Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Štvrtok bude polooblačný s teplotami do 4 °C, meniny má Pravoslav

Dnešná pranostika znie: "Ak sa mačka vo februári vyhrieva na slnci, tak v marci sa bude vyhrievať pri peci". Meniny má Pravoslav. Polooblačno až oblačno. Teploty -1 až 4 stupne Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Štvrtok bude polooblačný s teplotami do 4 °C, meniny má Pravoslav
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –1 až –4 a najvyššie denné 1 až 4 stupne C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –2 až –7 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –2 až –6 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Meniny má Pravoslav

Pravoslav je novšie slovanské mužské meno a jeho význam je „právo sláv“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame málokedy. Meniny majú 15. februára.

Od detstva treba s Pravoslavmi zaobchádzať podľa ich skutočnej úrovne, a to ako s dospelými. Charakteristické črty ich povahy sú zodpovednosť, starostlivosť a vernosť. Pravoslavovia sú introvertní aj extrovertní zároveň, vedia žiť rovnako dobre v spoločnosti ako osamote, uzavrieť sa do seba alebo sa naplno zapojiť do spoločenského života. Pravoslavovia sú väčšinou príkladnými partnermi a otcami. Bytostne nenávidia podrazy.

Mali by si dopriať dostatok odpočinku, jesť veľa zeleniny a morské ryby. Neprospieva im priveľká namáha očí pri práci. Ich obľúbená farba je červená, ochranné rastliny chryzantéma, púpava a fialka, ochranné kamene karneol, jaspis a diamant.

Stalo sa doma

1893 – Narodil sa v Prievidzi geograf, vedec, jazykovedec a publicista profesor JOZEF MARTINKA. Zomrel 8.12.1974.

1895 – Narodil sa v Banskej Štiavnici maliar EDMUND GWERK, významný predstaviteľ slovenského maliarstva v medzivojnovom a povojnovom období. Zomrel 4.12.1956.

1897 – Narodila sa v Starých Horách známa čipkárka JOZEFÍNA BABJAKOVÁ. Zomrela 11.7.1980.

1993 – Poslanci NR SR zvolili 106 hlasmi v tajnom hlasovaní za prvého prezidenta novej Slovenskej republiky kandidáta HZDS Michala Kováča.

2011 – Bratislava sa stala v rámci ročného predsedníctva SR vo Vyšehradskej štvorke (V4) miestom stretnutia predsedov vlád na rozšírenom summite V4. Ten sa uskutočnil pri príležitosti 20. výročia zoskupenia. Za spoločný rokovací stôl sadli premiéri Iveta Radičová (SR), Petr Nečas (ČR), Viktor Orbán (MR) a Donald Tusk (PR). Na druhej časti summitu sa zúčastnili nemecká kancelárka Angela Merkelová, rakúsky kancelár Werner Faymann a ukrajinský premiér Mykola Azarov.

Stalo sa vo svete

1961 – Letecká katastrofa Boeingu 707 belgickej leteckej spoločnosti Sabena neďaleko bruselského letiska si vyžiadala 73 mŕtvych. Nešťastie bolo tragické najmä pre USA, pretože pri ňom zahynulo takmer celé americké krasokorčuliarske družstvo, ktoré sa malo zúčastniť na majstrovstvách sveta v Prahe. Naplánované MS sa napokon kvôli tragédii zrušili.

1965 – Kanada zaviedla zástavu s červeným štylizovaným javorovým listom (používaný od začiatku 18. storočia ako kanadský národný symbol) namiesto dovtedajšej britskej červenej zástavy (Red Ensign) so štítom vo vlajúcej časti.

1982 – Zahynulo 84 naftárov pri katastrofe kanadskej vrtnej plošiny na ťažbu ropy Ocean Ranger.

1989 – Skončil sa odsun sovietskych jednotiek z Afganistanu (posledným vojakom bol Boris Gromov). Od 15.5.1988 odišlo vyše stotisíc sovietskych vojakov a počas invázie (začala sa 27.12.1979) padlo podľa oficiálnych sovietskych údajov 15.000 vojakov a 35.478 bolo zranených.

1990 – Argentína a Veľká Británia obnovili diplomatické styky, ktoré prerušili v roku 1982 počas vojny o Falklandy.

1994 – V Rusku popravili masového vraha Andreja Čikatila obvineného zo zabitia 52 ľudí v troch rôznych bývalých sovietskych republikách, počas uplynulých 12 rokov. Čikatilo, známy ako rostovský rozparovač, bol zastrelený v Rostove na Done, na juhu Ruska, keď ruský prezident Boris Jeľcin zamietol jeho žiadosť o milosť.

1999 – Na protest proti vydaniu kurdského lídra Abullaha Öcalana funkcionármi gréckeho veľvyslanectva kenským orgánom, obsadili desiatky rozhnevaných Kurdov grécku ambasádu v belgickom Bruseli a hrozili samoupálením.

Skladba dňa

1924 – narodil sa Jiří Šlit, český hudobný skladateľ, inštrumentalista, spevák, herec a výtvarník. Významne ovplyvnil českú populárnu hudbu; na jeho scénickú hudobnú tvorbu nadviazal rad autorov štúdiových scén. Zomrel 26. decembra 1969 v Prahe.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM