Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude slnečná, ale v noci príde mráz, meniny má Jarolím

Dnešná pranostika hovorí: Na svätého Hieronyma sťahuje sa už k nám zima. Meniny má Jarolím. Slnečno, ojedinele hmla. Teploty 15 až 20 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude slnečná, ale v noci príde mráz, meniny má Jarolím
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 17 až 20 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 9 až 4 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 9 až 5 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Meniny má Jarolím

Mužské meno Jarolím má grécky pôvod a v preklade znamená „sväté meno“. Nositeľov tohto zvláštneho mena stretneme na slovenskom území len veľmi málo, vyskytuje sa skôr v Čechách.

Jarolímovia, ktorí majú meniny 30. septembra, sú muži obdarení pozoruhodnými schopnosťami. Vedia sa ovládať a radi plnia isté poslanie. Sú aj zdržanliví a miestami záhadní. Ide o schopných a serióznych študentov, ktorí sami rozhodujú o svojom živote.

Samozrejme, veľmi skoro sa rozhodnú aj pre povolanie. Nájdeme ich všade tam, kde sa vyžaduje prítomnosť kompetentného, múdreho, komunikatívneho a nezištného človeka.

Jarolímovia sa rýchlo unavia a sú citliví na duševné prepracovanie. Zvyčajne mávajú problémy s krvným tlakom a priberaním. Do jedálneho lístka by si mali zaradiť najmä hlávkový šalát, citróny, jablká a orechy.

Ovplyvňuje ich planéta Slnko. Ich šťastné farby sú zlatá, hnedá a oranžová. Ochranné rastliny ľubovník, nechtík, ochranné kamene jantár a topás.

Stalo sa doma

1901 – Začala sa v Bratislave skúšobná prevádzka Mestskej elektrárne – prvej elektrárne na Slovensku.

1938 – Československá vláda a prezident vyslovili súhlas s uznesením mníchovskej konferencie o odstúpení pohraničných území obývaných nemeckou menšinou Nemecku. Následne bola aj československá armáda stiahnutá z pohraničia.

1994 – Začali sa dvojdňové predčasné parlamentné voľby do NR SR, v ktorých zvíťazila koalícia Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) a Roľníckej strany Slovenska s 34,96 % (61 mandátov). Druhá skončila koalícia Spoločná voľba s 10,41 % (18 mandátov), tretia Maďarská koalícia 10,18 % (17 mandátov), štvrté Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH) 10,08 % (17 mandátov), piata Demokratická únia (DÚ) 8,5 % (15 mandátov), šieste Združenie robotníkov Slovenska (ZRS) 7,3 % (13 mandátov) a siedma Slovenská národná strana (SNS) 5,4 % (9 mandátov).

2009 – Historicky prvou pilotkou ozbrojených síl SR sa po slávnostnom vyradení piatich úspešných absolventov odborného kurzu liptovskomiku­lášskej Akadémie ozbrojených síl generála M.R. Štefánika oficiálne stala Miriama Štefaničová.

Stalo sa vo svete

1841 – Samuel Slocum si patentoval zošívačku (strojček na spájanie listov papiera).

1882 – Na rieke Fox v Appletone v americkom štáte Wisconsin začala činnosť prvá vodná elektráreň na svete – známa ako Appletonská Edisonova svetelná spoločnosť.

1928 – Škótsky biológ a bakteriológ Alexander Fleming objavil penicillium – pleseň potrebnú na výrobu antibakteriálnych liekov.

1929 – Začala pokusne vysielať britská televízna spoločnosť BBC.

1954 – USA dokončili stavbu prvej atómovej ponorky na svete Nautilus.

1960 – V americkej televízii mala premiéru prvá časť animovaného seriálu Flintstonovci. Išlo o prvý animovaný seriál vysielaný v hlavnom vysielacom čase.

1993 – Pri zemetrasení v indických štátoch Maháráštra, Madhajapradéš a Andrhapradéš zahynulo 20 000 ľudí.

Skladba dňa

1947 – narodil sa Marc Bolan, vlastným menom Mark Feld bol anglický spevák a skladateľ, hudobník, gitarista a básnik. Preslávil sa ako jeden z priekopníkov glam rockovej hudobnej éry 70. rokov 20. storočia a ako kľúčová postava hudobnej skupiny T. Rex.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM