Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Slovensko môžu potrápiť snehové prehánky, oslavuje Eduard

Pranostika na dnes hovorí: "Koľko dní pred Jozefom teplo, toľko po ňom zima." Meniny oslavuje Eduard. V nedeľu prevažne zamračené, snehové prehánky. Teploty 0 až 5 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Slovensko môžu potrápiť snehové prehánky, oslavuje Eduard
Zdroj: pixabay.com

Západ: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné teploty 2 až 5 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, snehové prehánky, najnižšie ranné teploty 2 až –3 a najvyššie denné teploty 0 až 4 stupne C.

Východ: prevažne zamračené, snehové prehánky, najnižšie ranné teploty 2 až –2 a najvyššie denné teploty 0 až 4 stupne C.

Meniny má Eduard

Mužské meno Eduard má anglický pôvod a význam mena je „mocný, bohatý strážca“. Nositeľov tohto na Slovensku menej rozšíreného mena oslovujeme aj Edo, Edko, Eddie.

Ak chceme Eduarda, ktorý oslavuje meniny 18. marca, správne charakterizovať, pomôže nám symbolika jeho zvieracieho totemu tuleňa, ktorý je zároveň vodný aj suchozemský tvor a tiež zdatný lovec a potápač. Edovia sa nám môžu javiť ako vášniví aj flegmatickí. Ich náklonnosť, či láska má veľa odtieňov. Vyjadrujú sa vyvážene. Je potrebné chápať ich a vedieť vyčítať z ich pohľadu, koho rešpektujú a majú radi.

Eduardovia sú neúnavní a prezieraví muži s prekvapujúcimi reakciami. Nikdy nevieme, ako sa zachovajú, akým smerom vyrazia. Majú veľkú sebadôveru a sú len málo ovplyvniteľní.

Ich zdravie je zvyčajne pevné, lebo raz a navždy sa rozhodli, že ak majú naozaj niečo urobiť, niet času byť chorým. Šťastná farba Eduardov je tmavomodrá. Ochranná rastlina puškvorec, kamene rubín, achát a opál.

Stalo sa doma

1785 – Uhorský panovník Jozef II. zmenil územno-správne členenie Uhorska, ktoré rozdelil na 10 krajov (dištriktov) na čele s osobitnými splnomocnencami.

1848 – Uhorský snem prijal najdôležitejšie z marcových zákonov: zákon o zrušení poddanstva, zákon o zrušení urbárskych povinností roľníctva, o zrušení panskej súdnej stolice, či cirkevného desiatku atď.

1872 – Do prevádzky bola odovzdaná Košicko-bohumínska železnica.

2002 – Predstavitelia vlády SR podpísali so zástupcami konzorcia investorov Gaz de France, Ruhrgas a Gazprom zmluvu o predaji 49 percent akcií SPP za cenu 130 miliárd Sk.

2007 – Daniela Hantuchová vyhrala druhýkrát vo svojej kariére turnaj WTA v Indian Wells, vo finále zdolala Rusku Svetlanu Kuznecovovú 2:0 na sety.

2007 – Družstvo strelcov SR (Jozef Gönci, Zoltán Baláž, Michal Homola) získalo striebro vo vzduchovej puške 60 na ME vo francúzskom Deauville.

Stalo sa vo svete

1229 – Cisár Friedrich II. sa sám nechal korunovať za jeruzalemského kráľa počas piatej križiackej výpravy, čím chcel manifestovať svoju nezávislosť od pápeža.

1913 – Obeťou atentátu sa stal grécky kráľ Juraj I. Atentátnikom bol duševne chorý Alexander Schinas, ktorý neskôr v cele spáchal samovraždu. Nástupcom Juraja I. sa stal jeho najstarší syn Konštantín.

1921 – Poľsko a sovietske Rusko uzavreli v Rige mier, pričom Poľsku pripadla západná Ukrajina a západné Bielorusko a poľské hranice sa posunuli približne o 300 kilometrov na východ od tzv. Curzonovej línie z roku 1920. Poliaci dostali naspäť knižnice, archívy a ďalšie historické pamiatky.

1922 – Briti odsúdili indického vodcu Mahatmu Gándhího pre občiansku neposlušnosť na šesť rokov väzenia.

1931 – Americká firma Schick Incorporated začala v meste Stamford (štát Connecticut) výrobu prvých elektrických holiacich strojčekov.

1959 – Havajské ostrovy sa stali 50. členským štátom únie Spojených štátov amerických (USA).

1990 – V Nemeckej demokratickej republike (NDR) sa konali prvé slobodné voľby. Víťazom sa stala konzervatívna Aliancia pre Nemecko.

2006 – V Egypte objavili kráter, ktorý má priemer viac ako 30 kilometrov a zmestilo by sa doň celé hlavné mesto Káhira, vrátane letiska a pyramíd v Gize.

2009 – Európska komisia definitívne schválila zákaz tradičných žiaroviek. K ich úplnému nahradeniu malo dôjsť do konca roka 2012.

2011 – Jemenská vláda vyhlásila v celej krajine výnimočný stav po tom, ako boli uverejnené správy o zabití najmenej 50 osôb pri protivládnej demonštrácii. Podľa informácií očitého svedka strieľali bezpečnostní agenti v civile, ktorí boli rozmiestnení na strechách budov, pričom mierili na hrude a hlavy demonštrantov. Až 240 ľudí údajne utrpelo zranenia.

2011 – Vesmírna sonda Messenger bola úspešne navedená na obežnú dráhu planéta Merkúr.

Skladba dňa

1979 – Narodil sa Adam Levine (rodený Adam Noah Levine), Los Angeles, California, USA, spevák a gitarista americkej skupiny Maroon 5.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM