Eliška Šándorová Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Servác v sebe chlad nezaprie, zohrejte sa pri levanduľovej. Viete, prečo sa dnes budú mnohí modliť?

Hoci meno Servác znamená záchranca, pred dažďom a chladom nás neuchráni. Spríjemnite si piatok v levanduľových tónoch. Dnešný dátum je významný najmä pre veriacich!

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Servác v sebe chlad nezaprie, zohrejte sa pri levanduľovej. Viete, prečo sa dnes budú mnohí modliť?
Zdroj: TASR

Na väčšine územia bude aj dnes premenlivá oblačnosť a prehánky. Teploty 14 až 19 stupňov C. Na západe bude prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 16 až 19 stupňov C.

Podobné počasie bude aj na strednom Slovensku. Najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 14 až 18 stupňov C. Dáždniky si musia vziať aj na východe, najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 14 až 18 stupňov C.

Záchranca Servác

Mužské meno Servác má latinský pôvod a v preklade znamená „záchranca“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame málokedy. Servácovia, v ktorých sa skrýva úžasná inteligencia, sa dobre hodia k svojmu totemovému zvieraťu diviakovi.

Majú vyvážené reakcie a disponujú nesmiernou odvahou. Sú aktívni, výnimočne životaschopní a verní, pokiaľ ich niekto neoklame.

Bývalý český prozaik, novinár, politik a redaktor Servác Bonifác Heller (1845–1922) je zástupcom mena pripadajúceho v slovenskom kalendári na 13. mája.

Stalo sa doma

V roku 1717 sa narodila vo Viedni rímsko-nemecká cisárovná a rakúsko-uhorská kráľovná Mária Terézia, jedna z najvýznamnejších osobností z dynastie Habsburgovcov, manželka rímskonemeckého cisára Františka Štefana Lotrinského. Mala 16 detí, z ktorých 13 sa dožilo dospelého veku. Na území dnešného Slovenska trávila veľa času, lebo jej manžel odkúpil slovenské panstvá Holíč a Šaštín, kde si zriadili rodinné sídla. Zomrela 29.11.1780.

V roku 1795 sa narodil v Kobeliarove spisovateľ, historik, tvorca vedeckých základov slavistiky Pavol Jozef Šafárik, tvorca prvého celistvého pohľadu na slovesnosť, jazyk a históriu Slovanov. Jeho najvýznamnejšími dielami sú Slovanské starožitnosti a Slovanský národopis. Zomrel 26.6.1861.

Stalo sa vo svete

1944 – Narodil sa český klavirista a hudobný skladateľ Petr Hapka, ktorý spolu z textárom Michalom Horáčkom nahrali úspešné albumy (napr. Penzión svět, Citová investice, alebo Strážce plamene), na ktorých ich pesničky naspievali umelci ako Michael Kocáb, Hana Hegerová, Richard Müller, alebo Jana Kirschnerová. Zomrel 25.11.2014.

1950 – Narodil sa americký hudobný skladateľ, textár a spevák Stevie Wonder, vlastným menom Stevland Hardaway Judkins. Od narodenia je slepý. Svoj prvý hit Fingertips zložil ako 13 ročný.

1911 – Český priekopník letectva, prvý český pilot Jan Kašpar (1883–1927) podnikol pamätný diaľkový let z Pardubíc do Prahy v lietadle vlastnej výroby.

Veriaci si dnes na celom svete pripomenú významný zlom. V roku 1917 sa v portugalskom meste Fatima trom vidieckym deťom (10-ročnej Lucii Santosovej, deväťročnému Franciscovi Martovi a jeho sedemročnej sestre Jacinte) po prvý raz zjavila Panna Mária.

Levanduľová skladba dňa

13. mája si fanúšikovia Petra Hapku symbolicky pripomínajú jeho narodenie. Hapka je známy klavirista, skladateľ a spevák. Študoval violu, spev a dramatickú tvorbu na konzervatóriu. Od roku 1962 účinkoval ako klavirista v divadlách malých foriem Proton a neskôr Paravan.

V roku 1964 si zostavil vlastnú skupinu Tornádo, od roku 1967 bol dirigentom v Divadle Za branou. Skladateľskej tvorbe sa venuje od roku 1963. Jednou z jeho prvých bola Malá píseň, ktorú nahral Karel Gott. Známa je jeho dlhodobá spolupráca s Hanou Hegerovou, pre ktorú napísal skladby na autorskú LP platňu Potměšilý host (1987, hity Levandulová, Vana plná fialek).

V roku 1988 pripravil autorsky album V penzionu svět na texty Michala Horáčka (hity Štěstí je krásná věc, S cizí ženou v cizím pokoji). Zomrel 25. novembra 2014.

Petr Hapka
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM