Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Rannú hmlu vystriedajú oblaky

Severné vetry keď v auguste dujú, opadanie úrody spôsobujú. A práve táto pranostika na dnešný deň sa naplní. Zrána sa pripravte na hmly.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Rannú hmlu vystriedajú oblaky
Zdroj: TASR

Západ: Slnečno, zrána ojedinele hmla. Najvyššia denná teplota 24 až 27 st. Prevažne severný vietor 10 až 25 km/h, v nárazoch miestami okolo 45 km/h.

Stred: Slnečno, zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 22 až 27 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 14 st. Slabý, na Horehroní miestami severovýchodný vietor okolo 25 km/h.

Východ: Slnečno, zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 23 až 26, na Spiši okolo 21 st. Severný vietor v nárazoch miestami okolo 55 km/h.

Meniny má Štefánia

Pôvod mena z gréckeho Stephanos, čo znamená veniec víťaza. Štefánie sú príjemné kamarátky, ale málokedy sa vedia správať podľa okolností, nevedia využívať svoj šarm a dlhšie im trvá, kým si v sebe vypestujú určitý spoločenský takt.

Sú to veselé povahy, ale až príliš hlučné, priveľmi zanietené, plné zbytočných veľkých plánov, či veľkých slov. U nich je vždy všetko veľké, všetko dôležité a na ľudí sa dívajú často povrchne.

Stalo sa doma

1660 – Rakúsky cisár a uhorský kráľ Leopold I. potvrdil osobitnou Zlatou bulou založenie Košickej univerzity.

Stalo sa vo svete

1876 – Narodila sa legendárna holandská tanečnica MATA HARI, vlastným menom Margaretha Geertruida Zelleová, ktorá bola milenkou nemeckých a francúzskych vysokých vládnych úradníkov a dôstojníkov. Počas I. svetovej vojny bola považovaná za špiónku. Francúzi ju v presvedčení, že je nemeckou agentkou, zatkli a 15.10.1917 po­pravili.

1957 – Zomrel americký filmový komik OLIVER HARDY, partner Stana Laurela. Narodil sa 18.1.1892.

Skladba dňa

V roku 1958 sa narodil Bruce Dickinson (rodený Paul Bruce Dickinson), Worksop, Nottinghamshire, UK, spevák skupiny Iron Maiden. Táto heavy metalová formácia vznikla v londýnskej štvrti Leyton v roku 1975. Založil ju basový gitarista a spevák Steve Harris a k názvu Iron Maiden, teda železná panna ho inšpiroval film Muž so železnou maskou (A Man In The Iron Mask).

Ilustračné foto, TASR

Iron Maiden
1
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM