Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Stred týždňa bude horúci, niekde aj s búrkami

Pranostika na dnes hovorí, že ak je pred Annou pekne, je po Anne mrzko. Počasie bude podobné ako včera - niekde nás čakajú iba prehánky, inde aj krúpy a búrky. Oslavujú Boženy.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Stred týždňa bude horúci, niekde aj s búrkami
Zdroj: TASR

Západ: Polooblačno až oblačno a postupne na mnohých miestami prehánky aj búrky, ojedinele aj intenzívne. Naďalej dusno. Najvyššia denná teplota 27 až 29 °C. Slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.

Stred: Podobné počasie bude aj na strednom Slovensku. Polooblačno až oblačno a postupne početné prehánky aj búrky, ojedinele aj intenzívne. Naďalej dusno. Najvyššia denná teplota 26 až 30 °C. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 18 °C. Slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.

Čítajte aj: Budeme sa potiť, alebo sa máme báť búrok? Čo nás čaká v druhej polovici leta

Východ: Polooblačno až oblačno, postupne na mnohých miestami prehánky aj búrky, ojedinele aj intenzívne. Naďalej dusno. Najvyššia denná teplota 27 až 31 °C. Slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.

Meniny má Božena

Ženské meno Božena má český pôvod a jeho význam je „Bohom obdarená, blahoslavená“. Boženy sú ženy s pomerne komplikovanou povahou. Majú však príjemné vystupovanie a riadiace schopnosti. Aj keď sa usilujú byť dobrými priateľkami, ich zahľadenosť do seba sa nedá prehliadnuť.

Boženy sú vášnivé ženy, zahalené tajomstvami. V spoločnosti sa ukazujú ako obratné hostiteľky s vyberaným spoločenským správaním.

Stalo sa doma

1995 – Zomrel v Düsseldorfe (Nemecko) hokejový brankár a tréner VLADIMÍR DZURILLA, ktorého počas aktívnej kariéry považovali za jedného z najlepších svetových hokejových brankárov. Získal tri tituly majstra sveta. Narodil sa 2.8.1942.

2007 – Výnimočnú operáciu uskutočnili v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. Tím kardiochirurgov pod vedením primára Michala Hulmana transplantoval srdce mladej žene, ktorá rok predtým žila iba vďaka mechanickému čerpadlu podporujúcemu činnosť jej chorého srdca.

Stalo sa vo svete

2012 – Vo Veľkej Británii v Londýne sa otváracím ceremoniálom začali XXX. letné olympijské hry.

1976 – Zemetrasenie v sile 8,3 stupňa Richterovej stupnice pochovalo poldruhamiliónové čínske mesto Tchang-šan juhovýchodne od Pekingu. Tragédia si vyžiadala 650-tisíc mŕtvych, zranených bolo 779.000 osôb a milióny ľudí zostali bez prístrešia.

Skladba dňa

Hudobným oslávencom je Janek Ledecký (1962), spevák, skladateľ, gitarista. Od roku 1982 bol členom skupiny Žentour, jej členom bol v rokoch 1985 až 1987 aj David Koller, neskôr člen Lucie. V roku 1986 vydali LP platňu s názvom Žentour 001.

V roku 1990 vydali album Žentour 003 s hitmi Utajený světadíl, Promilujem celou noc a Všechno bude fajn. V roku 1991 vyšiel album Žentour 005 so známou piesňou Proklínám. V roku 1992 odišiel Janek Ledecký na sólovú dráhu a Žentour skončil svoju činnosť.

Ilustračné foto, TASR

Janek Ledecky
1
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM