Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Slovensko prežiaria slnečné lúče, čakajú nás teploty nad 30 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Horúčosť v auguste ničomu neškodí, iba čo sa mlynár po potoku brodí.". Meniny oslavuje Ľubomíra. Slnečno. Teploty 28 až 33 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Slovensko prežiaria slnečné lúče, čakajú nás teploty nad 30 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné 30 až 33 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 18 až 13 a najvyššie denné 28 až 32 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 18 až 14 a najvyššie denné 28 až 32 stupňov C.

Meniny má Ľubomíra

Ženské meno Ľubomíra má slovanský pôvod a znamená „mierumilovná“. Nositeľky tohto na Slovensku menej zaužívaného mena oslovujeme Ľuba, Ľubka.

Ľubomíry, ktoré oslavujú meniny 9. augusta, sú rozvážne. Sú aj objektívne a rady druhým poradia a pomôžu. V práci sú kolegiálne, vytrvalé a prípadný neúspech ich nerozhádže.

V detstve si vyžadujú veľkú opateru, no nesmú nadobudnúť dojem, že na nich rodičia stále striehnu. Kým si zvolia štúdium či povolanie, potrebujú dostatok informácií a času, aby sa správne rozhodli.

Stalo sa doma

1804 – Pápež Pius VII. zriadil bulou In universa Gregis Dominici cura Košické biskupstvo (diecézu) na návrh uhorského kráľa Františka Jozefa I.

1994 – Vláda SR schválila návrh na vysielanie príslušníkov Armády SR mimo územia Slovenska v rámci mierových síl OSN, mierových misií EÚ a KBSE.

Stalo sa v zahraničí

1791 – Na žiadosť českých stavov nechal rakúsky cisár Leopold II. previezť svätováclavskú korunu z cisárskej pokladnice vo Viedni do Prahy, kde zostala uložená v klenotnici nad svätováclavskou kaplnkou na Pražskom hrade – uzatvorená na sedem zámkov.

1902 – Po smrti svojej matky kráľovnej Viktórie na britský trón zasadol kráľ Eduard VII.

1942 – Britské úrady uväznili Mahátmu Gándhího, Džaváharlála Néhrúa a 17 ďalších vodcov Indického národného kongresu.

1945 – Druhá svetová vojna: Atómová bomba Fat Man bola zvrhnutá na japonské mesto Nagasaki.

1969 – Členovia bandy Charlesa Mansona zavraždili Sharon Tateovú herečku a manželku poľského režiséra Romana Polanského a štyri ďalšie osoby v Polanského vile v Beverly Hills.

1974 – Novým, 38. prezidentom USA sa po odstúpení Richarda Nixona (aféra Watergate) stal dovtedajší viceprezident Gerald Ford.

1976 – Odštartovala sovietska kozmická sonda Luna 24, ktorá úspešne pristála na Mesiaci a vrátila sa so vzorkami späť.

2004 – Bývalý komunistický funkcionár Karel Hoffmann nastúpil do väzenia a vo svojich 80 rokoch sa stal najstarším odsúdeným v ČR. Hoffmann bol na štyri roky odsúdený za sabotáž, ktorej sa dopustil tým, že v roku 1968 nechal vypnúť vysielanie televízie a rozhlasu.

2010 – Severná Kórea odpálila pri spornej námornej hranici s Južnou Kóreou približne 110 delostreleckých striel. Streľba prišla v čase vysokého napätia na polostrove krátko po tom, ako Južná Kórea ukončila päťdňové námorné cvičenia, ktoré Pchjongjang kritizoval ako prípravu invázie do komunistickej krajiny. Všetky strely dopadli do mora na severokórejskej strane hranice a nespôsobili Južnej Kórei žiadne škody.

Skladba dňa

1963 – Whitney Houston (rodená Whitney Elizabeth Houston), Newark, New Jersey, USA, speváčka, skladateľka, herečka a modelka. Ako viaceré deti, aj ona začínala ako jedenásťročná so spevom v gospelovom kostolnom zbore. Od pätnástich už nahrávala sprievodné vokály pre viacerých interpretov. Na začiatku 80. rokov začala s modelingom, zasiahla však matka a Whitney sa vrátila na hudobnú scénu. V marci 1985 vychádza prvý album Whitney Houston. Hneď ten prvý bol úspešný a dostal sa na prvé miesto v rebríčku. Už rok nato získava prvýkrát Cenu Grammy, zopakovala si ju v rokoch 1988 aj 1989. Zomrela nečakane 11. februára 2012 vo veku 48 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM