Prokop Slováček Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Riadne si zalietame vzduchom, spomienky zaletia aj k ikonickej Amy Winehouse

Leto sa práve rozhoduje, či ponúkne svoju krajšiu, alebo upršanejšiu tvár. Bude síce teplo, ale na niektorých miestach sa určite dočkáme aj prehánok. Ale podľa rôznych pranostík práve v tomto období býva nestále počasie. Takže nič nové.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Riadne si zalietame vzduchom, spomienky zaletia aj k ikonickej Amy Winehouse
Zdroj: internet

Počasie

Dnes bude prevažne polooblačno. Teploty 25 až 30 stupňov. Na západnom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 17 až 14 a najvyššie denné 27 až 30 stupňov.

Na strednom Slovensku polooblačno až oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 16 až 11 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov. Na východnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 16 až 12 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov. Podobný ráz počasia bude aj na horách, v nadmorskej výške okolo 1000 m budú teploty o čosi nižšie, len do 21 stupňov.

Oslavuje Oľga

Pôvod mena Oľga je severský. Je zaužívané hlavne v rusky hovoriacich a okolitých krajinách. Význam tohto ženského mena je „zdravá“, „šťastná“. Oľgy sa vyznačujú tvrdou povahou. Reagujú rýchlo a svojrázne. Zodpovednosť im je samozrejmá, najlepšie sa cítia v povolaniach, v ktorých treba vynaložiť veľa úsilia a konať samostatne.

Skalopevne pritom zastávajú svoj názor. Nositeľky tohto mena sú dosť nedôverčivé a len málokedy sa dajú presvedčiť o nezištnom priateľstve či láske. Ich život pripomína neustály zápas či už v rodine alebo v práci.

Čítajte aj: TIPY NA VÍKEND: V znamení slovenských tradícií i vône fizolňačky NA VÍKEND: V znamení slovenských tradícií i vône fizolňačky

Stalo sa na Slovensku

1860 – V Uhorsku vydali nariadenie, podľa ktorého sa úradnou rečou popri nemeckom jazyku stal aj maďarský. V 22 stoliciach sa mohol používať v úradnom styku aj slovenský jazyk.

1914 – V Uhorsku nadobudli platnosť prísne nariadenia o zrušení slobody zhromažďovania, prejavu a tlače, na ktorú uvalili prísnu cenzúru. Nariadenia boli dôsledkom prehlbujúcej sa politickej krízy a hrozby vojny.

Stalo sa vo svete

1886 – Narodil sa britský priekopník letectva ARTHUR WHITTEN BROWN, ktorý spoločne s pilotom Johnom Alcockom vykonal prvý prelet Atlantického oceánu. Zomrel 4.10.1948.

Čítajte aj: FANDÍME SAGANOVI: Hlas či fotka, ako Peťovi drukujete. Super ceny sú na dosah!

1932 – Zomrel brazílsky letec, vynálezca, konštruktér balónov, vzducholodí a lietadiel ALBERTO SANTOS-DUMONT, priekopník vzduchoplavby. Narodil sa 20.7.1873.

1989 – Narodil sa anglický herec DANIEL RADCLIFFE, filmový predstaviteľ slávneho mladého čarodejníka Harryho Pottera.

Skladba dňa

V roku 2011 zomrela kritikou, ale aj poslucháčmi oceňovaná anglická jazzová, soulová, R&B speváčka a skladateľka AMY WINEHOUSE. Narodila sa 14.9.1983. Vybrali sme pre vás jedno z veľmi príjemných živých vystúpení.

Amy winehouse
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM