Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Štart do nového týždňa bude s príjemným jesenným počasím

Pranostika na dnešný deň hovorí: Obetovanie Panny Márie ohlasuje zimu. Čaká nás príjemný jesenný úvod do nového týždňa s teplotami do 15 °C, meniny majú Elvíry.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Štart do nového týždňa bude s príjemným jesenným počasím
Zdroj: TASR

Západ: Polooblačno až oblačno, ojedinele zamračené nízkou oblačnosťou alebo hmla. Najvyššia denná teplota 11 až 15 st. Juhovýchodný vietor 10 až 30 km/h, v nárazoch miestami okolo 55 km/h.

Stred: Prevažne polooblačno, spočiatku miestami zamračené nízkou oblačnosťou alebo hmla. Najvyššia denná teplota 8 až 13 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st. Prevažne juhovýchodný vietor do 6 m/s (20 km/h). Na horách búrlivý vietor, prechodne až víchrica.

Východ: Polojasno, zrána miestami hmla. Najvyššia denná teplota 9 až 13 st. Južný vietor do 6 m/s (20 km/h).

Meniny má Elvíra

Pôvod tohto mena zo španielskeho Elmira, čo znamená vznešená, kňažná. Ak, niekomu záleží viac na šťastí druhých, tak je to žena práve s týmto menom. Obetavo splní priania kohokoľvek, preto bez toho aby si to všimla býva neustále využívaná.

Pre ňu je priateľom hocikto a neraz jej naivita má katastrofálne následky. Môže za to jej dobrota, ktorá v nej vyvoláva neodolateľnú túžbu po martýrstve a snahu v každej situácii uprednostňovať záujmy iných pred vlastnými.

Stalo sa doma

1921 – V žilinskom kine Grand Bio Univerzal sa konala premiéra prvého slovenského dlhometrážneho hraného filmu Jánošík bratov Siakeľovcov.

1979 – narodila sa Zuzana Kanóczová, slovenská herečka.

Stalo sa vo svete

1877 – Thomas Alva Edison oznámil objav fonografu – prístroja, ktorý dokázal nahrať a reprodukovať ľudský hlas.

Skladba dňa

Hudobnou narodeninovou oslávenkyňou je islandská speváčka a herečka Björk. Počas svojej keriéry vystriedala niekoľko hudobných žánrov: alternatívny rock, pop, trip hop, jazz, ambient, folk a klasickú hudbu.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM