Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Štvrtok bude slnečný s teplotami do 21 °C, meniny má Kristián

Dnešná pranostika hovorí: "Mnoho dažďa v októbri, mnoho vetrov v decembri". Meniny má Kristián. Slnečno, miestami hmla. Teploty 16 až 21 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Štvrtok bude slnečný s teplotami do 21 °C, meniny má Kristián
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 18 až 21 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Meniny má Kristián

Mužské meno Kristián má grécky pôvod a jeho význam je „kresťan, Kristovi zasvätený“. Ak sa stretneme s nositeľmi tohto v súčasnosti pomerne populárneho krstného mena, oslovujeme ich Kris, Kristiánko.

Meniny majú 19. októbra. Muži s týmto menom sú vyrovnaní a spokojní sami so sebou. Sú aj otvorení a veľmi vnímaví. Väčšinou uprednostňujú klasické štúdium a cudzie jazyky. Majú pozoruhodný zmysel pre profesionálnu zodpovednosť, schopnosť prispôsobiť sa a veľkú predstavivosť.

Mávajú sklon k zvýšenej hmotnosti, kosti menej pevné, inak sú životaschopní. Kristiánov ovplyvňuje planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú zelená, sivá, biela. Ochranné rastliny saturejka, palina, ochranné kamene zafír, sardonyx a citrín.

Stalo sa doma

1918 – Ferdinand Juriga ako jediný slovenský poslanec v uhorskom sneme predniesol prejav, v ktorom deklaroval právo Slovákov na sebaurčenie ako slobodného a rovnoprávneho národa.

1930 – Pri príležitosti návštevy prvého prezidenta ČSR Tomáša G. Masaryka na Slovensku, v Komárne slávnostne spustili na hladinu rieky Dunaj prvú československú vojenskú loď – Prezident Masaryk.

1944 – Začala sa nemecká generálna ofenzíva, ktorá mala potlačiť SNP.

1945 – Prezident ČSR Edvard Beneš vydal dekrét o menovej reforme, ktorá sa uskutočnila 1.11.1945.

1974 – Činohra SND v Bratislave uviedla premiéru spevohry Na skle maľované od poľských autorov Ernesta Brylla a Katarzyny Gärtnerovej v réžii Karola L. Zachara. Hra sa stala jedným z najnavštevo­vanejších a najúspešnejších predstavení.

Stalo sa vo svete

1739 – Veľká Británia vyhlásila vojnu Španielsku z dôvodu zlého zaobchádzania s britskými štátnymi občanmi a neujasnenosti hraníc na Floride.

1813 – Skončila sa (začala sa 16.10.) tzv. bitka národov pri Lipsku, dovtedy najväčšia bitka v histórii sveta. Zvíťazili spojené vojská Pruska, Rakúska a Ruska nad armádou Napoleona I. Bonaparta.

1960 – USA uvalili exportné embargo na Kubu. Bolo to odvetné opatrenie proti znárodneniu amerického majetku kubánskym režimom.

1987 – Na Wall Street v New Yorku (USA) zaznamenali pokles hodnoty akcií 30 vedúcich firiem o 22,6 percent a hodnota akcií sa dramaticky znížila aj na ďalších svetový burzách – deň je známy aj ako „Čierny pondelok“.

2003 – Pápež Ján Pavol II. vyhlásil Matku Terezu za blahoslavenú.

2007 – V hlavnom meste Portugalska Lisabone sa skončil dvojdňový neformálny summit Európskej únie. Jeho účastníci dosiahli dohodu o Reformnej zmluve EÚ (známej ako Lisabonská zmluva), ktorá nahradila nefunkčnú európsku ústavu.

Skladba dňa

1960 – Daniel Woodgate (rodený Daniel Mark Woodgate), Londýn, hráč na bicích nástrojoch skupiny Madness. Táto ska-popová formácia vznikla v roku 1976 v Londýne, v priebehu dvoch rokov sa zaradila k špičke anglickej rockovej hudby. V novembri 1979 vydali prvý album One Steep Beyond. Už ten prvý bol úspešný, dostal sa v rebríčku albumov na 2. miesto. Úspešný bol aj druhý s názvom Absolutely zo septembra 1980, skončil v rebríčku na druhom mieste. Do anglického rebríčka sa dostalo celkom 29 skladieb tejto formácie, medzi nimi hity My Girl, Baggy Trousers, House Of Fun, Wings Of A Dove. Najúspešnejšou z nich bola House Of Fun z mája 1982, ktorá sa dostala na prvé miesto. Rozišli sa v septembri 1986. V roku 1992 obnovili účinkovanie, na svojom konte majú desať štúdiových albumov, desiaty s názvom Oui Oui Si SI Ja Ja Da Da vydali v októbri 2012. K diskografii patrí aj viac ako desiatka kompilačných albumov. Madness boli v júli 2011 jedným z headlinerov festivalu Bažant Pohoda.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM