Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude slnečná a horúca, oslavujeme Európsky deň bicyklov

Dnešná pranostika hovorí: Daždivý jún celé leto pokazí. Meniny má Karolína. Slnečno. Teploty 24 až 29 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude slnečná a horúca, oslavujeme Európsky deň bicyklov
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Meniny má Karolína

Ženské meno Karolína je odvodené od mužského mena Karol, ktoré je nemeckého pôvodu a znamená „muž“ a vzniklo z neho aj slovo kráľ. Nositeľky tohto pomerne obľúbeného mena oslovujeme Kaja, Kajka, Karolínka.

Karolíny, ktoré oslavujú meniny 3. júna, sú ťažko ovplyvniteľné. Tieto ženy sú predovšetkým sebaisté a majú silnú vôľu. Štúdium je pre ne málo príťažlivé, študujú skôr z povinnosti. Skutočne zanietené začínajú byť až vtedy, keď sa rozhodujú pre povolanie.

Karolínky vynikajú najmä ako matky. V citovom živote sú skôr zdržanlivé, to im však nebráni nájsť si partnera. Ich zdravie je väčšinou pevné a majú veľa životných síl.

Obľúbené farby Karolíny sú svetlomodrá a biela. Ochranné rastliny fialka, mäta a prvosienka. Ochranné kamene achát, zafír a opál.

Stalo sa doma

1879 – Uskutočnilo sa v Ružomberku ustanovujúce valné zhromaždenie Ružomberského účastinárskeho úverového spolku, prvej slovenskej banky, ktorej prvým správcom bol Daniel Božetech Makovický.

1914 – Vo Washingtone (USA) predviedol vynálezca Štefan Banič verejnosti, zástupcom patentového úradu a letectva USA padák vlastnej konštrukcie a bezpečne s ním zoskočil zo strechy 15-poschodovej budovy.

1946 – Narodila sa v Trnave divadelná a filmová herečka SOŇA VALENTOVÁ, členka Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

1994 – Zomrel v Nitre básnik, esejista, prekladateľ a lekár PAVOL STRAUSS. Narodil sa 30.8.1912.

2008 – Zelenú vstupu Slovenska do eurozóny k 1. januáru 2009 dali ministri financií členských krajín Európskej únie na zasadnutí Rady EÚ pre ekonomické a finančné otázky (ECOFIN) v Luxemburgu.

Stalo sa vo svete

1621 – Holandské Generálne stavy založili Západoindickú spoločnosť.

1937 – Na zámku v Candé vo Francúzsku sa oženil vojvoda z Windsoru a bývalý britský kráľ Eduard VIII. s Američankou Wallis Warfieldovou-Simpsonovou.

1989 – V Rusku pri Čeľabinsku na Urale boli pri výbuchu tekutého plynu zničené dva osobné vlaky, 600 cestujúcich prišlo o život.

1998 – Na trati medzi Mníchovom a Hamburgom pri nemeckej obci Eschede asi 50 kilometrov severne od Hannoveru sa vykoľajil rýchlovlak Intercity-Express (ICE), zahynulo pritom vyše 100 osôb.

2000 – Archeológovia oznámili, že na dne Stredozemného mora našli 2500 rokov staré pozostatky troch faraónskych miest, ktoré boli predtým známe len z gréckych tragédií, cestopisov a legiend.

2006 – Bývalá juhoslovanská republika Čierna Hora oficiálne vyhlásila nezávislosť, čím opäť nadobudla po 88 rokoch suverenitu.

2009 – Milión rokov starú kostru mamuta našli neďaleko archeologického náleziska Viminacijum vo východnom Srbsku. Išlo pravdepodobne o najstarší druh mamuta nájdený v Európe. Zviera bolo podľa odhadov odborníkov vysoké vyše štyri metre a vážilo približne desať ton.

Skladba dňa

1950 – Suzi Quatro rodená Susan Kay Quatrocchio sa narodila 3. júna 1950 v Detroite. Je americká speváčka, hudobníčka, rozhlasová moderátorka a herečka.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM