Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Slnko sa schová za oblaky, meniny má Etela

S dnešným dňom je spojená pranostika: Keď vo februári mráz ostro drží, to dlho nepodrží. Meniny má Etela. Oblačno až zamračené, ojedinele hmla. Teploty 0 až 5 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Slnko sa schová za oblaky, meniny má Etela
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty –2 až –5 a najvyššie denné 2 až 5 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty –3 až –8 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Východ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty –3 až –7 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Meniny má Etela

Ženské meno Etela má nemecký pôvod a jeho význam je „vznešená“. Nositeľky tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Etka, Etelka. Meniny oslavujú 22. februára.

Etela je najmä zvedavá, vnímavá a neúnavná. Je tiež tou, o ktorej sa vravieva: „To mal byť chlapec“. Keď odrastie, pôsobí dojmom, že vlastní skrytú múdrosť. Má rýchle reakcie. Ak sa dostanete do konfliktu s Etelou, nerobte si ilúzie, že všetko prebehne hladko.

Ženám s týmto menom neprospievajú sladké ani mastné jedlá. Mali by sa vyhýbať aj častej irónii a rodinným intrigám.

Stalo sa doma

1936 – Narodil sa v Budapešti úspešný krasokorčuliar KAROL DIVÍN, majster Európy 1958 a 1959. Držiteľ striebornej medaily zo ZOH 1960, z MS 1962 a z ME 1957 a 1962 a bronzovej medaily z MS 1964 a z ME 1954, 1956 a 1964.

1977 – V atómovej elektrárni Jaslovské Bohunice A1 došlo k čiastočnému roztaveniu plášťa reaktora a do okolia uniklo veľké množstvo rádioaktívnych lá­tok.

1997 – V dôsledku neprijatia dohody medzi divadelníkmi a vtedajším ministrom kultúry Ivanom Hudecom (HZDS) sa začal ostrý štrajk hercov a pracovníkov divadiel, ktorý po týždni zmenili na kľúčový štrajk. Ten znamenal, že herci nebudú hrať pred divákmi, ale ostatné povinnosti si budú plniť. K tomuto štrajku sa pripojilo 14 slovenských divadiel.

2009 – Slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová vybojovala na MS v biatlone v kórejskom Pjongčangu v pretekoch s hromadným štartom striebornú medailu pre SR.

Stalo sa vo svete

1819 – Španielsko predalo Spojeným štátom americkým polostrov Florida.

1924 – Republikán, 30. prezident USA (1923–1929) Calvin Coolidge, bol prvým americkým prezidentom, ktorého prejav z Bieleho domu vysielal rozhlas.

1994 – Dôstojníka americkej tajnej služby CIA a jeho manželku zatkli agenti federálnej bezpečnostnej služby FBI pre podozrenie zo špionáže pre bývalý Sovietsky zväz. Aldrich Hazen Ames a jeho manželka kolumbijského pôvodu Martia del Rosario Casas Ames robili špionáž v prospech Sovietskeho zväzu od roku 1985 a po jeho rozpade pokračovali v spolupráci so sieťou agentov tajnej služby.

1997 – Škótsky vedec Ian Wilmut a tím jeho kolegov oznámili prvé úspešné vyklonovanie dospelej ovce. Volala sa Dolly a narodila sa v júli 1996.

Skladba dňa

1974 – Narodil sa britský spevák a skladateľ JAMES BLUNT. Známe sú jeho piesne You're Beautiful alebo Goodbye my lover.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM