohto krstného mena oslovujeme Sväťo, Sväťko. Meniny majú 12. novembra.

Svätoplukovia sa nám môžu javiť ako vášniví, ale aj ako flegmatici. Nevieme, ako sa zachovajú, ktorým smerom vyrazia. Títo muži majú raz chladnokrvné, inokedy emotívne, miestami až prudké správanie.

Sú v prvom rade energickí. Veľmi skoro zistia, kto sú a čo chcú robiť. Orientujú sa na povolania, v ktorých sa dostanú do kontaktov s ľuďmi, kde musia bojovať. Sú z nich rozumní sudcovia, poprední priemyselníci, či úspešní lekári, dosahujúci vďaka intuícii pri určovaní diagnózy znamenité výsledky.

Nositelia tohto mena patria medzi citlivé bytosti. Pozorne si všímajú správanie iných. Svätoplukovia sú tými mužmi, ktorých druhí počúvajú a uznávajú.

Stalo sa doma

1803 – Svoju činnosť začala Slovenská katedra na Evanjelickom lýceu v Bratislave, ktorá sa často nazýva aj Katedra reči a literatúry česko-slovenskej. Jej profesorom bol Juraj Palkovič

1869 – Ostrihomský arcibiskup Ján Šimor schválil cirkevným povolením stanovy Spolku sv. Vojtecha.

2007 – Slovensko sa stalo predsedníckou krajinou Rady Európy (RE). Polročné predsedníctvo vo Výbore ministrov, ktorý je výkonným orgánom RE, prebralo od Srbska a odovzdalo ho 7.5.2008 Slovinsku.

Stalo sa vo svete

1614 – Spor medzi Brandenburskom a Falcko-Neuburskom o nástupníctvo vo vojvodstvách Jülich a Kleve sa skončil uzavretím tzv. xantéskej zmluvy.

1912 – Anarchisti v španielskom Madride zavraždili španielskeho premiéra José Canalejasa y Mendéza.

1918 – Habsburgovci boli zbavení moci a vo Viedni bola vyhlásená republika, ktorej poslanci dali názov Nemecké Rakúsko. Chceli sa totiž spojiť s nemeckou ríšou.

1948 – Medzinárodný vojenský tribunál v japonskom Tokiu vyniesol rozsudky v procese s japonskými vojnovými zločincami. Sedem obžalovaných bolo odsúdených na trest smrti, medzi nimi aj vojnový premiér Japonska Hideki Tódžó. Ďalších 19 bolo odsúdených na doživotie a dvaja na kratšie tresty.

1970 – Pri cyklóne a mohutných prílivových vlnách vo Východnom Pakistane zahynulo 200.000 ľudí.

1982 – Jurij Andropov sa stal nástupcom Leonida Iľjiča Brežneva na čele Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (KSSZ).

1989 – Pápež Ján Pavol II. svätorečil na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne Anežku Českú (1211–82), najmladšiu dcéru českého kráľa Přemysla Otakara I. a Konstancie Uhorskej. Na bohoslužbách sa zúčastnilo približne 10.000 pútnikov z vtedajšieho Československa.

1990 – V Tokiu sa konala slávnostná intronizácia nového japonského cisára Akihita.

1998 – Na rímskom letisku zatkli vodcu Kurdskej strany práce (PKK) Abdullaha Öcalana, na ktorého bol vydaný medzinárodný zatykač. Talianska vláda ho Turecku nevydala, lebo mu tam hrozil trest smrti. Öcalan sa ocitol v talianskom domácom väzení, ktoré sa mu skončilo 16.12.1998 a 16.1.1999 opustil Taliansko. Turecké špeciálne komando ho však následne chytilo a zatklo 15.2.1999 v Nairobi v Keni a previezli do Turecka, kde ho odsúdili na smrť. Trest neskôr na medzinárodný tlak znížili na doživotie a strávi ho vo väznici na ostrove Imrali v Marmarskom mori. Obvinený bol zo zodpovednosti za smrť 37.000 ľudí počas 15-ročného boja PKK za nezávislosť Kurdistanu.

2001 – Dopravné lietadlo Airbus A-300 spoločnosti American Airlines sa zrútilo na newyorskú štvrť Queens, pričom zahynulo 260 ľudí.

2007 – Kambodžská polícia zadržala bývalého ministra zahraničných vecí Červených Khmérov Ieng Saryho s manželkou a previezla ich do sídla špeciálneho tribunálu, ktorý vytvorili s pomocou OSN pre súdenie genocídy páchanej v 70. rokoch 20. storočia extrémne brutálnym komunistickým režimom.

2011 – Taliansky premiér Silvio Berlusconi podal demisiu po tom, ako dolná komora talianskeho parlamentu schválila ekonomické reformy, požadované európskymi partnermi.

2013 – Budova newyorského One World Trade Centra (1 WTC) je so svojimi 541 metrami už oficiálne najvyššou stavbou v Spojených štátoch amerických. Prekonala tak chicagsku Willis Tower, v minulosti známu ako Sears Tower. Oznámila to expertná komisia architektov.

2013 – Európska ľudová strana (ESĽS) prijala za svojho nového člena stranu Most-Híd zo Slovenskej republiky.

Skladba dňa

1948 – Erol Brown (rodený Lester Errol Brown), Kingston, Jamajka, spevák a skladateľ skupiny Hot Chocolate. Táto formácia, zložená z hudobníkov bielej aj tmavej pleti vznikla v roku 1969 pod názvom The Hot Chocolate Band. V auguste 1970 mali v hitparáde prvú skladbu Love Is Life. V júni 1974 vydali prvú LP platňu Cicero Park. Rozišli sa v roku 1987, keď zo skupiny odišiel spevák Errol Brown. Hot Chocolate boli typickou singlovou skupinou, v hitparáde mali 27 skladieb, ale iba jedna z nich, So You Winn Again z júla 1977 sa dostala na prvé miesto. Najúspešnejším albumom bola kompilácia The Very Best Of Hot Chocolate, vydaná v marci 1987, ktorá sa dostala na prvé miesto v rebríčku albumov. V roku 1992 sa vrátili na koncertné pódiá.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM