Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Stred týždňa bude slnečný s teplotami do 25 °C, meniny má Marek

S dnešným dňom je spojená pranostika: Na Marka oharky do jarka. Meniny má Marek. Slnečno. Teploty 20 až 25 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Stred týždňa bude slnečný s teplotami do 25 °C, meniny má Marek
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 22 až 25 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Meniny má Marek

Mužské meno Marek má latinský pôvod a v preklade znie „bojovník“. Meniny majú jeho nositelia 25. apríla a toto meno patrí na Slovensku v súčasnosti medzi menej zaužívané.

Ak chceme Marka výstižne charakterizovať, prirovnáme ho k jeho zvieraciemu totemu, tuleňovi, ktorý nestráca svoj osobitý charakter.

City, ktoré muži s týmto menom prejavujú a prijímajú, z nich robia bytosti schopné pochopiť veľa vecí. Markovia sú najmä vľúdni a veľmi vnímaví.

Ich náklonnosť aj láska majú niekoľko odtieňov. V detstve ich netreba nútiť k veľkolepým prejavom lásky, ale je potrebné chápať ich a vedieť vyčítať z ich pohľadu, koho rešpektujú a milujú. V dospelosti by nemali sľubovať, čo nemôžu splniť. Zdravie majú Markovia vyvážené. Prospeje im piť prírodné ovocné a zeleninové šťavy a vylúčiť jedlá, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu.

Ich obľúbené farby sú tmavomodrá a biela, ochranné rastliny estragón a palina dračia, ochranné kamene achát, karneol a opál.

Stalo sa doma

1433 – Husiti sa zmocnili Kežmarku, ktorý vyrabovali, vypálili a časť obyvateľstva zabili.

1878 – Liptovský Mikuláš postihol požiar, pri ktorom zhorelo 80 obytných domov, stoličný úrad, kostol, synagóga a ďalšie objekty.

2010 – Slovenské tenistky si po sedemročnej prestávke vybojovali postup do svetovej skupiny Pohára federácie, keď v baráži o účasť v najlepšej osmičke zvíťazili v Belehrade nad domácim Srbskom 3:2.

2012 – Hokejista Dominik Graňák vyhral s tímom OHK Dinamo Moskva play off Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) a zdvihol nad hlavu prestížny Gagarinov pohár. Reprezentačný obranca získal trofej ako tretí Slovák v histórii. Dinamo triumfovalo v sérii s Avangardom Omsk 4:3 na zápasy.

Stalo sa vo svete

1626 – Český šľachtic a vojvodca Albrecht z Valdštejna porazil na moste cez rieku Labe v nemeckom Dessau vojsko protestantského žoldnierskeho vodcu grófa Ernsta z Mansfeldu.

1707 – Spojené španielsko-francúzske sily porazili britskú a portugalskú armádu pri španielskom meste Almanza.

1792 – Vo Francúzsku použili po prvý raz mechanický popravný prístroj gilotínu, ktorej vynálezcom bol francúzsky politik Joseph Guillotin, a jej prvou obeťou sa stal lupič Nicolas Jacques Pelletier.

1945 – V americkom San Franciscu sa začala konferencia 50 štátov protifašistickej koalície, pričom vypracovali Chartu Organizácie spojených národov (OSN), ktorá bola podpísaná 26. júna toho roku a vstúpila do platnosti 24. októbra 1945, keď ju ratifikovalo päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN – Čína, Francúzsko, ZSSR, USA a Veľká Británia a väčšina signatárskych štátov.

Skladba dňa

1917 – Narodila sa (niektoré zdroje uvádzajú ako rok narodenia 1918) americká černošská džezová speváčka ELLA FITZGERALDOVÁ, prvá dáma džezového spevu, ktorá počas vyše 60-ročnej kariéry nahrala viac ako 250 platní a 11-krát ju ocenili cenou Grammy. Zomrela 15.6.1996.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM